Na Slovensku začal poskytovať v októbri svoje služby ďalší mobilný operátor. V poradí štvrtý a aj preto trefná voľba oficiálneho mena 4ka. Spojitosť s číslom štyri však názvom nekončí.

Štvrtý mobilný operátor je spoločným projektom Slovenskej pošty a telekomunikačného operátora SWAN. 4ku definuje aj jednotná cena vo výške 4 centy za 1 minútu hovoru, 1 odoslanú SMS a 1 presurfovaný MB dát. Čo je potešiteľné a čo vnímame ako aktuálne jednu z hlavných výhod nováčika, 4-centový cenník platí nielen v rámci Slovenska (do všetkých sietí), ale aj v rámci medzinárodného roamingu zóny 1, do ktorej spadajú krajiny Európskej únie a zopár ďalších štátov. Pre úplnosť dodáme, že niektoré európske krajiny ako Turecko, Švajčiarsko alebo Ukrajina a takisto aj USA a Kanada spadajú do zóny 2 a roaming sa v tomto prípade predraží. Za minútu a 1 MB dát v tomto prípade zaplatíte 2 eurá. Ak zvažujete využitie karty prevažne v zahraničí, aj mimo EÚ, odporúčame skontrolovať cenník s kompletným rozdelením krajín do jednotlivých zón. Nájdete ho na oficiálnych stránkach www.4ka.sk.

Zatiaľ iba predplatené služby

4ka momentálne ponúka iba predplatené služby. Za ich používanie budete platiť vo forme kreditu, ktorý si predtým „nabijete“ na vašu SIM kartu. Samotná SIM karta stojí 4 eurá a obsahuje predplatený kredit v rovnakej výške. Kredit si môžete dodatočne dobíjať na predajných miestach Slovenskej pošty (na pošte si kúpite aj SIM kartu a telefón) alebo na iných predajných miestach a takisto aj prostredníctvom dobíjacieho kupónu. Ten sa predáva s výškou kreditu 4, 8, 12 a 16 eur. 4ka takisto umožňuje poslať kredit na iné telefónne číslo. Služba je bezplatná a za deň môžete poslať minimálne 1 euro a maximálne 40 eur. Dobitý kredit neprepadáva, avšak SIM karta má platnosť 16 mesiacov od kúpy, resp. posledného dobitia. Do 4ky si môžete preniesť aj vaše existujúce číslo od iného operátora.

Pri pohľade na jednoduchý cenník je zrejmé, koho chce najmladší operátor osloviť. Cena 4 centy za minútu hovoru a so sekundovou tarifikáciou je momentálne bezkonkurenčná. Tesco Mobile síce ponúka hovory v rámci vlastnej siete za 1 cent, avšak volanie do ostatných sietí je drahšie. Ostatné predplatené služby majú jednotnú cenu, tá sa pohybuje na úrovni 7 až 13 centov. Pre používateľov, ktorí chcú SIM kartu najmä na telefonovanie a občasné posielanie SMS správ je 4ka atraktívna voľba. Dvojnásobne, ak často cestujú do krajín EÚ kvôli práci a preferujú komunikáciu cez telefón. MMS správy však operátor neponúka.

K novej SIM karte si môžete kúpiť aj telefón. Ponuka je zatiaľ obmedzená na pár kusov. Telefón aj SIM kartu si kúpite na pošte a po novom aj v e-shope

K novej SIM karte si môžete kúpiť aj telefón. Ponuka je zatiaľ obmedzená na pár kusov. Telefón aj SIM kartu si kúpite na pošte a po novom aj v e-shope

Atraktívny mobilný internet, ale…

Aj najmladší operátor si uvedomuje, že používateľov telekomunikačných služieb možno rozdeliť do dvoch skupín. Prvou sú starší používatelia, ktorí telefón používajú primárne na telefonovanie. Druhou skupinou sú mladí používatelia a tí preferujú využívanie mobilného internetu. 4ka má síce v ponuke cenovo lákavý balík s 1 GB predplateným objemom dát za 1 euro, avšak ten môžete využívať iba v mobilnej sieti štvrtého operátora. A tým sa dostávame k otázke pokrytia.

Pokrytie je vec, ktorá vás bude reálne zaujímať v prípade, že chcete využívať dátové služby 4ky. Totiž, štvrtý operátor poskytuje služby v rámci svojej siete a v rámci národného roamingu, čo je aktuálne 2G sieť Slovak Telekomu. 4G sieť 4ky momentálne pokrýva viac ako 40 % populácie Slovenska. Tak to deklaruje spoločnosť SWAN, ktorá ju prevádzkuje. Do konca roka by to malo byť 50 %. 4ka má takisto svoju 2G sieť, ale jej pokrytie nepoznáme. Každopádne, štvrtý operátor pokrýva vďaka národnému roamingu viac ako 99 % Slovenska, takže sa dovoláte z takmer hociktorého miesta v rámci SR. A vždy to bude za 4 centy za minútu. Bez ohľadu na to, či ste v sieti 4ky alebo v národnom roamingu. Vtedy sa na displeji telefónu objaví malé R, rovnako, ako je tomu pri používaní mobilných sietí v zahraničí. Môže sa to však líšiť v závislosti od telefónu.

V prípade dátových služieb je to trochu komplikovanejšie. Dátový balík 4G GIGA s 1 GB dát, ktorý stojí 1 euro a má platnosť 30 dní, môžete využívať iba v sieti 4ky. Ak ste v národnom roamingu, začnú sa účtovať 4 centy za 1 MB. Aj keď máte k dispozícii predplatené dáta. Samozrejme, ak balík 4G GIGA nemáte, je jedno, v ktorej sieti surfuje. Vtedy sú však dátové služby pomerne drahé. V takomto prípade príde vhod, ak váš telefón aplikuje nastavenie „Dátové služby pri roamingu“ aj na národný roaming. Môžete si nastaviť, aby sa pripojenie do internetu vyplo, keď opustíte sieť 4ky. Ako sme sami v redakcii zistili, existujú miesta, kde sa prepnete do siete Telekomu a ani si to nevšimnete. V Bratislave, v okolí Zochovej ulice, sme sa na úseku 200 metrov prepli zo 4G siete 4ky do národného roamingu a po chvíli do 2G siete nového operátora.

pokrytie_vyd5_nowat

Verdikt touchIT

SIM kartu štvrtého operátora testujeme v redakcii. Tejto téme a našim poznatkom sme sa venovali aj na webe touchIT.sk. Ponuka nového operátora je cenovo výhodná, ak potrebujete SIM kartu na telefonovanie. Výhodou sú nízke ceny, a to aj v krajinách EÚ, čo môže byť pre niekoho atraktívne. Absencia podpory MMS správ nám nevadí. Horšie je to s pokrytím 4G siete 4ky, kde môžete využívať predplatený 1 GB balíček za 1 euro. Pokrytie je obmedzené, avšak bude postupne rásť. Mapu pokrytia si môžete pozrieť na webe 4ka.sk, jej výpovedná hodnota je iba čiastočná. 4ka má 4G pokrytie na viacerých miestach v Bratislave, kde pravidelne cestujeme, takže v týchto lokalitách budeme dátovú službu operátora využívať. V ostatných miestach a najmä počas medzimestského cestovania však využijeme služby ostatných operátorov. Našou primárnou SIM kartou sa 4ka zatiaľ nestane, v dual SIM telefóne si však svoje miesto určite nájde. V závislosti od vašich potrieb vám môže ponuka nováčika vyhovovať viac ako aktuálne využívané služby.

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit