Vyskúšali sme, aké sú telefóny s cenou do 550 EUR, 5-krát Android a 1-krát iPhone.

Vďaka novému iPhone SE sa do našej cenovej skupiny zmestil aj tento odľahčený iPhone. Je to trochu iný iPhone, ako si môžete kúpiť, ak pôjdete do verzie 11.

Je jasné, že malý iPhone nie je najlepšia ukážka toho, čo iOS ponúka. Preto ho ani priamo neporovnávame s Androidom 10, hoci občas sme sa mu nevyhli.

Samozrejmosť alebo ešte nie?

Zaujímavé na tom je, že telefóny v tejto cenovej skupine sú naozaj vynikajúce. A čo vlajkové lode? To sú telefóny, ktoré priamo ukazujú možnosti danej firmy v aktuálnom roku. Idú do veľkých detailov a technologických možností.

Prínos vzhľadom na vynaloženú cenu nie je tak vysoký a veľmi sa nelíši od telefónov do ceny 550 EUR. O týchto telefónoch sa už dá hovoriť ako o „takmer vlajkových lodiach“.

Nájdete tu rýchle nabíjanie, výborné displeje, často s podporou aspoň HDR10, zvyšuje sa ich obnovovacia frekvencia, hoci ešte stále je množstvo modelov so základnou 60 Hz obrazovkou.

Vodeodolnosť nie je samozrejmosťou, nakoniec ani rýchle nabíjanie. Pomaly sa udomácňuje nejaký z variantov OLED displeja, to aj v podstatne lacnejšom segmente.

Fototest

picture preview

Vzhľadom na rozsah samotného testu smartfónov bude fototest zverejnený samostatne v najbližších dňoch po vydaní tohto článku.

Už teraz ale uvediem, že ani jeden telefón nie je prepadák. Je rok 2020 a toto sú telefóny za vyše päť stoviek. Fotia dobre a za svoje peniaze dostanete veľmi pekné fotky. Áno sú tu rozdiely v možnostiach a kvalite a tie si pozriete v špeciálne zameranom článku, našom fototeste.

Apple iPhone SE

Vynikajúci telefón do ruky, ktorý robí veľmi dobré fotografie.

Model telefónuApple iPhone SE 2020
Operačný systémiOS 14
Podpora 5G sietínie
Formát SIM kartyNano SIM, eSIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]3 / 128
Procesor [max. frekvencia]A13 Bionic, 6-jadrový, až 2,65 GHz
Displej, počet farieb, HDRIPS LCD, 16 miliónov, HDR10
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]4,7 / 750 × 1334
Bluetooth, Wi-Fi, NFC, microSD, audio jack5.0, ABGNac6, áno, nie, nie
Hlavný fotoaparát, max. rozlíšenie, počet12 Mpx f/1.8
Predný fotoaparát, max. rozlíšenie7 Mpx f/2.2
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 1821 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]138 × 67 × 7 / 148
VodeodolnosťIP67
Bezdrôtové nabíjanieáno
KonektorLightning, 5 W (18 W predajné samostatne)
BenchmarkyVýsledky
AnTuTu Benchmark – Total score377833
PCMark for Android – Work 2.0N/A
3DMark Sling Shot Extreme – Total3839

Na „malý“ displej som si zvykal dva dni. Je to ale subjektívne, pretože vo svete Androidu je takáto uhlopriečka displeja len zriedkavá. Tým, že som používal telefóny s uhlopriečkou nad 6“, tento malý nezvyk sa dal očakávať. Avšak pre tých, čo majú iPhone SE pôvodný a chcú nový iPhone, je toto výborná voľba, berte ho všetkými desiatimi. Nemôžete spraviť chybu.

Konštrukcia vychádza z iPhone 8, no nie je úplne na vlas rovnaká, iba takmer. Máte tu Touch ID s haptickou odozvou a celkovo sa to dobre používa. Za mňa je tento systém lepší, ako pôvodné tlakové snímanie. Teraz stačí dlhšie podržať prst na prvku a zobrazí sa jeho kontextová ponuka. Pritláčanie na displej ma v minulosti otravovalo a nebolo tak veľmi pohodlné.

Telefón ako taký je rýchly, bodaj by nie, je tu najnovší procesor Apple A13, ktorý nájdete aj v aktuálnom iPhone 11. Operačný systém je rýchly, v zásade k nemu nemám výhrady. Svet iOS a Android má niektoré prvky inak a tomu odpovedá aj ovládanie a prístup. iOS má množstvo detailov, ktoré sú vyladené, no aj také, ktoré ešte bude treba poopraviť.

