5G sieť si môžu vyskúšať aj zákazníci tohto operátora. Stačí im súčasná 4G karta a telefón s podporou 5G. Samozrejme, byť navyše v pokrytí.

Operátor O2 je na Slovensku od roku 2007. Pred 10 rokmi začal testovať 4G sieť, komerčný pilot spustil v 2012. A o 8 rokov neskôr, v roku 2020, začal v Bratislave komerčnú testovaciu prevádzku 5G siete.

O2 prevádzkuje komerčný test 5G siete iba na frekvenciách, ktoré mu už boli pridelené a využíval ich aj v minulosti. Súťaž o frekvencie určené pre 5G nebola zatiaľ ukončená. V tomto smere teda popisovaná testovacia 5G sieť neprináša žiadnu zmenu, čo operátor zdôraznil aj v súvislosti s otázkou 5G a zdravie. Tá čelí v posledných mesiacoch množstvu hoaxov a neprávd.

O2 spustilo testovanie 5G siete v Bratislave

O2 spustilo testovanie 5G siete v Bratislave . Toto je súčasné pokrytie

Technológie 4 dodávateľov v 4 lokalitách Bratislavy

Komerčný test je postavený na technológiách všetkých štyroch dodávateľov, ktorých O2 momentálne testuje – Nokia, Ericsson, Huawei a ZTE. O výsledku výberového konania bude operátor informovať v nasledujúcich mesiacoch.

Testovacia 5G sieť je k dispozícii v rôznych častiach Bratislavy – v Dúbravke, Karlovej Vsi, Ružinove a Petržalke. O2 tvrdí, že zrealizovalo rozsiahle meranie jednotlivých antén, pričom výkon základňových staníc spĺňa hygienické normy s veľkou rezervou. Sú niekoľkonásobne nižšie ako limity stanovené legislatívou.

Operátor v rámci meraní tiež zistil, že hodnoty elektromagnetického žiarenia sú porovnateľné s doterajšími technológiami – či už ide o merania pri anténe, v bytoch pod nimi alebo v priestore s najlepším pokrytím. Tohto merania sme sa priamo osobne zúčastnili.

Meranie elektromagnetického žiarenia základňovej stanice 5G siete O2 v Bratislave

Do O2 5G siete sa prví používatelia prihlásia už dnes (7. október 2020)

Testovania sa môžu zúčastniť aj zákazníci so SIM kartou O2 a podporovanými 5G zariadeniami. Momentálne sú to tieto smartfóny:

  • motorola g5G plus
  • motorola edge plus
  • ZTE Axon 11 5G
  • Huawei P40 Pro 5G
  • Huawei P40 5G
  • Huawei Mate 30 Pro 5G
  • Huawei Mate 20X 5G
  • Xiaomi Mi 10
  • Xiaomi Mi 10 Pro

Čoskoro pribudnú aj ďalšie zariadenia, konkrétne Xiaomi Mi 10T a Mi 10T Pro a predpokladáme, že po softvérovej aktualizácii budú kompatibilné aj ďalšie 5G smartfóny, ktoré sú dostupné na Slovensku. O2 bude postupne aktivovať podporu pre 5G siete na SIM kartách zákazníkov – prví z nich sa budú môcť prihlásiť do 5G siete už dnes, ostatní počas najbližších dní.

Z pohľadu bežného používateľa spočíva prínos 5G sietí najmä vo vyšších prenosových rýchlostiach a hlavne v nižšej odozve pri pripojení do mobilného internetu. O2 tvrdí, že v rámci testovania 5G siete v Bratislave umožní svojim zákazníkom získať teoretické prenosové rýchlosti vyše 1 Gbps pre download a 90 Mbps pre upload.

Základňová stanica 5G siete od O2 v Bratislave

Zdroj: O2

Prečítajte si aj:

TÉMA: Strach z mobilných 5G sietí a realita

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit