Online nakupovanie sa v uplynulom roku stalo pre väčšinu Slovákov takmer rutinou. Rast popularity online nakupovania ale zneužívajú aj niektoré nespoľahlivé e-shopy, ktoré chcú zarobiť na neskúsených nakupujúcich. Spolu s nákupným radcom Heureka prinášame 5 rád, ako sa vyhnúť podvodníkom a nakupovať online bezpečne

Porovnávajte ceny

Našli ste produkt, ktorý si chcete kúpiť? Skontrolujte si, či e‑shop neponúka tovar za príliš vysokú cenu a porovnajte ju s konkurenčnými e‑shopmi. Pozor, najlacnejší určite neznamená najlepší. Príliš lacné ponuky môžu falošné, preto je vždy dobré tiež skontrolovať dôveryhodnosť obchodu pomocou recenzií alebo certifikátu kvality.

Dôležité je dávať si pozor aj na neuveriteľné zľavy, ktoré tiež môžu byť zavádzajúce a v skutočnosti nevýhodnejšie, ako sa na prvý pohľad môže zdať. Na overenie výhodnosti nákupu ponúka napr. Heureka službu, ktorá vám umožňuje pozrieť sa, ako sa historicky vyvíjala cena produktu. Takto ľahko odhalíte predaj za nereálnu cenu.

Čítajte hodnotenia a hľadajte certifikáty kvality

Najlepší spôsob, ako sa zorientovať v množstve e-shopov je zamerať sa na ich dôveryhodnosť. O nej vypovedá napr. certifikát Overené zákazníkmi, ktorý vzniká na základe pozitívnej spätnej väzby od zákazníkov.

Pri nákupe v e‑shope bez certifikátu je pre vás najskôr skontrolovať recenzie od zákazníkov, ktorí majú s daným e‑shopom skúsenosti. Sledujte, ako staré sú zverejnené recenzie a aj to, akým spôsobom online obchod reaguje na tie negatívne. Pokiaľ odpovedá rýchlo, slušne a snaží sa situáciu riešiť, je to dobré znamenie. Čisto pozitívne hodnotenia sú viac ako podozrivé.

Pri výbere produktov si všímajte hodnotenie zákazníkov a vyberajte preverené a kvalitné výrobky. Pri porovnaní podľa percent dajte na aktuálny počet kladných alebo záporných hodnotení. Jediné stopercentné hodnotenie nerobí z produktu kvalitný výrobok, ale päťdesiat 95-percentných hodnotení je lepšou zárukou kvality prezeraného produktu.

Využite garanciu bezpečného nákupu

Ak stále nedôverujete online obchodom, odporúčame využiť službu nákupu priamo v kamennej predajni a priamo takto zistiť, ako prebehol celý nákupný proces. Pozrite sa aj na službu Kúpiť na Heureke, ktoré poskytuje garanciu bezpečného nákupu a istotu, že ak v nákupnom procese niečo neprebehne v poriadku, tento predajca vám pomôže s reklamáciou alebo vám vráti peniaze za nedodaný či nevyhovujúci tovar.

Vyberte si bezpečný spôsob platby

Pri platbe cez internet máte spravidla na výber z viacerých typov platieb – na dobierku, kartou alebo prevodom. Tu si dávajte pozor na e-shopy bez certifikátu Overené zákazníkmi alebo na také, ktoré ponúkajú iba možnosť platby vopred. V takom prípade si ešte prečítajte recenzie od ostatných zákazníkov.

Pomôžte ostatným, oplatí sa to aj vám

Overené e‑shopy ani jednoduchý výber produktov by neexistovali bez spätnej väzby od vás. Neignorujte tak dotazníky spokojnosti a vyplňte ich podľa toho, ako prebehol celý proces. Neprokrášľujte ale ani zbytočne nehaňte, nemá to zmysel. Naopak, zmysel dáva to, ak sa so svojimi skutočnými skúsenosťami podelíte.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.