Napríklad pri počúvaní hudby na slúchadlách a prijatí hovoru sa presmeroval do telefónu. Toto je trochu nelogické. Nemal by sa hovor presmerovať na BT slúchadlá, ak už ich mám v ušiach? Nutné dodať, že mnoho aplikácií vyzerá na Androide lepšie. Teda ak sa pozeráme na použitie s iPhone SE. Na „veľkých“ iPhonoch poskytne iOS zase iný zážitok.

Apple vyhovel používateľom, ktorí chcú ešte menší smartfón do ruky. Škoda tých rámikov, no chápeme to, Touch ID bolo treba niekam dať, no horný rámik mohol byť užší.

V každom prípade, ak sa používate Android a nové SE by vám otvorilo cestu k lacnému iPhonu, ešte to zvážte. Prechod na model SE nemusí nutne znamenať výhru. Tu je Android podstatne vyspelejší.

V praxi skutočne oceníte prepínač normálneho a tichého režimu. Na trhu bolo niekoľko telefónov, ktoré toto mali, no napočítali by ste ich na prstoch oboch rúk. V našom teste je svetlou výnimkou OnePlus Nord, ktorý má na tento účel trojpolohový prepínač.

Z technológií, ktoré majú silný prínos, je True Tone na zmenu tónovania farieb podľa okolitého svetla. Tiež oceníte celodennú výdrž batérie. Má síce menšiu kapacitu, ale systém s ňou vie robiť. Menej už potom to, že ak z aplikácie pre Netflix odídete a začnete telefón používať, prestanú sa vám sťahovať epizódy zaradené do fronty. Podobných detailov bolo viac, otázkou je či je v tom iOS alebo aplikácia.

Telefón sa dobre používa, chválim aj reproduktor, pri filmoch. Vtedy prekvapí svojou kvalitou, na hudbu ide o priemerný zvuk, radšej si zapojte slúchadlá. V balení máte jedny s Lightning konektorom alebo použijete bezdrôtové.

Celkovo som nemal s používaní telefónu žiadne výraznejšie problémy. Nič, čo by malo od kúpy odradiť. Je však zaujímavé, len Apple si môže dovoliť výsmech z jeho zákazníkov a dať v roku 2020 do balenia 5 W nabíjačku. To majú Nokie za 100 EUR. Telefón podporuje rýchle nabíjanie s výkonom 18 W, ale takúto nabíjačku si musíte dokúpiť. Len málo výrobcov vo svete Androidu si toto dovolí.

Foto / video

iPhone poskytne základ. Avšak špičkový. Je tu jeden objektív a množstvo dobre zvládnutej umelej inteligencie čipu A13. Vašou úlohou je otvoriť aplikáciu Kamera a začať fotiť alebo robiť video. Nemá nočný režim, no robí aj tak veľmi dobré fotky. Špeciálnu pozornosť si zaslúžil HDR režim. Celkovo je kvalita vynikajúca.

Na typické fotenie typu idem po meste, sme na oslave alebo len vidím niečo pekné a chcem si to odfotiť, je ako stvorený. Z kreatívnych režimov je tu portrétový režim, ktorý sa mi páčil, bude sa aj vám a páči sa mnohým „applistom“.

Pri videu je vynikajúca synchronizácia toho, čo sa nakrúca a toho, čo vidíte na displeji. Aj tu má drvivá väčšina telefónov s Androidom čo doháňať. No a ak fotíte a zistíte, že by z toho mohlo byť pekné video, len podržte tlačidlo spúšte. Začne sa nahrávanie videa. Funkcia sa volá QuickTake a takto si predstavujeme pohotové ovládanie kamery.

Plusy

  • Tenký a ľahký
  • Displej True Tone
  • Haptická odozva systému
  • Rýchlosť, vhodný na najnovšie hry
  • Kvalita fotografií

Mínusy

  • Iba jeden objektív a menej kreatívnych režimov
  • Pomalé 5 W nabíjanie v základnom balení
  • Nevyužitý potenciál pomeru displeja k telu

Cena: 529 EUR

Zapožičal: Telekom

Huawei P30

Šikovný telefón s 3× optickým zoomom a prijateľnou hmotnosťou, ale bez skutočnej vodeodolnosti. Musí vám stačiť IP53.

