Poznáte tie momenty, keď pozriete do kalendára a zistíte, že niekto z vašich blízkych má sviatok. Čo mu na poslednú chvíľu vymyslieť ako darček? Naši redaktori uvedli 6 praktických tipov, ktoré sa môžu hodiť bez ohľadu na vek či pohlavie.

ONDREJ: Pre pokoj v duši

Mať dobrý pocit, že vás počítač je chránený je veľmi pohodlné. Určite vás to nezbaví nevyhnutnej opatrnosti a používania zdravého sedliackeho rozumu pri práci s počítačom, ale sú chvíle, keď vám efektívne pomáha. A kúpiť sa dá on-line. ESET Smart Security Premium je zo slovenskej dielne a je to najvyššia forma ochrany pre domácich používateľov počítačov s operačným systémom Microsoft Windows. Oproti nižším verziám ochrany práve Premium obsahuje dve funkcie, ktoré sa mi páčia.

Prvou je Password Manager, teda správca hesiel od ESET-u, s ktorým môžete pracovať so svojimi heslami. Je to oveľa jednoduchšie a hlavne bezpečnejšie riešenie ako keby ste si písali heslá na papierik. Ak ich potrebujete zadať napr. do smartfónu s Androidom, stačí si ich len pozrieť práve v tomto správcovi. Druhou funkciou je LiveGuard. Znie to veľmi učene, ale je to nástroj, ktorý vám umožní chrániť sa aj pred neznámymi a neobjavenými hrozbami. Robí to tak, že neznáme procesy spúšťa v rámci vyhradeného „pieskoviska“ v cloudovom priestore ESET-u a nie u vás na počítači.

Cena pre jeden počítač na rok: 64,90 €

ESET Smart SecurityZdroj: ESET
ESET Smart Security

ROMAN: Darujte vzdelanie a pokoj

Uznávam, že fráza „darujte vzdelanie a pokoj“ neznie príliš sexy, avšak za ňou sa skrývajú tipy na tri či štyri služby, ktorých predplatné môžete zakúpiť hocikedy. Takmer všetky tieto služby používam aj ja a môžem ich odporučiť z vlastnej skúsenosti. V abecednom poradí ide o:

  • Blinkist – služba, ktorá v sebe združuje kľúčové informácie z literatúry faktu v stručných sumároch, ktoré prečítate v priebehu 15 minút. Okrem obrovskej databázy sumárov z viac ako 5000 kníh sú k dispozícii aj exkluzívne krátke podcasty, ktoré sú ďalšou studnicou vedomostí
  • Calm – táto aplikácia vás naučí správne meditovať, ale obsahuje aj množstvo ďalšieho obsahu, vďaka ktorému môžete na chvíľu vypnúť. Či už ide o upokojujúcu hudbu, soundtracky na dobrú noc či sústredenie alebo o rozprávky na dobrú noc
  • Headspace –priama konkurencia pre Calm. Aj táto aplikácia sa primárne zameriava na meditovanie
  • Knowable – táto služba ponúka viacero audiokurzov so zameraním na rôzne témy a môže byť prínosom, ak sa chcete vzdelávať a pracovať na sebarozvoji

Cena: Blinkist – 80 € na rok, Calm – 41 € na rok, Headspace – 58 € na rok, Knowable – 25 € na rok

Blinkist
Aplikácie ako predplatné

FERO: Endoskopická kamera za pár drobných

Endoskopická kamera je niečo, čo väčšinu ľudí nikdy ani nenapadne si kúpiť a pritom ju skoro každý niekedy potrebuje. Niekoľko metrov dlhý kábel, na konci ktorého je kamera s LED svetlom, ktorý si pripojíte ku svojmu smartfónu cez USB port, vie byť v rôznych situáciách skutočným záchrancom.

Niečo sa pokazilo v práčke a nevidím na to dobre? Odniekiaľ tečie v kúpeľni voda a je treba sa pozrieť do stúpačiek alebo pod vaňu? Niečo niekam zapadlo? Potrebujem skontrolovať niečo v rôznych zákutiach auta?

Za veľmi malé ceny v rozsahu 5 až 20 eur sú pritom na trhu zariadenia, ktoré pri 5 m dĺžke a dostatočnej kvalite obrazu môžu potešiť ako darček nielen rôznych domácich majstrov, ale aj úplne bežných ľudí, vrátane dôchodcov, ktorí ju ocenia pri hľadaní spadnutých vecí niekde za posteľou či gaučom.

„Oko na tenkom drôte“ sa skrátka pri opravách alebo hľadaní vždy zíde, aj keď ho použijete len párkrát do roka.

