Vyskúšali sme dve 3D tlačiarne určené pre domácnosti a nadšencov.

Telesné orgány s nimi nevytlačíte, no malé súčiastky, hračky či komplexnejšie modely určite áno. Ich odlišnosťou je najmä spôsob prevádzky, ktorý vyžaduje nazretie do manuálu. Prvý model s názvom CoLiDo DIY je v rozloženom stave ako technická stavebnica. Skompletovanie a prvé rozbehnutie by nemalo zabrať viac ako hodinu. Tento model síce na pohľad vyzerá ako stroj vo fabrike, no je vďaka tomu lacnejší. Tým, že tu nie je žiadny ochranný plexisklo alebo iná forma lemovania, je mierne hlučnejší. To, že aj malé dvierka spravia veľa, sme sa mohli presvedčiť u druhého modelu CoLiDo Compact. Bavíme sa však o nízkej hladine, ktorá nepredstavuje nežiaduce rušenia počas tlače.

CoLiDo DIY

Tlačiareň je pred prvým použitím treba skalibrovať. Celkovo sú tu tri krokové motory, ktoré pohybujú ramenami po osi X a Y a tretí motor slúži na pohyb základnej dosky. Softvér, ktorý sa dá nájsť na stránke výrobcu je maximálne komplexný a dá sa s ním pracovať v dvoch režimoch – pre začiatočníkov a pokročilých. Ním urobíte počiatočnú kalibráciu a určíte ohraničenia podľa umiestnenia základňovej dosky. Jej veľkosť a výška tlačiarne podporuje tlač objektov s rozmermi 20 × 20 × 17 cm. Čiže na množstvo domácich výrobkov to nepredstavuje problém. Tak ako pri iných tlačiarňach, aj tu môžete získať rôzne modely pozostávajúce z viacerých častí. To znamená, že si vytlačíte najväčšie objekty po jednom kuse a skompletujete na záver. V prípade menších objektov máte možnosť ponechať všetko pod správou tlačiarne. Samotná tlač vyžaduje isté prvotné pokusy. Ide najmä o použitie materiálu ABS alebo PLA, ktoré sa tavia pri rôznych teplotách. Takže pri kúpe tlačiarne odporúčame kúpiť po dve balenia vybraného plastového drôtu. Ten sa používa ako materiál na tlač objektov.

Jednou z výhod tohto modelu je to, že bezprostredne vidíte, ako sa objekt tlačí. Nemá žiadne steny a tak ideálne poslúži aj ako demo vzorka na propagáciu možností takéhoto zariadenia. Treba si sať len pozor na to, že z neho trčia káble kvôli napájaniu krokových motorov.

Prepojenie s počítačom je cez rozhranie USB. Tlačiareň je treba vybrať zo zoznamu podporovaných. Softvér sa na ňu potom pripojí a zobrazí jej možnosti.

Tento model podporuje presnosť kvality do 0,1 mm. To je skutočne veľmi jemné rozlíšenie tlače. Iste pri detailných prvkoch v objektov môžete spozorovať mierne vrstvenie, no v tomto prípade je rozlíšenie dostačujúce.

CoLiDo Compact – odporúčame

Tento model je vhodný pre tých, ktorí chcú vizuálne lepšie spracovanú tlačiareň. No a minimálne ju nechcú stavať sami ako stavebnicu. Hodí sa viac do priestorov, kde potrebujete lepšie spracovanie a krytie tlačeného objektu. Tento model sa nám subjektívne páčil viac. Treba len poznamenať, že tu vytlačíte objekty s maximálnym rozmerom 13 × 13 × 13 cm. Technologicky ide o veľmi podobné zariadenie, subjektívne sa nám jeho prevádzka javila tichšia. Hoci aj tu výrobca uvádza hranicu 60 dB hlučnosti počas tlače.

Ovládací softvér je ten istý pre všetky tlačiarne CoLiDo. Ten okrem už spomínaného detailu tlače podporuje teplotu podľa použitého materiálu. Zaujímavosťou je napríklad udržiavanie teploty dosky pred tlačou. Samozrejme, je možné tlačiť aj viacero objektov naraz. V prípade, že potrebujete nechať niečo vyrábať napríklad cez noc. Nijako tým tlač neurýchlite, akurát nebude treba zadávať úlohy postupne.

Rýchlosť tlače

Rýchlosť spracovania objektov závisí od ich veľkosti a presnosť rozlíšenia, ktorú definujete. Spravidla počítajte s hodinou pri objektoch s rozmerom 5 × 3 × 3 cm. Rôzne tvarované objekty sa budú tlačiť aj takmer 4 hodiny. Napríklad takéto šatočky, ako uvádzame na obrázku.

Tie však majú maximálny rozmer na výšku daného modelu, čiže ide už na pohľad o väčší model. Orientačné časy uvádzame len pre vašu predstavu. Zatiaľ a to najmä v prípade domácej tlače ich nepovažujeme za prioritné. Tu je nespornou výhodou možnosti tlače modelov a užitočných súčiastok. Ak si môžete nechať vyhotoviť niečo jedinečné, alebo súčiastku, ktorú nemôžete zohnať, počkať si na výsledok je to najmenej.

Cena CoLiDo DIY: 382 EUR

Cena CoLiDo Compact: 532 EUR

Zapožičal: Euro Data

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.