Akčná kamera Sony FDR-X3000 je určená na natáčanie rôznych športových aktivít, ale aj na bežné nakrúcanie videa vo vysokej kvalite.

Táto kamera patrí k tým najlepším vo svojej triede aj s pridanou hodnotou. Zároveň je aj najväčšia (29,4 × 47 × 83 mm), najdrahšia a pomerne ťažká, má až 114 gramov. Objektív ZEISS s clonou f/2.8 má ohniskovú vzdialenosť v širokouhlom režime f=17 mm, v strednom f=23 mm a v úzkom f=32 mm. Možnosť zmeny šírky záberu v troch režimoch umožňuje natáčať rôzne typy udalostí. Snímač je Exmor R CMOS formátu 1/2,5 (7,20 mm) so zadným podsvietením. Rozlíšenie dosahuje 12 Mpx, z čoho je efektívnych 8,2 Mpx a o spracovanie obrazu sa stará procesor BIONZ X. Ako sme si vyskúšali, výsledný obraz je špičkový a kamera si dobre poradí aj v zhoršených svetelných podmienkach.

Diaľkový ovládač je súčasťou dodávky

Zariadenie disponuje optickou stabilizáciou obrazu s výborným aktívnym režimom. Obrazové nastavenia ponúkajú zmenu režimu viacsegmentovej expozície, vyváženie bielej (auto, teplota farieb, vlastné) a rýchlosť uzávierky 1/30 ÷ 1/10 000 (30 sn./s). Možnosti zaznamenávania obrazu sú fotografia, nahrávanie v slučke, spomalený pohyb, sériové snímanie, časozberné snímanie až v 4K rozlíšení a živý prenos obrazu (tzv. Ustream). Rozlíšenie fotografie je 12 Mpx s formátom 16:9. Záznam videa je možný v troch formátoch (MP4 / XAVC S HD / XAVC S 4K), s množstvom režimov rozlíšenia od 720p – 120/240 fps, po 2160p – 30/25/24 fps. Medzi nimi je množstvo ďalších používateľských režimov. Kvalitou vyniká aj záznam zvuku, vďaka stereo-mikrofónu s aktívnym potláčaním vplyvu vetra a možnosti pripojenia externého mikrofónu s 3,5 mm jackom. Taktiež je v kamere zabudovaný aj monofónny reproduktor. Formát zvuku je AAC-LC 2. kan (MP4) a LPCM 2. kan (XAVC S). O niečo horšie je na tom záznam zvuku po umiestnení kamery do vodeodolného puzdra.

Prednosťou tejto kamery je intuitívne ovládanie a diaľkový ovládač (ten je odolný voči vode) a LCD displej. Ovládacích prvkov je na kamere päť, plus monochromatický LCD displej a štyri stavové LED diódy. Z konektivity je tu NFC, Bluetooth, Wi-Fi a GPS + microUSB (nabíjanie/prepojenie s PC) a microHDMI. Podpora pamäťových kariet je v dvoch formátoch, teda microSDXC a M2. Kamera plnohodnotne komunikuje s diaľkovým ovládaním cez Wi-Fi alebo Bluetooth a taktiež s aplikáciou v smartfóne. Obe možnosti ponúknu kompletné ovládanie a nastavenie kamery so vzdialeným zapnutím / vypnutím. Kamera aj DO má vymeniteľnú batériu, ktorá má v oboch prípadoch výdrž 2 hodiny nahrávania Full HD videa. Výhodou je, že kamera odoláva do istej miery vode a prachu aj bez puzdra (IPX4) a má integrovaný 1/4 závit na pripojenie k statívu. Na pokročilú editáciu a strih videa je dostupný softvér Action Cam Movie Creator, kde sa zobrazujú aj GPS údaje (poloha/rýchlosť). V balení sa nachádza samotná kamera, vode, prachu a otrasom odolné puzdro, káble, nabíjacia kolíska, dva držiaky DO a jeden pre kameru.

Príklad zachytenia obrazu z kamery aj s doplnkovými údajmi

Odporúčaná cena: 610 €
Zapožičal: Sony

Tento článok vyšiel aj v tlačenom decembrovom vydaní TOUCHIT č. 10/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE