O inovatívnej spoločnosti Optotune sme už na našich stránkach informovali. Zaoberá sa vývojom, ale aj vlastnou výrobou optických súčiastok najvyššej kvality. Ich produkty je možné nájsť v kamerách najznámejších mobilných telefónov, v lekárskej, meracej a prezentačnej technike.

Aký je príbeh spoločnosti Optotune na Slovensku sa pozrieme v tomto článku. Optotune je švajčiarska firma, jej pobočka na Slovensku sa nachádza v Trnave.

Svoju činnosť začala na Slovensku 18. mája 2017. Ako to už býva, jej púť sa začala skromne, v menších priestoroch bývalých automobilových závodov TAZ. Celý tím sa dal spočítať na prstoch jednej ruky. To sa však postupne začalo meniť.

S výrobou produktov sa začalo ešte v decembri 2017 a prvým produktom vyrobeným na Slovensku bol XPR-25.

Super presná výroba

Od vzniku až po súčasnosť vyprodukovala spoločnosť Optotune takmer 900 tisíc kusov vysoko špecializovaných produktov. Dôraz je kladený na automatizáciu procesov a vysokú efektívnosť výroby. Časť výroby prebieha v superčistých priestoroch, kde je dôkladne filtrovaný vzduch, pracovníci majú nasadené špeciálne obleky, prechádza sa cez čistiacu komoru s vysokým prietokom vzduchu a priestor sa pravidelne čistí. Aj malá nečistota by totiž mohla spôsobiť problém pri výrobe super presných optických produktov.

Sériová výroba sa v hale A spustila na ploche 750 m2. Od mája 2020 sa začala stavať výrobná hala B a dokončená bola v januári 2022. Aktuálne získala certifikát ISO 5.

OptotuneZdroj: Optotune

Máte šancu

V Optotune je stále priestor pre šikovných ľudí, ktorí radi pracujú s novými technológiami a zaujíma ich vývoj a výskum. Okrem pracovných príležitostí vás tu čaká príjemný kolektív, výnimkou nie sú ani teambuildingové akcie a zázemie podporujúce kreativitu a oddych zamestnancov.

Firma sa prezentuje na kariérnych a technologických podujatiach ako je napr. univerzitná Noc šancí, kde je vidieť hlavne tím EFS (Electronics Firmware Software). Tento tím začal ešte v roku 2017 s trojicou inžinierov. Dnes v počte približne 15 ľudí vyvíja elektronické obvody, embedded systémy, programuje Optotesteri, webové technológie a systémy riadenia výroby.

Celkovo je základným pilierom firmy kvalita, silný tím, spokojnosť zamestnancov, automatizácia a digitalizácia procesov. Momentálne má táto spoločnosť v Trnave okolo 100 zamestnancov.

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou Optotune.

Prečítajte si aj:

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.