Model telefónuHuawei P30
Operačný systémAndroid 10, zabezpečenie 1. 6. 2020
Podpora 5G sietínie
Formát SIM kartyNano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]6 / 128
Procesor [max. frekvencia]Huawei Kirin 980, 8-jadrový, až 2,6 GHz
Displej, počet farieb, HDROLED, 16 miliónov, HDR10
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]6,1 / 1080 × 2340
Bluetooth, Wi-Fi, NFC, microSD, audio jack5.0, ABGNac, áno, NMcard, áno
Hlavný fotoaparát, max. rozlíšenie, počet40 Mpx f/1.8, ultraširoký, tele
Predný fotoaparát, max. rozlíšenie32 Mpx, f/2.0
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 3650 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]149 × 71 × 8 / 165
VodeodolnosťIP53
Bezdrôtové nabíjanienemá
KonektorUSB-C, 22,5 W
BenchmarkyVýsledky
AnTuTu Benchmark – Total score394674
PCMark for Android – Work 2.08016
3DMark Sling Shot Extreme – Total4526

Zároveň je to druhý najmenší smartfón v teste. Pri priamom porovnaní to bolo poznať. Pochopiteľne aj pri držaní v ruke. Celkovo sa dobre používa a to, že je to minuloročný model sme nijako nepostrehli. Áno, je pravda, že minulý rok by sa testu v tejto cenovej relácii zúčastniť nemohol. Stál totiž sedem stoviek eur.

V krátkom zhrnutí je to fotomobil, ktorý vám spomedzi testovaných prináša najviac možností. Svoju optiku dokáže využiť najviac zo všetkých. Kým iné výrazne obmedzia objektívy pri nočnom režime, tu máte k dispozícii plnú výbavu. Teda teleobjektív aj ultra široký.

Vďaka silnému procesoru je to rýchly telefón, ktorý je svižný, ako novšie modely. Dôvodom je silný procesor Kirin 980. K celkovému pohodliu prispieva fakt, že je tu audio konektor a rýchly nabíjanie. Nie je najrýchlejšie v teste, ale s výkonom 22,5 W sa dá dobre fungovať. Nemal som pocit, že telefón je stále vybitý a neúmerne dlho čakám na jeho nabitie. Navyše, stabilne si drží hodnotu batérie. Pokles s noci o niekoľko málo percent je akceptovateľné, žiadne veľké prekvapenie sa nekoná. Ak máte večer batériu nabitú na 23 %, ráno sa pod 20 % nedostanete.

Za zmienku stojí integrovanie mono reproduktoru. Škoda, zvuk mohol byť lepší. Je o trochu lepší ako pri iPhone SE, no stále to nie je na počúvanie hudby vo veľkom. Technológia Dolby Atmos je cítiť, najlepšie na slúchadlách. Svoj podiel má však tiež na vstavanom reproduktore. Zvýšením basov sa dá eliminovať spektrum vyšších tónov, ktoré potom pri vyššej hlasitosti „trhajú“ bubienky. Je tu dosť možností, ako sa s efektom pohrať a vyladiť si zvuk podľa seba.

Displej má výrez zhora uprostred, nijako neprekážal a výrobcovia sa už dávno prispôsobili umiestením stavových informácií vzhľadom na výrez v displeji. Snímač odtlačkov je pod displejom. Fungoval výborne a rýchlo, rovnako tak aj rozpoznávanie tváre. Bolo tak rýchle, že som prakticky nestihol telefón odomknúť odtlačkom.

V čase, keď prichádzal na trh, mal rozhranie EMUI verzie 9.x, teraz už obsahuje aktualizáciu na EMUI 10.1, samozrejme s Androidom 10. Čo sa týka systému, ten je prepracovaný a mierne sprehľadnený. Presne, ako to poznáte na iných smartfónoch tejto značky. Niektoré veci sa nám viac páčia na Samsungoch, iné zase tu. Je to otázka vkusu.

V každom prípade je tu dobre spracovaná práca s notifikáciami. Ak chcete jednoducho nastaviteľný telefón, ktorý nedovolí aplikáciám, aby vás rušili, toto je správny model (a hocijaký iný s EMUI 10). Potešila aj dostupnosť aktualizácií. Vidno, že Huawei sa o svoje telefóny stará.

