Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Silné teréniaky toho zvládnu veľa. Ďaleké expedície, náročné preteky, dokonca aj prácu v bani.  Sú to výzvy, ktoré ich preveria. Tu je päť zaujímavých rekordov Toyoty Land Cruiser.

1. Na dlhej ceste

Koľko môže trvať najdlhšia cesta v dejinách? Zdá sa, že stovky tisíc kilometrov a viac ako 30 rokov!  Svetový Guinessov rekord za najdlhšiu cestu autom patrí  manželom Emilovi a Liliane Schmidovcom, ktorí 18. októbra 1984 vyrazili vo svojej  Toyote Land Cruiser FJ60 na výpravu. Takú dlhú, že v roku 2017 mal švajčiarsky pár a ich Land Cruiser na konte už viac ako 740-tisíc prekonaných kilometrov! Za ten čas navštívili 186 krajín a viezli sa stále v tej istej terénnej Toyote.

2. Rýchlostný rekord

Klasický teréniak rýchly takmer ako Bugatti Veyron? Žiaden problém pre skupinu skvelých inžinierov. V roku 2017 sa Američania z divízie Toyota Racing rozhodli modifikovať Land Cruiser. Auto bolo výrazne znížené a jeho továrenský motor  V8 5.7 dostal ďalšiu podporu v podobe dvoch mohutných turbodúchadiel. Výsledok – výkon 2000 koní a rýchlostný rekord  370 km/h! Špeciálny Land Speed Cruiser  okamžite vyhlásili za najrýchlejšie SUV na svete.

  1. Najdlhší konvoj

Vďaka svojim terénnym možnostiam je Toyota Land Cruiser v Afrike, Austrálii a na Strednom východe skutočným hitom. Práve tam sú prírodné podmienky neraz veľmi drsné. V roku 2014 pri príležitosti  50. výročia svojho vzniku sa katarská pobočka Toyoty rozhodla prekonať svetový Guinessov rekord v kategórii najdlhšieho konvoja terénnych automobilov. Nebolo to jednoduché,  autá mali prekonať vzdialenosť minimálne 30 kilometrov a vzdialenosť medzi nimi nesmela prekročiť 100 metrov. Vďaka účasti 154 terénnych vozidiel Toyota – bolo medzi nimi mnoho Land Cruiserov – sa rekord podarilo prekonať.

4. Víťazstvá na Rely Dakar

Land Cruiser láme rekordy aj na Rely Dakar. Terénna Toyota štartuje v  týchto pretekoch od úplného začiatku. A od roku 1995 sa model Land Cruiser japonského výrobcu zúčastňuje najneľútostnejšej motoristickej súťaže v kategórií produkčných vozidiel T2, čiže minimálne modifikovaných. Toyota Land Cruiser túto kategóriu načisto ovládla a z 25 pretekov zvíťazila 19-krát. Séria súčasných 6 víťazstiev za sebou víťazstiev trvá od roku 2014.

5. Jeden a pol kilometra pod zemou

Dobrý roadster sa dostane prakticky všade. Málokto by ho však očakával v podzemí. A predsa – Toyota Land Cruiser sa dostane dokonca až do hĺbky 1 600 m, pretože auto radi využívajú pracovníci austrálskych baní. Austrálčania dokonca vyvinuli špeciálnu verziu elektrického vozidla určeného pre ťažbu.

Táto prezentácia vyžaduje JavaScript.

Značky: