Operátor oznámil výsledky výberového konania.

O2 v októbri minulého roka spustilo verejný test 5G siete v Bratislave. Komerčný test bol dostupný v štyroch lokalitách hlavného mesta a bol postavený na technológiách všetkých štyroch dodávateľov, ktorých O2 testovalo – Nokia, Ericsson, Huawei a ZTE.

Operátor teraz oznámil, že ukončil niekoľkomesačný proces výberu dodávateľa 5G siete a za partnera si zvolil spoločnosť Ericsson. O2 v tlačovej správe uvádza, že na prevádzku 2G, 3G, 4G a 4,5G sietí používa viacero technológií od rôznych dodávateľov, pričom všetky prechádzajú pred nasadením do reálnej prevádzky dlhodobým testovaním nielen z pohľadu funkčnosti a výkonnosti, ale aj bezpečnosti. Rovnako pristúpi aj k výstavbe siete novej generácie fungujúcej na technológii Ericsson, ktorá bude spĺňať najmä budúce nároky na dátové toky.

Dohoda o spolupráci na výstavbe mobilných sietí novej generácie 5G a modernizácie RAN zahŕňa rozsiahlu generačnú obmenu súčasných 2G, 3G a 4G technológií. Následkom tohto kroku bude zlepšenie užívateľského zážitku pri používaní mobilných služieb, zníženie energetickej záťaže inštalovaných zariadení a príspevok k efektívnej výstavbe celoplošnej siete 5G.

Zdroj: O2

Prečítajte si aj:

O2 spustilo 5G sieť v Bratislave: Poznáme detaily (VIDEO TOUCHIT)

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit