Počas leta sa dostaneme do destinácií, do ktorých sa bežne nevyberieme a zažijeme zážitky, ktoré si chceme pripomenúť v chladných zimných mesiacoch. Aj keď je možností zálohovania dát veľa, väčšina ľudí túto aktivitu úplne vynecháva a spolieha sa na to, že čo odfotografovali, bude naveky. Ako túto jednoduchú úlohu vyriešiť čo najrýchlejšie a bez zložitého nastavovania sa pozrieme nižšie.

Fotoaparát na dve SD karty

Profesionálne a semiprofesionálne zariadenia ponúkajú možnosť fotografovania na dve karty. Nastaviť je možné buď snímanie JPG na jednu kartu a na druhú RAW, alebo RAW na obidve karty. V tom prípade je možné druhú kartu nechať vo fotoaparáte a aj keby prvá karta zlyhala, sú fotografie v poriadku na druhej karte.

Tip: pamäťové karty Adata Premier SD 64 GB, fotoaparát Canon EOS 5D Mark IV

Notebook

Pokiaľ cestovateľ nesníma fotografie príliš zúrivo, vystačí na zálohu ponechať fotografie na karte a zároveň v notebooku. S tými je možné rovno pracovať, upravovať a posielať ďalej bez toho, aby boli ohrozené dáta na pôvodnej SD karte. Toto riešenie sa spolieha na to, že je karta dostatočne veľká a majiteľ notebooku pamätá aj na dostatočný priestor v notebooku. Väčšina notebookov dnes používa štandard M.2 a pre rozšírenie stačí pribaleným softvérom zálohovať systém a dáta a preniesť ich na nový disk.

Tip: Disk Adata SX8200, notebook Lenovo ThinkPad

Externý disk

Pokiaľ v notebooku nie je dostatok miesta pre uloženie toľkých fotografií, prípadne má majiteľ fotoaparátu malú SD kartu, je stále potrebné mať dáta na dvoch miestach. V tom prípade je ideálne odsypať fotografie z karty do počítača a zároveň zálohovať na externý disk. Dnešné kapacity externých pevných diskov ponúkajú v prenosnej forme 2.5“ až 5 TB dát, čo je skutočne dosť aj na veľké fotoexpedície.

Tip: externý Adata HV300

Externý SSD

Desiatky gigabajtov nie je problém uložiť takmer kamkoľvek, ale problém je čas, ktorý si táto operácia vyžaduje. Nahranie a zálohovanie môže trvať dlhšie, než je používateľ ochotný akceptovať a radšej zálohovanie odloží. Navyše sú mechanické disky pomerne veľké a pri manipulácii hrozí aj napriek všetkým ochranným systémom strata dát. Rýchly a kompaktný SSD disk, ktorý sa všade zmestí a pritom dokáže prenášať dáta rýchlosťami okolo 550 MB/s je ideálnym riešením.

Tip: SSD disk Adata SE730H

Kombinácia vyššie uvedených možností

Dáta umiestené na viacerých miestach naraz je najlepšia možná záloha. Každý disk môže zlyhať, každú kartu je možné jednoducho stratiť a každý notebook môže byť napadnutý škodným softwarom. Mať dáta na notebooku, externom disku a zároveň na SD karte je pre pokoj duše dobrým riešením. ADATA preto odporúča využiť dve, prípadne tri miesta, kde sú dáta uložené. Pri dnešných cenách úložných zariadení je zálohovanie veľmi dostupné a pomôže uchovať zážitky z ciest na neskôr.

Značky: