Ťažké zrkadlovky dnes používa málokto a až na pár výnimiek sú najmä devízou profesionálnych fotografov. Vďaka technologickému pokroku si totiž fotka zo smartfónu pomaly vytvára svoje miesto aj v profi svete.

Telefón HONOR 70 má dva hlavné fotoaparáty. Okrem ultraširokouhlého záberu 122° a makra je tu aj špičkový svetelný snímač IMX 800. V tomto modeli je navyše možné fotografovať do bezstratového formátu RAW a prináša ďalšie automatické vylepšenia, ktoré zaručia vysokú kvalitu fotografií aj pre menej skúsených fotografov.

Čo hovorí profesionálny fotograf Jan Valečka na nový trend pri fotografovaní? Kedy profesionálny fotograf odloží klasické ťažké vybavenie a zoberie do ruky mobilný telefón? Toto je jeho niekoľko tipov, ako z mobilnej fotografie vyťažiť čo najviac.

Profesionálny fotograf a cestovateľ Jan Valečka (J.V.) sa zameriava na outdoorovú fotografiu, rád kombinuje fotografovanie s profesionálnou technikou a mobilným telefónom. V súčasnosti pripravuje knihu o fotografovaní mobilným telefónom.

Existujú momenty a situácie, keď aj profesionálny fotograf radšej fotí mobilným telefónom?

J.V.: Som si istý, že sú. Najmä v situácii, keď sa na nejaké miesto vraciam už po niekoľkýkrát a nechcem si so sebou brať celú výbavu. Alebo ak práve hľadám miesto a nie som si istý, či budem mať najlepšie podmienky. Je skvelé mať mobilný telefón s dobrým fotoaparátom, na ktorý sa môžete spoľahnúť aj v týchto prípadoch.

Ikonická vyhliadka Máj, foto: Honza Valečka. Fotografované na výstave HONOR 70.

Čo je potrebné na fotografovanie mobilným telefónom, aby boli výsledné fotografie v porovnateľnej kvalite so zrkadlovkou?

J.V.: Určite sú dôležité svetelné podmienky, ktoré najmä pri fotení krajiniek rozdeľujú fotografie na podarené a tie „šuplíkové“. Okrem toho tu veľkú úlohu zohráva kvalita snímača mobilného telefónu, ktorý pri slabšom svetle dokáže fotografa doslova zachrániť.

HONOR 70 počas fotenia v exteriéri, foto: Honza Valečka

Prečo je výhodné fotografovať vo formáte RAW?

J.V.: Vďaka formátu RAW dokážete naplno využiť možnosti svojho fotoaparátu. Umožňuje vám upraviť výslednú fotografiu presne podľa vašich predstáv. Hlavné výhody formátu RAW sa prejavia pri postprodukcii, keď máte oveľa viac možností pri úprave farieb, tieňov a svetla.

Národný park Šumava, jeden zo štyroch najväčších v Českej republike, foto: Honza Valečka

Oplatí sa používať predinštalované scénické režimy v mobile?

J.V.: Záleží na tom ktorý, ale ja aj pri smartfóne uprednostňujem plne manuálne nastavenia, aby som mal úplnú kontrolu.

Národný park Šumava, ultra široký záber vs. makro, foto: Honza Valečka

Nejaký osobný tip alebo trik pri fotografovaní mobilom?

J.V.: Môj osobný tip je zapnúť mriežku „3×3“, aby ste mohli lepšie komponovať jednotlivé fotografie. Pomocou mriežky správne umiestnite objekty na fotografii podľa pravidla tretín alebo zlatého rezu.

Jan Valečka, profesionálny fotograf a cestovateľ

Jan Valečka je profesionálny fotograf, ktorý sa zameriava na fotenie áut a krásnych scenérií na cestách nielen v Českej republike, ale po celom svete. Navyše nezostáva „zaškatuľkovaný“. Točí aj veľmi populárne videá. Okrem fotografovania s ťažkou profesionálnou technikou rád používa aj mobilný telefón a v súčasnosti pripravuje svoju prvú knihu na túto tému, na ktorú sa môžeme čoskoro tešiť.

Zdroje: Honor

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.