Prečítajte si tipy našich redaktorov na zaujímavý filmový či seriálový obsah. Čo radi sledujú a čo by ste podľa nich nemali v rámci sledovania televízie vynechať?

ONDREJ: Colette

Osobne mám rád filmy popisujúce históriu, špeciálne druhú svetovú vojnu. A vyhľadávam tieto dokumentárne i hrané filmy na YouTube i na Netflixe. Dá sa toho naozaj veľa nájsť a poučiť sa z tejto  temnej časti dejín, v ktorej sa ale odkryli rôzne črty charakteru ľudí. Aj v súvislosti s nedávnymi udalosťami som si so záujmom pozrel film Colette, kde jednu z postáv hrá aj Andy Hryc. Nájdete ho na Netflixe, ale niečo máte aj zadarmo na YouTube. Film sa odoráva v koncentračnom tábore Auschwitz, čo už samé o sebe je pre mňa veľmi zaujímavé a je dokreslený vynikajúcimi hereckými výkonmi. Navyše je v slovenčine, čo je pre mňa tiež dôležité.

FERO: Humans

Som veľký seriálový fanúšik a tento obsah konzumujem v masívnej miere (desiatky ročne). Buď pri domácom „činkovaní“, alebo v rámci nočného oddychu. Odporučím vám, ako technologickým nadšencom, pomerne málo známy britský seriál Humans (časová investícia 24 × 45 min, Netflix). Odohráva sa v súčasnom svete, avšak s tým rozdielom, že už používame pokročilých domácich humanoidných androidov. V seriáli exceluje Gemma Chan, ktorá je snáď ešte lepší robot, než veľký Arnold.

Nenechajte si ujsť ani Altered Carbon (18 × 50 min, Netflix), špeciálne ak máte radi prostredie cyberpunku. Odohráva sa v budúcnosti, kedy už naše vedomie rutinne presúvame do nových, vylepšených tiel. Naopak zo súčasnosti je výborný IT seriál Mr. Robot (45 × 50 min, Amazon Prime), predovšetkým vďaka nevídanej reálnosti zobrazenia hackingu. A ak sa chcete len zasmiať a pobaviť, nevynechajte Silicon Valley (52 × 20 min, HBO Go), ktorý fantasticky zobrazuje častú absurdnosť mentality kremíkového údolia. Pre ľudí s nedostatkom času odporúčam Black Mirror (Netflix), ktorý sa takmer vždy zaoberá nejakou kľúčovou technológiou blízkej budúcnosti. Ide o antologický seriál, v ktorom je každá epizóda nezávislá, o niečom inom a s inými hercami. Môžete si teda vybrať len tú, ktorej premisa vás zaujme. Špeciálne odporúčam epizódu White Christmas.

MIŠO: Nie sme tu sami

Za mňa jednoznačne sci-fi a fantasy. Veľmi rád sledujem tieto filmy, ale ešte radšej seriály. Pri seriáloch môžem s postavami trochu dlhšie prežívať ich obsah, pri filmoch sa to väčšinou akoby rýchlo skončí. Hviezdne vojny som videl, ale najviac u mňa vedie Star Trek v akejkoľvek podobe. Odporúčam aj seriály Another Life, Away alebo napríklad Snowpiercer.

Dobrý bol aj Zaklínač alebo Harry Potter či Sherlock Holmes. To možno poznáte sami. Baví ma sledovať seriály, kde sa ponúka iný pohľad na spoločnosť a ich krízovú situáciu ako aj spôsob uvažovania. Čo všetko sa môže stať pri ceste do neznámej časti vesmíru? Je to jednosmerná cesta alebo sa posádka vráti? Ako sa zachová posádka, ktorej člen sa nakazí neznámym vírusom? Mám rád kozmické lode aj planetárne scenérie, zvuky pulzných zbraní a nakoniec aj všelijaké zvukové efekty vo vákuu, nevadí, my fanúšikovia ich tu chceme. 😊

ROMAN: The Crown

Svoj voľný čas sa aktuálne snažím rovnomerne rozvrhnúť medzi cvičenie, hranie Cyberpunku cez Google Stadia a dobiehanie niektorých restov, takže mi na televíziu neostáva veľa času. Zopár týždňov však v striedmom tempe sledujem seriál The Crown, ktorý popisuje život Alžbety II. Nie je to novinka, keďže seriál prišiel do ponuky Netflixu už koncom roka 2016 a do dnešného dňa sú k dispozícii 4 série, avšak to nič nemení na jeho príťažlivosti.

The Crown je pre mňa atraktívny z toho hľadiska, že odkrýva pohľad do zákulisia kráľovskej rodiny a kompletne mení moje detské sny, že aké by to bolo skvelé, keby som bol princom alebo kráľom. Pri sledovaní The Crown si totiž uvedomíte, že to nie je taká sranda a monarcha musí častokrát ísť proti sebe či svojej rodine, len aby bolo všetko v kostolnom poriadku.

PEŤO: YouTube

Sledovanie televízie patrí medzi činnosti, na ktoré mi pri mojom rodinnom vyťažení nezostáva príliš veľa času, lepšie povedané žiadny. Aktuálne si neviem predstaviť, že by som začal pozerať seriál čo i len s piatimi časťami. Asi by som ho pozeral niekoľko mesiacov. Aj z tohto dôvodu si veľmi rád pozriem, popri iných činnostiach, nejaký dobrý stand-up, poprípade prehľadové videá so zaujímavosťami z histórie, ktoré sú zamerané na stratené civilizácie so štipkou konšpirácií. Na tento účel mi stačí  YouTube Premium, na ktorom odoberám niekoľko kanálov. Paradoxne väčšina z nich pochádza z Českej republiky.

MIRO: Zákon Gangu: Mayové (Mayans M.C.)

Veľa času na seriály a filmy nemíňam, no pravdou je, že občas dostanem chuť aj na tento spôsob „oddychu“. Ak už niečo pozerám, tak ide prevažne o akčnejšie filmy, často s vojenskou tematikou (obľubujem všetky filmy Sniper s Tomom Berengerom, ale aj novšie verzie) alebo tie, ktoré sa týkajú áut (60 sekúnd, Rýchlo a zbesilo, Lúpež po taliansky a pod.) a v neposlednom rade sú to filmy spojené s divokou prírodou a rôznom prežití v nej (Na ostrie noža, V zajatí snehu, Súboj zabijakov a pod.).

No a teraz k tým seriálom, ktoré nevyhľadávam, no z času na čas natrafím na nejakú sériu, ktorá ma veľmi zaujme. Koncom uplynulého roka to bol seriál Zákon Gangu: Mayové (Mayans M.C.), ktorý vás vtiahne do prostredia motorkárskeho gangu na kalifornsko-mexickej hranici. Mexiko, krásne motorky, hierarchia gangu, drogový kartel, pútavý príbeh a rôzne zápletky, ktoré vás zaručene udržia pred obrazovkou. Tento seriál nájdete na HBO GO. Vyššie uvedené filmové tituly nájdete roztrúsené po rôznych platformách.

Značky: