Čo školákom odporúčajú naši chalani? Prečítajte si ich tipy na gadgety, ktoré ocení nejeden školopovinný.

ONDREJ

Moleskine zápisník

Osobne som si v škole po celý čas robil ťaháky. Bol to pre mňa najlepší spôsob, ako si učivo zhrnúť na malej ploche. Navyše mám optickú pamäť, že si viem predstaviť, čo je na papieri napísané, ak som to písal ja. S týmto som prešiel od základky po vysokú školu. Písal som si však ťaháky na samostatné papieriky, čo nebolo dobre. Dnes je doba iná a osobne už používam papierový zápisník Moleskine Classic L a nedám naň dopustiť. Lepšie ako počítač, je tam celá história nášho magazínu a ak do neho píšete plniacim perom, je to zážitok.

FERO

Skladacia klávesnica Jelly Comb

V prípade núdze sa dá pokračovať v písaní diplomovej práce či iného rozsiahlejšieho textu aj na smartfóne, že áno. Niekedy skrátka notebook nechcete všade trepať, ale nejaká tá práca by sa hodila. V takomto prípade vám môže prísť vhod skladacia klávesnica, ktorú cez Bluetooth pripojíte k smartfónu s Androidom či iOS. Nemusíte si tak zaberať polovicu displeja softvérovou klávesnicou a môžete relatívne efektívne na textoch pracovať. Niektoré, ako tá od firmy Jelly Comb, majú pánty z oboch strán, čím sa dajú po zložení zmenšiť skutočne výrazne, až na rozmer peňaženky, takže ich pohodlne strčíte aj do vrecka. Nuž ale treba si pripraviť zhruba 25 eur.

ROMAN

Aplikácia Pravítko

V aktuálnom vydaní magazínu TOUCHIT som pripravil výber aplikácií do školy. Do pozornosti dávam aplikáciu Pravítko (Ruler), ktorá je praktická nielen pre školákov. Dôvod je ten, že nie vždy máme pri sebe pravítko, avšak telefón obvykle áno a v takýchto prípadoch ho možno jednoducho použiť na zmeranie veľkosti predmetu. Aplikácia Ruler je o to praktickejšia, že displeje telefónov sa neustále zväčšujú, takže máte po ruke čoraz väčšie a väčšie digitálne pravítko. Nemusíte teda odhadovať rozmery od oka, jednoducho ich zmeriate displejom telefónu.

MIŠO

Matematické hodiny

Hodiny v skutočne uletených formách sme už videli. Tieto sú viac konzervatívne, avšak na zistenie presného času budú vyžadovať precvičovanie matematiky. Namiesto zobrazenia času sa v dvoch riadkoch zobrazuje matematický výpočet. Na zistenie správneho čísla ho potrebujete dokončiť. Jeden na zistenie hodín, druhý na zistenie minút.

Ideálne ak vám spočítanie netrvá dlho, nanajvýš minútu od zobrazenia nového výpočtu. Inak budete minútu meškať. Umiestniť sa dajú na stôl aj na stenu. Výrobca hovorí, že zlepšenie v matematike nastane už po štyroch týždňoch. My len dodáme, že váš školáčik bude musieť čas skutočne počítať, nie odhadovať. Skoro 400 eur je ale viac ako dosť.

TOMÁŠ

Reflexné pásky

Dlho som uvažoval, čo by mohlo byť skutočne užitočné pre školákov. V hlave mi kolovalo množstvo technologických vychytávok, ale nakoniec som si spomenul na situácie z posledných dní. Ako aktívny vodič sa často stretávam s tým, že chodci a cyklisti v dedinách veľmi podceňujú svoju viditeľnosť. Dokonca aj počas letných večerov, keď je vonku iba šero, je viditeľnosť úplne príšerná. Teraz v septembri je to ešte horšie. Ak ste tiež vodiči, viete o čom hovorím. Ako chodcovi sa vám síce zdá, že veď ešte nie je úplná tma a vidno vás, ale opak je pravdou. Nevidno. Noste so sebou aspoň jednu reflexnú pásku a dajte si ju na viditeľné miesto, keď sa stmieva. Na nohu, ruku. Môže vám zachrániť život.

MIRO

Jednoznačne odporúčam elektrickú kolobežku! Je to zariadenie alebo skôr praktický dopravný prostriedok, ktorý je perfektný za každých okolností a takmer pre každého. Elektrická kolobežka je skladná, rýchla a všade sa s ňou dostanete bez väčších problémov. Ak máte kvalitný stroj, ako napr. SXT Light Plus s 500 W motorom a odolnou konštrukciou, tak môžete jazdiť aj za zhoršených poveternostných podmienok. Rýchlosť 30 km/h a dojazd viac ako 24 km zaručujú bezstarostné jazdenie. Okrem toho je tento model odpružený – vpredu i vzadu a má aj integrované LED osvetlenie. Táto kolobežka sa v redakčnom teste veľmi osvedčila, pričom sme s ňou spravili viac ako 100 km. Za výhodu považujeme aj bezúdržbové pneumatiky a systém rekuperácie energie počas brzdenia/plachtenia. Ak elektrickú kolobežku raz vyskúšate, tak ju budete zaručene chcieť vlastniť.

Značky: