Hoci už teraz ako ľudstvo žijeme na ekologický dlh, iba veľmi pozvoľna sa svetová produkcia zbytočných technologických produktov redukuje.

Každý z našich redaktorov vybral jednu technologickú vychytávku, ktorej výroba by sa mohla okamžite skončiť a nikto by si to ani nevšimol.

ONDREJ – Disketa

Počas svojej novinárskej kariéry som sa stretol s mnohými produktami. Na niektorých bolo vidieť, že firmy skúšajú, či to náhodou zaberie. A tak prešli pri vývoji okolo mňa cievkové magnetofóny, káblové myši s guľôčkou vo vnútri, hučiace notebooky s monochromatickým displejom, pamäťové karty i DVD rôznych vzájomne nekompatibilných formátov a pod. Bola to daň doby.

Prekvapuje ma však, že napriek integrácii mnohých funkcií do smartfónu existujú zariadenia, ktoré sú zamerané len jednostranne. Pokojne sa to môže týkať napr. aj lacných čínskych tabletov s uhlopriečkou okolo 10 palcov, bez prepojenia na aplikačné obchody.

Z môjho pohľadu je to nezmysel. A tak som vyskúšal niečo, s čím som ja s PC začínal – floppy disketa rozmeru 5,25 palca a fakt sa to ešte vyrába. Ale teda za strašnú cenu. Pre tých neskôr narodených, bolo to médium na šírenie dát s kapacitou 1,2 MB (megabajtu). Na Aliexpresse stojí jeden kus 4,28 eura a je k tomu poštovné 1,92 eura. Naozaj nerozumiem, kto by toto potreboval.

Diskety
Diskety

ROMAN – Makro fotoaparát   

Počet zadných fotoaparátov vo výbave telefónov sa za posledné roky utešene rozrástol a dnes nie je nič prekvapujúce, keď aj cenovo dostupné smartfóny ponúkajú 3 či 4 zadné fotoaparáty. Obľúbenou voľbou výrobcov, ako si dať čiarku za ďalších fotoaparát, je 2 Mpx makro fotoaparát a toto je senzor, ktorého výrobu by som ja osobne okamžite ukončil.

Tento fotoaparát je kvôli nízkemu rozlíšeniu nepoužiteľný na kvalitné fotky a aj v prípade, že by som chcel takúto makrofotografiu zverejniť na sociálnych sieťach, dvakrát by som si rozmyslel, či tak spraviť. Predpokladám, že mnohí používatelia, ktorí tento senzor vyskúšali, ho následne už nepoužili. A pritom by stačilo iba zvýšiť jeho kvalitu a rozlíšenie a razom by mohlo ísť o užitočný senzor vo výbave zadného fotoaparátu v telefóne.

Makro fotoaparát
Makro fotoaparát

FERO – Technológie na zúfalú injektáž videa

Vitajte na našom článku, ktorý vás zaujal a klikli ste naň. Tu máte nesúvisiace video automaticky spustené na jeho začiatku, na ktoré nechápavo pozeráte pár sekúnd, kým zistíte, že s článkom nemá nič spoločné. Hej počkaj! Neroluj preč to video za okraj. Tu ho máš znova ako malé okienko čo roluje s tebou. A nepauzuj ho. Nastavím ti nech sa odpauzuje pri ďalšom zarolovaní. My to prezretie potrebujeme. Lebo my musíme mať videá. Všetci nám hovorili pred 10 rokmi, že do 5 rokov budú všetky články už len video. A stále sa to nestalo a my nevieme, čo to znamená.

Koľko MWh sa denne týmto spáli. Koľko človekohodín premárni. Koľko ľudí denne rozčúli. A dôvod? Zastaraná predstava o prerode celého internetového obsahu na video. Len sa tým redakciám zabudlo povedať, že ten prerod sa udial v TikTok končinách a nie na v spravodajských weboch.