Cena: zo slovenských e-shopov od 15 €

Endoskopická kamera
Endoskopická kamera

MIŠO: Google Stadia

Niečo z AliExpressu to asi nebude, ak je pre vás posledná chvíľa také časové meradlo ako pre mňa. Potrebujete aj rýchly internet, aby ste to stihli. Rozmýšľal som, čo také by sa dalo získať v on-line svete. Vynecháme také ako kredit do kasína alebo kapitál na pákové obchody na burze. Pre hráča bude vhodná služba Google Stadia, ktorú zaplatíte na nejaké obdobie, resp. nepozastavíte platby a mesačne sa bude strhávať suma 9,99 eura za jej používanie. V základe je tam dostatok hier, stále máte možnosť kúpiť niektorú navyše ako bonus. Na toto treba mať rýchly internet, ideálne optický, nepotrebujete mať vôbec herný počítač. To môže byť dobrá vec.

Pre niekoho, kto rád pozerá filmy a seriály, to môže byť služba na pozeranie takéhoto obsahu, máte Netflix (od 7,99 eura/mes.), ale chýba HBO GO (5,99 eura/mes.) či naopak? Toto môže byť tiež darček. V niektorých obdobiach bývajú zľavy aj v hernom obchode Steam. Za 50 eur nakúpite niekoľko áčkových hier, a to ešte v rozšírenom balení a s mnohými doplnkami.

Google StadiaZdroj: Google
Google Stadia

PEŤO: Rozjasnite noc kvalitnou čelovkou

Na to, aby sme sa mohli po práci alebo škole plnohodnotne venovať voľnočasovým aktivitám počas celého roka, býva v niektorých ročných obdobiach už dávno tma. Pokým si počas letných dní vybeneme von aj večer, v zime krátko po zotmení máme pocit, že sa nedá už nič robiť. Všetko je iba vecou pohľadu a presne o tom je aj môj tip na praktický darček. Pri výbere dobrej čelovky je potrebné mať aj kúsok šťastia, aby presne vyhovovala požiadavkám používateľa. Ja som ho mal a aj napriek tomu používam dva modely a každý je iný. 

Pokým čelovka Petzl SWIFT RL nezaprie svojho športového ducha, univerzálny a výkonný model Armytek Wizard Pro využije skutočne každý. S oboma čelovkami si môžete ísť večer zašportovať, alebo ich zobrať na večerné sánkovanie s deťmi. Keďže v oboch prípadoch je cena takmer identická, odporúčam uprednostniť všestrannú a extrémne výkonnú čelovku od Armytek. Má síce o niečo vyššiu hmotnosť, ale maximálnych 2300 lúmenov a extrémne široký rozptyl svetla sú v tejto cenovej kategórii bezkonkurenčné. 

Cena: Armytek Wizard Pro 99 €, Petzl Swift RL 89 €

MIRO: „Každý muž by měl mít nůž“

A nežnejšiemu pohlaviu sa tiež často zíde. Obľubujem praktické veci/darčeky a nože medzi nich jednoznačne patria. Výhodou je, že takýto typ darčeka poteší (asi) každého, aj keď to obdarovanému možno dôjde až neskôr – keď ho reálne využije a zistí jeho vysokú praktickú hodnotu.

Z môjho pohľadu a každodennej praxe určite odporúčam akýkoľvek multitool značky Leatherman, ktorý dokáže byť nápomocný v mnohých situáciách a keď si naňho zvyknete, tak bez neho z domu už neodídete. V ponuke sú malé aj veľké multitooly a v rôznych farbách, čiže pre každého niečo. Osobne používam model Wave+ a môžem ho iba odporučiť. Výhodou je to, že tento americký výrobca dáva na svoje produkty 25-ročnú záruku (po registrácii).

Chybu ale neurobíte ani špičkovým švajčiarskym nožíkom od spoločnosti Victorinox, ktorá je zárukou kvality po dlhé roky. Dámy určite poteší nejaký miniatúrny, ale praktický Victorinox Classic SD Alox v peknom farebnom prevedení a pánov môžete potešiť skvelým modelom Huntsman, ktorý ponúka všetky podstatné prvky využiteľné kdekoľvek, od domácnosti cez prácu až po les. Čo ešte? Jednoznačne kvalitné LED svetlo do vrecka, napr. Fenix E03R, ktoré bude spolu s nožíkom vaším dennodenným služobníkom a vytvoríte si tak základnú „EDC“ zostavu (everyday carry).

Cena: Leatherman Wave+ od 140 € / Victorinox Huntsman od 20 € / Victorinox Classic SD Alox od 30 € / Fenix E03R od 27 €

Leatherman nožíkZdroj: Leatherman
Leatherman nožík

Prečítajte si aj:

Značky: