Kamery pre 360° zábery sa začínajú výrazne presadzovať. Umožňujú totiž pozrieť si záznam obrazu, ako keby ste boli v strede deja. Môžete sa pozerať okolo seba, hore, dole či za seba a stále máte vynikajúci prehľad o tom, čo sa okolo vás dialo. Špeciálne pri kamerách, ktoré odolávajú drsnejšiemu prostrediu je toto riešenie vítané. Testovali sme kameru 360Fly a boli sme s ňou mimoriadne spokojní.

360fly_tip_nowat

360fly je odolná kompaktná kamera 720p s guľovým telom s priemerom 61 mm. Samozrejmosťou je stabilizácia obrazu, vo výbave je 3-osový gyroskop a akcelerometer. Vnútorná pamäť má kapacitu 32 GB. Snímanie je 360° horizontálne a 240° vertikálne. Kamera je prachotesná i vodotesná (IP67), odolá nárazom a teplotám od -20°C do +40°C. Optická časť má 8 segmentov a poskytuje veľmi kvalitný obraz. Nakrútené video je vo formáte H.264, 1504 × 1504, 29,97 fps. V prípade realizácie fotografie má táto rozlíšenie 9 Mpix. Snímať môžete aj zvuk, ak sa chcete s kamerou potápať, treba mikrofón vybaviť dodávanou krytkou.

Kamera má zabudovanú lítium-polymérovú batériu s kapacitou 1600 mAh, čo postačuje na dvojhodinovú nepretržitú prevádzku. Dobíjať batériu je možné i priebežne cez USB. Dobitie na plnú kapacitu prúdom 1 A trvá približne 2,5 hodiny.

Kamera je vybavená demontovateľným úchytom, ktorý ju umožňuje prichytiť napr. na kapotu automobilu, prilbu alebo bicykel. Na ovládanie kamery a snímanie či úpravu obrazu je určená mobilná aplikácia pre iOS a Android 4.3. Na tele kamery nájdete len jediné tlačidlo, ktorým sa kamera zapína/vypína a spúšťa/zastavuje sa snímanie video alebo fotografuje.

360fly_vyd2015_6_nowat

O tom, čo robí kamera sa dozviete z 3-farebnej LED diódy a vibrácie kamery. Univerzálne riešenie je však mobilná aplikácia. Tu máte presný prehľad o tom, čo kamera robí, aký obraz môže snímať a zaznamenávaný obraz môžete v aplikácii hneď aj editovať. Výsledný obraz sa dá preniesť na známe sociálne siete a tu sa zachová ich 360° prejav. Rovnako však môžete 360° video prekonvertovať na štandardný formát videa alebo z neho vytvoriť 360° fotografie. Kamera 360fly je kompatibilná s okuliarmi pre virtuálnu realitu (napr. Google Cardboard) a výsledné videá si môžete pozrieť aj v tejto podobe.

Cena: 499 EUR
Zapožičal: 360fly.sk

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.