Revolúcia 5G naberá na obrátkach. 

Čínske agentúry informovali, že v decembri sa predalo viac ako 5 miliónov telefónov s podporou 5G a tento trend sa bude v najbližších mesiacoch zvyšovať. Očakáva sa, že viac ako 20 % telefónov v segmente do 300 eur bude mať možnosť využívať rýchlosť 5G pripojenia, pričom do roku 2021 bude až polovica všetkých smartfónov na svete podporovať sieť novej generácie. V súčasnosti sa väčšina telefónov s pripojením do 5G používa práve v Číne a mnoho z nich je na trhu exkluzívne. Telefóny ako Huawei nova 6, Xiaomi Mi 9 Pro, vivo NEX 3, vivo iQOO Pro a Honor V30 majú svoje 5G verzie, ale z rôznych dôvodov je ich ťažké kúpiť mimo miestneho trhu. 

MediaTek a jeho nový modelový rad 5G čipov Dimensity

Spoločnosti Huawei a Honor nemôžu ponúkať služby Google na trhoch, kde je k dispozícii 5G, zatiaľ čo vivo sa doteraz ešte oficiálne nedostalo do Európy, na Blízky východ ani do Spojených štátov. Samozrejme existujú zariadenia ako Oppo Reno 5G, ZTE Axon 10 Pro 5G, Galaxy S10 5G a dokonca OnePlus 7 Pro 5G, ktoré je možné zakúpiť takmer celosvetovo. 

Očakáva sa, že globálny trh so smartfónmi bude v roku 2020 rásť, aj keď len o 0,7 %. Spoločnosti očakávajú, že v Číne predajú viac ako 150 miliónov telefónov s 5G pripojením, čo bude viac ako očakávané predaje 4G zariadení. Vďaka spoločnosti Mediatek a zavedeniu cenovo dostupnej čipovej sady 5G Dimensity 800 sa očakáva, že aj telefóny s cenou okolo 200 eur budú do konca roka 2020 podporovať pripojenie do 5G.

Zdroj: GSMArena

Prečítajte si aj:

MediaTek predstavil vlajkový čipset Dimensity 1000 5G: Je Snapdragon v ohrození?

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.