Kto má rád plávajúce panely, je tu taká možnosť. Stačí z okraja obrazovky potiahnuť a držať prst na displeji. Zobrazí sa panel aplikácií. Škoda, že tu nie sú priame skratky, napríklad na zapnutie poznámky v Google Keep či podobné. Vždy sa dá zapnúť len aplikácia.

V rámci značky Huawei oceňujem aj cloudové úložisko galérie alebo zálohy telefónov. Je to podobné ako pri Samsungoch, ktoré takisto obnovíte z cloudu.

V praxi oceníte aj Always on displej, ktorý je tu vďaka tom, že zariadenie používa OLED displej. Je zároveň náhrada za LED diódu.

Foto / video

Spomedzi testovaných smartfónov je toto najvybavenejší smartfón. Okrem toho, že máte 3× optický zoom a možnosť používať ho aj v nočnom režime, je tu aj tzv. Dual-Video. Podobnú funkciu môžete vidieť pri Nokiách. Nakrúcať sa bude z prednej a zadnej kamery zároveň.

Veľmi dobre funguje umelá inteligencia a rozpoznávanie scény, takisto aj režim HDR.

Celkovo je použitie fotoaparátu príjemne rýchle. Prepínanie sa medzi režimami je pohodlné a nestrácate čas čakaním, kým sa softvér fotoaparátu spamätá a prepne režim.

Plusy

  • Veľmi príjemný na používanie z radu väčších modelov
  • Skutočné fotografické možnosti
  • Kvalita denných a nočných fotiek
  • Rýchlosť fotenia
  • Prepracované rozhranie
  • Výdrž batérie

Mínusy

  • EMUI je fajn, ale treba si naň chvíľu zvykať
  • Odolnosť iba IP53

Cena: 453 EUR

Zapožičal: Datacomp

motorola edge

Unikátny dizajn a zahnutie displeja, aké ste ešte nevideli. Poriadne dlhý telefón, ktorý sa ale dobre používa.

Model telefónumotorola edge
Operačný systémAndroid 10, zabezpečenie 1. 6. 2020
Podpora 5G sietíáno
Formát SIM kartyDual Nano SIM, hybridný
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]6 / 128
Procesor [max. frekvencia]Snapdragon 765, 8-jadrový, až 2,3 GHz
Displej, počet farieb, HDROLED, 90 Hz, 16 miliónov, HDR10+
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]6,7 / 1080 × 2340
Bluetooth, Wi-Fi, NFC, microSD, audio jack5.1, ABGNac, áno, microSD do 1 TB, áno
Hlavný fotoaparát, max. rozlíšenie, počet64 Mpx, f/1,8, 3×
Predný fotoaparát, max. rozlíšenie25 Mpx, f/2.0
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 4500 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]162 × 71 × 9 / 188
Vodeodolnosťnemá
Bezdrôtové nabíjanienemá
KonektorUSB-C, 18 W
BenchmarkyVýsledky
AnTuTu Benchmark – Total score306586
PCMark for Android – Work 2.08587
3DMark Sling Shot Extreme – Total3019

Celé je to o tomto type displeja a výrobca tomu prispôsobil všetko. Nielen celkový zážitok z ovládania vďaka novej nadstavbe My UX ale aj predĺženom dizajne. Na filmy alebo hranie hier je telefón ideálny. Ak máte radi filmy na celom displeji vrátane zahnutých častí, tu si ich naozaj vychutnáte. Ak nie, žiadne problém, dvojitým ťuknutím na plávajúci panel sa zmení pomer zobrazenia. Zúži sa tak, aby zobrazovacia plocha končila pri zahnutí displeja.

Z nášho praktického používania sme nezaznamenali žiadne problémy s ovládaním. Občas sa ale môže stať, že si po ležiačky a držaním v jednej ruke niečo stlačíte.

Telefón využíva stereo reproduktory. Výrobca na nich spolupracoval s firmou Waves. V tomto teste poskytli najlepší zvuk. Najviac sa nám páčil pri filmoch. Vtedy je telefón horizontálne a zvuk vás naozaj obklopí. Dobre sa dá využiť aj pri hudbe. A stále je tu možnosť doladiť zvuk cez vstavané úpravy zvukových profilov a ekvalizéra.

Keďže je to motorola, nerobí na vás žiadne pokusy a dostanete to, na čo ste zvyknutý. Áno, reč je o takej banalite akou je audio konektor. Ten je na spodnej hrane vedľa konektora USB-C. Škoda, že tu nie je silnejšie nabíjanie 4500 mAh batérie. S 15 W nabíjaním sa ale dá fungovať. Displej s frekvenciou 90 Hz je OLED a je skutočne nádherný.

Oplatí sa na ňom pozerať kvalitný obsah. Vlastne aj taká vec ako rozhranie systému v ňom vyzerá veľmi dobre. Rovnako tak aj hry. V tejto súvislosti tu nechýba rozšírenie Moto gametime. Má na starosti profily nerušenia a notifikácií, ak hráte hry. Nebojte, keď vám bude volať niekto z vami definovaného zoznamu alebo skupiny, o hovor neprídete.

Tým, že displej je naozaj zahnutý, je tu podpora pre ľavé a pravé tlačidlo vpredu ako na konzolách. Treba to zapnúť a treba na to podporovanú hru. Vyskúšal som Asphalt 9 a bolo to ako hrať podobne ako na konzolovom ovládači alebo na PS Vita.

Samozrejmosťou sú rozšírenia Moto tak, ako ich poznáme z iných telefónov od motoroly. Nechýba teda zapnutie blesku ako baterky zatrasením telefónu alebo rozsvietenie obrazovky pri notifikáciách. Stačí sa k telefónu priblížiť alebo mať novú správu či oznámenie a displej sa na chvíľu rozsvieti. V závislosti od vašich bezpečnostných nastavení sa dá vykonávať interakcia s oznámeniami na zamknutom displeji.

Telefón samotný má výborný dizajn, ktoré je dobre hodnotený viacerými recenziami po svete. Je ale pravda, že zahnutie je väčšie ako inde a tak si naň budete chvíľu zvykať. Štyri fotoaparáty sú zapustené viac ako obvykle a to je dnes prakticky nevídaný stav. Toto poteší každého, kto nemá rád vystúpené šošovky. Telefón sa vďaka tomu používa dobre aj vtedy, keď je položený na stole.

Ocenil som 90 Hz displej a ani v tomto prípade som nezaznamenal významný dopad na výdrž batérie. Čítačka odtlačkov je priamo v displeji a funguje dobre. Kto má rád detaily tak ako ja, ocení možnosť vybrať jeden z troch efektov animácie po priložení prsta na displej.

Nové rozhranie ponúka možnosť nastaviť si funkcie plávajúceho panela a veľmi pekný efekt je EDGE Light. Keď je telefón displejom dole, na bokoch displeja uvidíte svetelný efekt s odlišnou farbou podľa udalosti. Inou pri SMS alebo volaní. Pekný efekt je aj keď k telefónu pripojíte nabíjačku.

Foto / video

Z pohľadu fotografickej výbavy je tu všetko, čo môžete potrebovať. Dokonca aj 2× optické priblíženie. K ultraširokým fotkám máte možnosť využiť naopak makro objektív. Na fotenie detailov je to najlepšia voľba. Toto napríklad iPhonu s jedným objektívom chýbalo. Makro fotka sa dá využiť aj na super efektné možno až akoby umelecky ladené fotky.

Výbornou vlastnosťou je to, že nielen zadný ale aj predný fotoaparát podporuje nočný režim. No a potom sú tu tradičné efekty, ktoré výrobca štandardne pridáva do svojich smartfónov. Maňa potešilo celkom rýchle spracovanie nočných fotiek. Ak nebolo priamo najrýchlejšie priamo v teste, určite nebolo najpomalšie.

Plusy

  • Dizajn, ktorý je jednoznačne unikátny
  • Využitie zahnutého displeja priamo nadstavbou systému
  • Kvalita stereo zvuku
  • Presvetlenie a detailnosť nočných fotiek

Mínusy

  • Iba vodeodpudivá vrstva

Cena: 549 EUR

Zapožičal: motorola

OnePlus Nord

Posuvné tlačidlo (Alert slider) na prepínanie zvonenia, vibrácií a tichého režimu je absolútna vec.

