Obrovské SSD disky budú čoskoro realitou.

Aktuálne je dostupný model s 30 TB kapacitou, pričom verzia s kapacitou 61 TB bude uvedená ešte tento rok. Znamená to výrazné navýšenie kapacity bez potreby navyšovať rozmery dátových centier. Vo všeobecnosti je známe, že práve dátové centrá sú najväčšími odberateľmi pevných diskov.

Vzhľadom na to, že v súčasnosti sú pevné disky s otáčkový mi platňami kapacitne vyššie ako SSD disky, sú zároveň aj vhodným riešením pre veľké dátové sklady. Podľa webu TechSpot disky Solidigm D5-P5336 priniesú zmenu v chápaní využitia SSD diskov. Disky by mali mať sekvenčnú rýchlosť čítania 7 GB/s a zápis na úrovni 3,1 GB/s.

Solidigm ssd 61 TBZdroj: Solidigm

Situácia s porovnaním kapacity SSD vs. HDD by sa čoskoro mohla zmeniť, keďže cenové rozdiely sa v niektorých prípadoch vyrovnávajú. Disky, ktoré majú veľkosť 1 TB stoja približne rovnako ako 1 TB otáčkové disky. Podnikové SSD disky ako aj otáčkové disky sú iný segment ako toto príslušenstvo pre bežných používateľov.

Verzie pre podniky by chcela firma Solidigm ponúkať s kapacitami od 7,68 TB do 61,44 TB a podporovali by rozhranie PCIe 4.0. Nakoniec, v tomto prípade nejde len o priestorovú úsporu, ale aj o energetickú. Uvádza sa, že diskové hybridné diskové polia majú až 600 % zníženie nákladov na energiu alebo chladenie.

K celkovým benefitom by sa pripočítali aj náklady na potrebu inštalovania Ďalších rackových staníc. Tu máme na mysli nielen priame porovnanie medzi otáčkovými diskami, ale aj SSD diskami postavených na pamäťovej technológii TLC. Nové disky, ktoré by mali mať zmienenú kapacitu až 61 TB, budú postavené na technológii QLC. To znamená, že jedna pamäťová bunka bude môcť uložiť až 4 bity. Odtiaľ pochádza uvedená skratka zo slov Quad Level Cell.

Solidigm ssd 61 TBZdroj: Solidigm

Zdroj: TechSpot

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.