Ide o prvý fixný a neobmedzený internet na 5G sieti na Slovensku.

SWAN a 4ka predstavili novú službu. Nazýva sa 5G internet na doma a ako už názov napovedá, využíva 5G technológiu na poskytovanie domáceho fixného pripojenia do internetu. Služba funguje v 40 MHz pásme na frekvencii 3,7 GHz.

5G na doma je priamym nástupcom služby LTE internet. Hlavnými medzigeneračnými zlepšeniami sú vyššie prenosové rýchlosti a nižšia odozva. Prenosová rýchlosť dosahuje 250/10 Mbit/s, do budúcnosti ju chce operátor zvyšovať. Odozva je pod 15 ms. Služba ponúka neobmedzený objem prenesených dát, avšak FUP je technicky nastavené na 2 TB dát mesačne. Po prenesení tohto objemu sa rýchlosť spomalí na 6/1 Mbit/s.

Zatiaľ iba v Bratislave

Domáci internet 5G na doma je dostupný vo vybraných lokalitách 10 mestských častí Bratislavy – konkrétne Devínska Nová Ves, Dúbravka, Karlova Ves, Nové Mesto, Petržalka, Podunajské Biskupice, Rača, Ružinov, Staré Mesto a Vrakuňa. Postupne sa plánuje rozširovanie pokrytia v Bratislave a ďalších mestách a obciach na Slovensku. V prvej várke nových lokalít budú Nitra a Trnava, kde by mala služba pribudnúť začiatkom roka 2022.

Cena služby začína na úrovni 20,99 eur v prípade prvých 15 mesiacov pri 24 mesačnej viazanosti. Akciová cena platí do 28. februára 2022, následne si budete môcť službu objednať so štandardnou cenou 24,99 eur mesačne. Inštalácia služby je spoplatnená jednorazovým poplatkom vo výške od 29,99 eur (akciová cena do 28. februára 2022 pri dvojročnej viazanosti).

4ka 5G na domaZdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
4ka 5G internet na doma: Ceny

Využívate LTE internet od SWANu? Môžete prejsť na nový 5G internet na doma, ak ste v pokrytí

Dostupnosť služby 5G na doma na konkrétnej adrese si môže zákazník overiť na zákazníckej linke 0650 123 456, alebo na webe 5GnaDoma.sk. Existujúci používatelia LTE internetu môžu prejsť na novú 5G službu, pokiaľ sú v jej pokrytí. Podobne ako v prípade pevného LTE internetu, aj výhodou tejto služby je, že sa signál šíri vzduchom a internetové pripojenie je nezávislé od káblovej infraštruktúry v danej lokalite.

5G signál je v domácnosti prijímaný pomocou 5G terminálu – malej vonkajšej antény o veľkosti zápisníka, ktorý môže byť umiestnený na vonkajšej strane objektu, streche, balkónovom zábradlí a pod. V interiéri je možné ho prepojiť s akýmkoľvek WiFi routerom, pričom SWAN k službe ponúka prémiový dvojpásmový bezdrôtový gigabitový WiFi router TP-Link EC230-G1.

4ka 5G na domaZdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
4ka 5G internet na doma využíva k fungovaniu ZTE 5G modem a 5G SIM kartu. Všetko dostanete od operátora

Zdroj: swan, vlastné

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit