Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Prvý etablovaný slovenský umelec pretransformoval vďaka technológii blockchain svoje diela aj do podoby NFT.

Umožnila mu to 365.bank prostredníctvom zbierky ART FOND, ktorá je súčasťou bankovej skupiny. Podporila tak vznik digitálneho umeleckého diela a predstaví ho verejnosti v inovatívnom formáte.

Zbierka ART FOND sa tento rok stala súčasťou 365.bank a tak aj jednou z najväčších bankových zbierok súčasného umenia. Toto spojenie sa banka spolu so zbierkou rozhodli osláviť spoločným umeleckým projektom, ktorým podporili vznik prvého NFT diela na Slovensku od významného slovenského umelca.

Napriek tomu, že klasický trh s umením má svoju tradíciu, globálnym fenoménom tohto roka, ktorý mení tvár digitálneho umenia aj pohľad na jeho hodnotu, je NFT (non-fungible token – nezameniteľný token potvrdzujúci, že ide o originál diela). Vďaka zápisu v blockchaine umožňuje obchodovať s originálom digitálneho diela. Funguje na princípe rovnakej technológie ako digitálne kryptomeny, no odlišuje sa od nich unikátnou nezameniteľnou formou.

Ambíciou 365.bank je prepájať digitálny svet s fyzickým a v tejto súvislosti sa rozhodla zamerať pozornosť aj na umenie, ktoré je v rôznych formách každodennou súčasťou nášho života rovnako ako starostlivosť o osobné financie.

Spolupráca so slovenským priekopníkom

Trišesťpäťka a ART FOND oslovili na spoluprácu Vladimíra Havrillu, uznávaného slovenského umelca, ktorý svoje prvé digitálne grafiky vytváral už koncom 90. rokov 20. storočia. „Považujem ho za priekopníka v oblasti umenia nových médií. Vďaka podpore 365.bank mohol do formátu NFT v limitovanom počte preklopiť štyri svoje grafiky a jeden animovaný film. Výber z nich bude súčasťou zbierky ART FOND-u,“ konštatuje Kristína Zaťko Jarošová, riaditeľka ART FOND-u – Stredoeurópskeho fondu súčasného umenia.

365.bank a ART FOND budú pokračovať v podpore NFT aj pri ďalších vybraných umelcoch a plánujú vďaka tomu založiť prvú zbierku NFT umenia na Slovensku. Milovníci umenia budú mať možnosť vidieť zdigitalizované NFT diela naživo na rôznych výstavných miestach či podujatiach, napríklad počas bratislavskej Bielej noci.

„Technologický vývoj, proaktívny prístup mladšej generácie k moderným spôsobom investovania, jej špecifický vzťah k umeniu, ale aj pandémia podporili tvorbu, ako aj záujem o nákup digitálneho umenia. V spolupráci s ART FOND-om chceme poukázať na rôznorodosť umeleckej tvorby. Je to zároveň efektívny spôsob, ako zaistiť trvácnosť umeleckých diel pre ďalšie generácie a potvrdiť originalitu digitálneho diela,“ vysvetľuje Andrej Zaťko, group CEO 365.bank a Poštovej banky. Trišesťpäťka sa nebojí podporiť nové a netradičné projekty, ktoré posúvajú dôležité aspekty spoločenského života, akým NFT umenie jednoznačne je, viac k ľuďom.

Digitálne umenie ako investičná príležitosť

Z pohľadu investora má zdigitalizované umenie vo forme NFT viacero výhod.Nemusí riešiť skladovanie, transport, poistenie, reštauráciu diela či rôzne povolenia úradov. Výrazný benefit predstavuje aj provízia. Kým za fyzické dielo zaplatí  investor 10 až 20 percent z predajnej ceny aukčným sieňam alebo niekedy až 50 percent galériám, pri NFT diele platí len províziu platforme v rozmedzí od 3 do 15 percent.

Majiteľ umenia v NFT formáte bude môcť s dielom následne obchodovať rovnako, ako sa to deje s fyzickým umením.

Príkladom toho, ako funguje NFT  vo svete, je predaj NFT diela od dovtedy relatívne neznámeho umelca Beeple, ktorý ho predal prostredníctvom aukčnej siene Christies v hodnote 69,3 milióna dolárov.