Video
Video

MIŠO – DVD Rewinder a Slúchadlo

Dva tipy, som si takmer istý, že s prvým ste sa ešte nestretli. DVD Rewinder alebo povedané štúrovskou slovenčinou, dvd previnovačka, je niečo, čo nikdy nemalo opustiť technický výkres, nieto ešte výrobnú fabriku. VHSky sa museli pretočiť na začiatok, inak sa za to platil vo videopožičovni malý poplatok. Avšak, keď ste mali vlastné DVD a nemuseli kazety vracať, tak ste ich nemuseli pretáčať. To dá predsa rozum.

DVD Rewinder
DVD Rewinder

Ďalší produkt, ktorý tejto planéte nebude chýbať, je slúchadlo ako náhrada za handsfree. Nebol to až tak neužitočný produkt, no zbytočný trochu áno. Pre starších ľudí to mohlo mať istý význam, na jednoduchšie držanie v ruke namiesto mobilu. Možno ste ale v praxi našli iné riešenie a vašim rodičom priamo zavolali na pevnú linku. Alebo ste im kúpili tlačidlový telefón a namiesto riskovania, že lícom niečo stlačia na displeji ste počas telefonovania počúvali stláčanie tlačidiel o líce.

Slúchadlo k mobilnému telefónu
Slúchadlo k mobilnému telefónu

PEŤO – Tlmiaca maska

Práca v open office so sebou prináša nemalé úskalia, s ktorými sa musí veľa ľudí vysporiadať. Medzi jedno z najväčších patrí hluk, ktorý je priamo úmerný typu kancelárie a množstvu ľudí v nej. Keď nechcete byť rušení, tak si jednoducho nasadíte slúchadlá. Ale čo spravíte, keď nechcete rušiť vy? Na tvár si nasadíte tlmiacu masku, ktorá až nápadne pripomína film Mlčanie jahniat, alebo tým s väčšou fantáziou sa vybaví Darth Vader z Hviezdnych vojen.

Nosiť ju však bude chcieť iba málokto, keďže má tiež funkcie, ktoré simulujú zvuky opice, veveričky, mimoňa a ďalšie, vďaka ktorým budete pre ľudí v okolí vyzerať ešte divnejšie. Okrem toho táto maska s mikrofónom a slúchadlami musí byť aj mimoriadne nepohodlná. Ťažko si aj predstaviť, ako by vyzeral človek po pracovnej dobe, ktorý ju pravidelne používa. Pravdepodobne by mohol ísť rovno na maškarný ples a prevziať si cenu pre víťaza.

Súprava na konferenčné hovoryZdroj: Cnet
Súprava na konferenčné hovory

MIRO – Kompaktné digitálne fotoaparáty

Alebo jednoducho „kompakty“, ktoré síce boli zaujímavé pred niekoľkými rokmi, no dnes už v zásade veľký zmysel nedávajú, teda drvivej väčšine fotiacej populácie určite nie. V dobe skvele vybavených smartfónov je táto kategória absolútne zbytočná, takže aj keby v tomto okamihu zmizli všetky zariadenia tohoto typu z obchodov, tak by si to pravdepodobne nikto nevšimol, teda až na pár výnimiek z radov staršej populácie.

Smartfóny robia krásne fotky, a aj tie lacnejšie a hoci s priemerným kompaktom spravíte o niečo kvalitnejšiu fotku, museli by ste nosiť zariadenie navyše. To už nedáva zmysel – až taký zásadný rozdiel to nie je, pričom aj tak väčšina fotiek zostáva bezpečne zabudnutá v telefóne, prípadne končí na sociálnych sieťach.

Kto chce mať skutočne kvalitné fotky, tak musí siahnuť po kvalitnej (bez)zrkadlovke s vymeniteľnými objektívmi na rôzne príležitosti, prípadne mať vždy poruke nejaké univerzálne sklo – na túto úroveň sa smartfóny ešte nedostali. Môj pohľad je teda taký, že v aktuálnej dobe môžu tieto zariadenia pokojne odísť do technologických lovíšť.

Prečítajte si aj:

Značky: