Aké vízie majú naši redaktori a čoho by sa chceli vo svete IT naozaj dožiť?

ONDREJ: Univerzálne zariadenie

Univerzálne zariadenie

Univerzálne zariadenie

Chcem sa trochu udržať pri zemi a dožiť sa chcem zariadenia, ktoré by mi umožňovalo robiť všetko, čo potrebujem. Aby som to vysvetlil. Vo svojom ruksaku nosím notebook, zrkadlovku, videokameru, smartfón a príslušenstvo ako mikrofóny, svetlá, káble a napájacie zdroje. Dokopy je to viac ako 8 kg a zatiaľ to beriem tak, že jeho nosenie na chrbte je vlastne posilňovanie.

Ja by som chcel, aby sa to všetko vedelo dostať do jediného zariadenia. Niečoho, čo bude mať aj rozkladací displej, bolo by to tenké, vedelo veľmi dobre fotiť aj natáčať video a zaznamenávať zvuk. K tomu rýchle pripojenie na internet. Navyše, aby to celé vydržalo na batériu pri plnom využití na 24 hodín a vedelo sa nabiť tak do hodiny. Ono to nie je nereálny sen a postupne k nemu smerujeme.

FERO: Pokročilá robotika

Robot

Robot

Chcel by som sa do svojho dôchodku dožiť doby, kedy by pokročilá robotika prišla do stavu, pri ktorom by mohla významne pomáhať pri starostlivosti o starých a menej pohyblivých ľudí, podobne ako to bolo pekne ukázané vo filme Robot a Frank. K tomu nie je nutné, aby robot bol vedomá bytosť, čoho sa takmer určite nedožijem. Stačí, aby bol na tom o niečo lepšie ako súčasní digitálni asistenti a dokázal by presne reagovať na potrebné verbálne i neverbálne požiadavky. Súčasné prístupy k umelej inteligencii toto v blízkej dobe môžu docieliť, takže ak mechanická robotika nezaostane, otvoria sa k tomu dvere.

To čoho sa naopak nechcem dožiť, ale prakticky určite sa toho dožijem, je používanie umelej inteligencie na hrôzostrašné účely a podvody. Nie, nemyslím tzv. silnú umelú inteligenciu, ktorá by prekonávala človeka vo všetkých ohľadoch. Myslím tú súčasnú, ktorá nás prekonáva v úzkych oblastiach, čo bude zneužívané čoraz viac a na takej samozrejmej úrovni, ako sa dnes zneužívajú automatické „boty“.

ROMAN: Lietajúce taxíky

Blade Runner

Blade Runner, Zdroj: IMDB

Je viacero technológií, na ktoré sa teším a o ktorých viem, že sa ich dožijem. Skladacie zariadenia, ktoré budú skutočne použiteľné a budú tenké a ľahké, hranie počítačových hier počas cestovania, či už z cloudu cez 5G alebo na zariadení, ktoré bude vyzerať ako Nintendo Switch, avšak v skutočnosti pôjde o malý výkonný počítač.

Popravde však neviem, či a kedy sa dočkám lietajúcich taxíkov. Tieto technológie sú už vo vývoji a na veľtrhu CES sme videli niekoľko konceptov, ako by to mohlo fungovať. Otázkou ostáva, kedy to bude fungovať naozaj a či to bude taká rozšírená forma prepravy, ako sme to mohli vidieť v sci-fi filmoch Blade Runner či Minority Report.

MIŠO: Holografický simulátor a liečebné prístroje

StarTrek Medical

StarTrek Medical, Zdroj: IMDB

Ako fanúšik Star Treku ma okrem medzihviezdneho cestovania a rematerializácie tela na veľké vzdialenosti zaujali aj holopaluby. Vybrať si z databázy svetovú udalosť alebo len všedný deň v nejakom meste, kasíne alebo podniku a stať sa súčasťou prostredia. Skutočný holosvet, v ktorom zažijete iný život alebo Hry o tróny, ako si želáte vy. Toto by ma lákalo, viac ako nosenie okuliarov VR.

Ak by som zostal pri IT hoci len okrajovo a išiel užitočnejším smerom, chcel by som sa dožiť super lekárskeho prístroja. Takého, ktorý by vás naskenoval, niečo by vykonal na bunkovej úrovni a vyliečil vás na počkanie alebo o minútu – dve by zahojil zlomeninu. Ošetrenie rakoviny ambulantne, rýchlejšie ako dnes chrípky. Tak toto by som chcel zažiť, hoci nie úplne na vlastnej koži.

PEŤO: Cestovanie rýchlosťou svetla

Cestovanie rýchlosťou svetla

Cestovanie rýchlosťou svetla

Počas posledných rokov sme boli svedkami viacerých prevratných objavov a výrazných technologických posunov. Pri takom rýchlom napredovaní technológií iba ťažko dokážem odhadnúť, čo skutočne stihneme zažiť. Jedným z prianí je cestovať rýchlosťou svetla, či už len tak po Slnečnej sústave, alebo aj po rôznych kútoch vesmíru. Ako ďalší z fanúšikov sci-fi žánru by som tak chcel spoznávať všetky tie tajomné zákutia rozmanitých planetárnych systémov, planét a ich mesiacov, alebo rôznotvarých hmlovín.

Pokiaľ sa pozriem do blízkej budúcnosti, tak výrazného zrýchlenia v doprave sa môžem s najväčšou pravdepodobnosťou skutočne dožiť, keďže k vývoju nového spôsobu dopravy sa podnikajú aj patričné kroky. Týmto konceptom vysokorýchlostného transportného systému je Hyperloop, ktorý umožní cestovať rýchlosťou až 1220 km/h. To by mi zatiaľ stačilo.

MIRO: Aby technológie pomáhali a neškodili

Všetko má dva konce, aj technológie. Jeden je prospešný, ale ten druhý môže mať nežiaduce účinky, to je veľmi dôležité si uvedomiť. Bol by som však veľmi rád, keby sa technológie posunuli najmä v zdravotníctve, presne tak, ako to opísal Michal. Diagnostika a liečenie všetkých chorôb na počkanie, ale nie iba pre vyvolených, pre každého! Umelá inteligencia má v tejto sfére obrovský potenciál, no musíme dávať pozor aj na to, aby sa to v ďalekej budúcnosti neobrátilo voči ľudom.

Ako nedávno napísal CEO spoločnosti Google a Alphabet, Sundar Pichai, umelú inteligenciu treba rozvíjať, ale aj rozumne regulovať. V druhom rade by som si strašne prial, aby sa technológie a asistenčné systémy v automobiloch, resp. vo všetkých dopravných prostriedkoch dostali na takú úroveň, že zabudneme na pojem dopravná nehoda. Už teraz dokážu autá medzi sebou komunikovať, preto verím, že sa to o pár rokov posunie na úplne iný level, ktorý nepripustí žiadnu kolíziu.

Značky: