Pohyb v prírode majú radi aj naši redaktori. Tentokrát o sebe prezradia, aké vychytávky im spríjemňujú výlety do prírody.

ONDREJ: Multitool s kresadlom

Aktuálna multitool novinka od americkej firmy Leatherman je do prírody skvelá. Volá sa SIGNAL  a pomôže vám, ak zablúdite v lese alebo sa stratíte v prírode. V tej chvíli vám SIGNAL pomôže svojimi 19 nástrojmi. Medzi nimi je aj kresadlo, s ktorým si ľahko založíte oheň aj bez zápaliek, tiež je tu signálna píšťalka na komunikáciu s okolím, karabína na zavesenie, ale aj nôž s kombinovanou čepeľou, náhrada kladiva, ďalej šidlo, súprava otváračov a skrutkovačov a prirodzene aj tradičné multifunkčné kliešte. V atraktívnom tele veľmi dobre vyzerá. Predajná cena je 169 €

SignalZdroj: Signal
Leatherman Signal: Multifunkčný nôž s kresadlom

FERO: Windy.com

Pri celodenných výletoch je pre mňa esenciálnym pomocníkom radar, zaznamenávajúci odrazy zrážok v reálnom čase. Znalosť, či sa na vašu lokalitu za okamih doženie dážď, alebo kedy sa zhruba aktuálna prehánka či búrka skončí, je neoceniteľná. Kým na Slovensku sa môžete spoľahnúť na dáta od SHMU, v prípade zahraničia budete tápať, ktorá autorita je tá správna. Ešte pár rokov dozadu bola situácia pomerne ošemetná a mnoho mobilných aplikácií ma neraz nechalo v úzkych (čo bohužiaľ zistíte až v „akcii“, keď na váš šľahá niekde v pustine dážď, ktorý na danom „radare“ nie je).

Navyše, často boli spoplatnené, alebo plné reklám. Zmenu priniesol projekt Windy.com, od zakladateľa českého Seznamu, v ktorom nájdete nielen výborne spracované dáta z meteorologických radarov celého sveta, ale aj veterných staníc, meračov kvality ovzdušia a teplotných senzorov.

Rovnako obsahuje aktuálne vzdúvanie vĺn a teploty mora a nechýbajú ani satelitné snímky celej oblačnosti vo viditeľnom aj infračervenom spektre. Rozsah a kvalita spracovania dát je enormná a na celom projekte je fascinujúce to, že je zdarma a bez reklám, čo platí nielen pre web Windy.com, ale aj rovnomenné aplikácie pre Android a iOS.

WindyZdroj: Windy
Aplikácia Windy

MIŠO: Hláška z detstva: „Máme nabrúsené nože, neporežte sa“…neskoro 😊

Prakticky najviac využívam mobil a powerbanku a podobne ako Roman, Google Mapy, hoci asi existujú aj iné alternatívy viac prispôsobené na prechádzky v lese. Z tých menej tradičných vecí to bude skôr zoznam prianí. Základnú výbavu mám, ale k švajčiarskemu nožíku alebo inému multitoolu chcem doplniť ešte takýto typ noža KIZLYAR SUPREME Croc AUS 8 S+SW. Jeho dizajn sa naozaj podobá na krokodíla, presne ako to má v názve. Nepohrdnem ani teleskopickým obuškom, ktorý sa hodí proti divej zveri, ale v praxi viac na predieranie porastom. Na odháňanie komárov je trochu ťažký, takže nosím ešte repelent. Cena nožíka je 120 eur, dobrý teleobušok kúpite už za 150 eur.

Nožík Kizlyar Supreme Croc AUSZdroj: Kizlyar
Nôž Kizlyar Supreme Croc AUS

ROMAN: Mapy.cz

Na aplikáciu Mapy Google nedám dopustiť a v telefóne ju používam ako primárnu voľbu, keď sa pohybujem po hocakom meste na Slovensku a vo svete. Oceňujem tiež zabudované a aktuálne informácie o MHD. Lenže v jednej veci Mapy Google výrazne zaostávajú a to sú mapy turistických chodníkov.

Na tento účel využívam aplikáciu Mapy.cz. V telefóne mám uložené offline mapové podklady pre túto aplikáciu a viem, že sa nestratím, aj keď sa vydám spoznávať skryté tajomstvá lesov. 😊

Mapy.czZdroj: Mapy.cz
Mapy.cz

PEŤO: Outdoor

Návštevu prírody mám vo väčšine prípadov spojenú so športovými aktivitami, pri ktorých sa spolieham na hodinky Garmin fēnix 6X. Používam ich na meranie aktivít, ale aj na navigovanie v neznámom prostredí. Pokiaľ sa vydám na dlhší beh do hôr, dbám na správny výber kvalitného funkčného oblečenia.

To musí byť nielen ľahké, ale musí sa vedieť prispôsobiť premenlivým poveternostným podmienkam. Nie je nič horšie, ako keď v horách poriadne zmoknem a do cieľa chýba ešte niekoľko kilometrov. Nepremokavá ultraľahká vrchná vrstva musí byť vždy poruke. K základnej výbave radím aj hydrovak, v ktorom si nesiem potrebné tekutiny a dostatok energie na zvládnutie hrebeňovky. Keďže na kvalitnej obuvi záleží asi najviac, na trailové behy používam tenisky od Salomonu.

TuristikaZdroj: Peter Hupka / TOUCHIT
Príroda

MIRO: Obuv a oblečenie

V prírode trávim dosť času, takže z domu neodchádzam bez kvalitných topánok, lebo tie sú jediným najnamáhanejším, resp. nosným prvkom, na ktorý sa musíte 100 % spoľahnúť. Aktuálne používam výbornú vyššiu obuv od slovenského výrobcu BOSP, model Tactical Army Desert, ktorý poskytuje pohodlie a vysokú odolnosť. Samozrejmosťou je vhodné oblečenie, lebo aj to musí niečo vydržať, takže sa spolieham na výrobcu Pentagon Tactical, prebytky z Britskej armády a pod.

Do prírody sa určite nevyberiem bez noža, teda vlastne nikde, lebo každý chlap by mal mať nôž – ako EDC som si obľúbil Ruike P128 a v prírode najčastejšie používam nože od švédskeho výrobcu Morakniv. Na záver dodám, že v batohu mi okrem „XY“ ďalších vecí nechýba lekárnička zostavená na základe skúseností, powerbanka, výkonné LED svietidlo a v rámci orientácie som si obľúbil mobilnú aplikáciu maps.me, ktorá ponúka veľmi podrobné off-line mapy.

Pohoda v prírodeZdroj: Miroslav Illéš / TOUCHIT
Na cestách