Model telefónuOnePlus Nord
Operačný systémAndroid 10, zabezpečenie 1. 7. 2020
Podpora 5G sietíáno
Formát SIM kartyDual Nano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]12 / 256
Procesor [max. frekvencia]Snapdragon 765G, 8-jadrový, až 2,4 GHz
Displej, počet farieb, HDRFluid AMOLED, 90 Hz, 16 miliónov, HDR10+
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]6,44 / 1080 × 2400
Bluetooth, Wi-Fi, NFC, microSD, audio jack5.1, ABGNac, áno, nie, nie
Hlavný fotoaparát, max. rozlíšenie, počet48 Mpx, f/1,75, 4×
Predný fotoaparát, max. rozlíšenie32 Mpx, f/2.45, 2×
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 4115 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]158 × 73 × 8 / 184
Vodeodolnosťnemá
Bezdrôtové nabíjanienemá
KonektorUSB-C, 30 W
BenchmarkyVýsledky
AnTuTu Benchmark – Total score330220
PCMark for Android – Work 2.08943
3DMark Sling Shot Extreme – Total3304

Konečne je tu ďalší výrobca, ktorý chápe, že toto je užitočnejšie ako vyhradené tlačidlo na digitálneho asistenta. Toto tlačidlo má samostatné nastavenia v systéme a dá sa spresniť jeho správanie. Napríklad, či tichý režim vypne aj médiá atď.

Telefón nemá audio konektor, no nemusí to byť dôvodom, prečo ho vynechať z rozhodovania pri kúpe. Ako celok je veľmi dobre spracovaný. Punc prémiovej konštrukcie mu nemožno uprieť. Zaujme ani nie tak štyrmi fotoaparátmi na zadnej strane ale najmä dvomi na prednej. Je len málo smartfónov, ktoré majú duálnu selfie kameru. Medzi nimi je napríklad aj motorola moto G 5G plus, ktorá používa dva selfie objektívy.

Nord sa veľmi dobre drží v ruke, dokonca som pri ňom nemal pocit, že ide o jeden z tých ťažších telefónov v teste. Batéria má kapacitu 4115 mAh a je to trochu poznať. S telefónom sa dá vydržať celý deň, no na druhý deň bolo poznať, že ho treba radšej nabiť. Môžeme sa tu baviť o kapacite batérie a to, že ju nemá najväčšiu.

Ak hľadáte telefón, ktorý vám vydrží dva týždne v pohotovostnom režime, kúpte si tlačidlovú Nokiu. Vzhľadom na to, že je tu 30 W nabíjanie, nestalo sa mi, aby som zostal s vybitým telefónom. Čiže je to podobné ako pri iPhone SE. Má menšiu batériu ale aj dobrú výdrž. A navyše sa telefón rýchlo nabije, stačí 20 minút a máte opäť po starostiach.

Namiesto klasického Androidu je tu OxygenOS. Systém vyvíjaný s dôrazom na používateľov a funkcie, ktoré si komunita želá. Verzia 10.5 je postavená na OS Android 10. Je to pekne spracovaný systém a poskytuje skutočne veľké možnosti prispôsobenia. Prakticky ako iné smartfóny. Má však niekoľko špecialitiek, napríklad kruhový ukazovateľ kapacity batérie. Somarinka?

Áno, ale je to pekná obmena a ako všetci vieme, na grafike a detailoch nám záleží. Podstatnejší detail je 2048 úrovní jasu displeja. Pri zmene jasu budete vidieť, ako jemne reaguje na zmenu pri posúvaní ukazovateľa. Výrobca dáva prísľub 2 hlavných aktualizácií a troch rokov na bezpečnostné aktualizácie.

Fluid AMOLED displej ako ho výrobca nazýva má podporu zobrazenia 90 Hz, čo som používal neustále. Je to príjemné a vyššia spotreba radovo v pár percentách za deň pre mňa nebola podstatná. Vynikajúci je chromatický režim. Kto rád číta knihy na smartfóne, toto je super funkcia. Je to akoby upgrade režimu s eliminovaním modrého svetla. Pod ním je snímač odtlačkov a funguje rýchlo a bezchybne.

Tým, že má telefón rýchly procesor už radu Snapdragon 7xx, vyzerá to, ako by mal ešte vyšší model. To je bežné a stretol som sa s tým pri viacerých smartfónoch v tejto triede. Je pravda, že stále závisí na systéme a to ako náročná je nadstavba a celkové procesy.

Nord nemá certifikáciu vodeodolnosti, zaujímavý je ale obal. Ten má totiž v mieste konektora USB-C kryt, ktorý do neho vtlačíte. Podľa toho, ako je skonštruovaný a gumovému lemovaniu slotu na kartu operátora, by nejaké zmoknutie mohol vydržať.

Reproduktor je len jeden a je na spodnej hrane. Platí preň prakticky to, čo pre iné smartfóny. Filmy si na ňom pozriete, zvukové zázraky nečakajte. A ešte si treba dať pozor aby ste si ho rukou nezakrývali. