Akú vychytávku či technologické vybavenie ocenili naši redaktori počas práce z domu? Prečítajte si ich tipy.

ONDREJ: Zostať pri tvorbe videa sám

DJI Osmo Mobile 3

DJI Osmo Mobile 3, Zdroj: DJI

Začal som robiť videá mobilom práve v dobe pandémie a využívam na to gimbal DJI Osmo Mobile 3. Osobne si myslím, že je to jedna z najlepších možností, ako urobiť záber aj na seba tak, že bude stabilizovaný a budete mať hlavu presne v strede obrazu. Je to krásna cesta ako urobiť video sám a pritom budete v zábere. To som v dobe, kedy by ste nemali dávať veci do ruky niekomu cudziemu, celkom ocenil. Rovnako som vyriešil problém s tým, že moderné telefóny už nemajú 3,5 mm jack, len USB-C port. Začal som používať na nahrávanie hlasu slúchadlá, ktoré sú priamo v balení. Aké jednoduché.

FERO: Elán občas zachová aj rýchla zmena

Rozšírenie MySession v prehliadači Firefox

Rozšírenie MySession v prehliadači Firefox

Keďže som od našej redakcie dosť ďaleko, z domu pracujem už skoro desať rokov. Karanténa ale zmenila to, že náhle pracuje z domu aj moja manželka a keďže na konci minulého roku mi pribudol aj nový prírastok do rodiny, vlastne si na pracovanie z domu zvykám tak trochu odznova a v nových podmienkach. Je však nutné nezamrznúť a zachovať si nejaký ten pracovný elán. Niekedy, keď sa na nejakú tému článku nemôžem dobre sústrediť a kreatívne sa zaseknem, prekvapujúco neraz pomáha, ak začnem pracovať na inom. Taká tá „prokrastinácia“ prácou. Vzhľadom na to, že pri práci mám obvykle otvorených mnoho tabov prehliadača, je pre mňa esenciálne, aby som kedykoľvek všetkých napr. 30 tabov mohol uložiť, jedným klikom načítal inú súpravu 30 tabov pre iný článok a pracoval zas na tom. V tomto mi veľmi pomáha rozšírenie MySession v prehliadači Firefox. Umožňuje totiž uložiť ľubovoľný počet takýchto pracovných rozložení a ľahko ich na požiadanie spúšťať.

ROMAN: Herná stolička

OMEN by HP Citadel Gaming Chair

OMEN by HP Citadel Gaming Chair, Zdroj: HP

Z domu často pracujem aj počas normálneho života, takže pandémia koronavírusu výraznejšie nezmenila moje pracovné zvyky. Fakt je, že môj pracovný notebook Acer Swift 5 s hmotnosťou pod 1 kg aktuálne nevyužívam naplno, keďže leží doma na pracovnom stole. Za hlavnú vychytávku, ktorá výrazne spríjemnila moju prácu z domu, tak považujem hernú stoličku OMEN by HP Citadel Gaming Chair. Tá zhodou okolností prišla do redakcie na test v polovici apríla a lepšie načasovanie si ani nemohla vymyslieť. Detailnejšie si o tejto stoličke prečítate v samostatnej recenzii v aktuálnom vydaní TOUCHIT. Tento priestor chcem využiť na to, aby som sa podelil s mojím názorom, že toto vybavenie má veľký zmysel pre každého používateľa, ktorý sedí dlho pred počítačom, napríklad kvôli práci – nielen pre hráčov. Pohodlie sedenia je neporovnateľné s tradičnými kancelárskymi stoličkami.

Cena: 269 €

MIŠO: Runtastic

Runtastic

Aplikácia Runtastic, Zdroj: Runtastic

Tip na nejakú home office vychytávku? Ťažké odporúčanie, keďže naša práca bola vždy „kancelária office, letisko office, hotelová hala office, autobus z výstaviska office atď. :-)“. Sú aspekty, ktoré sa menia, a to je práve pracovné prostredie a spôsob myslenia.

Zachovajte si denný režim a pokojne si ho rozfázujte. Nezabudnite si veci značiť do kalendára. Je vhodný čas poobzerať sa po nejakom spôsobe, ako si značiť a sledovať úlohy. Vyskúšajte nejaké nové kalendáre, plánovače, to-do listy alebo iné aplikácie na sledovanie pracovného času na Google Play či pre Windows. Odmenou bude prehľad času stráveného prácou a nová forma zobrazenia vás bude motivovať. A nezabudnite, že doma budete mať menej pohybu ako v klasickom „kancelárskom režime“. Aplikácií je veľa, začnite napríklad touto – Runtastic Workout Fitness.

Cena: zadarmo/9,99 € na týždeň

PEŤO: Slúchadlá do uší

Sony WF-1000X

Sony WF-1000X, Zdroj: Sony

V mojom prípade má práca z domu značné obmedzenia. Aj preto som počas bežného roka radšej v redakcii, kde sa môžem naplno venovať nášmu webu. Počas núteného home office sa mi narodila štvrtá dcéra, s ktorou zdieľam rovnakú miestnosť, v mojom prípade pracovnú, a niekedy je ťažké sústrediť sa na písanie článkov. Počas týchto týždňov veľmi oceňujem bezdrôtové TWS slúchadlá od Sony, ktoré mi zabezpečia pomerne dobré odizolovanie od okolitých ruchov a môžem sa tak lepšie sústrediť na prácu. Model slúchadiel WF-1000X má skutočne kvalitný zvuk. Aktívne potlačenie ruchov a ďalšie pokročilé funkcie radšej vypínam a vychutnávam si iba kvalitu hudobného prejavu, bez ďalších vylepšení. Výdrž na jedno nabitie nie je hviezdna, ale počas dňa slúchadlá nemusím často vkladať do nabíjacieho puzdra a v prípade potreby sú okamžite pripravené. Aj napriek tomu, že Sony WF-1000X majú aj svoje nedostatky, pri práci ich veľmi oceňujem.

MIRO: Príroda

Aktuálna situácia je veľmi zvláštna, no aj napriek tomu sa moje vybavenie nejak extra nezmenilo. Stále používam 4 hlavné produkty – Macbook Pro z roku 2015, iPhone 11 Pro, Apple Watch 5. generácie a slúchadlá JBL Reflect Flow. V zásade nič viac nepotrebujem, kde sa usadím, tam pracujem. Avšak, aj napriek tomu veľmi pociťujem všeobecnú zmenu prostredia a vnútorného nastavenia, nakoľko som celkom neposedný človek a rád mením lokality – občas pracujem doma, priebežne chodím do redakcie a celkom rád sa usadím aj v nejakom coworku – kdekoľvek mi to vyhovuje. Aktuálna situácia ma núti viac zotrvávať doma, na oficiálnom home office medzi niekoľkými bielymi stenami, čo pre mňa nie je úplne ideálny stav, a preto si chodím čistiť mysel a rozhýbať telo do prírody, zväčša do väčších lesov, kde som úplne sám (lebo #socialdistancing) alebo s deťmi. Toto mi v aktuálnej situácii strašne pomáha. Ak by som nemohol chodiť do prírody, tak by to bol zásadný problém.

Cena: zadarmo pre celú populáciu, bez rozdielu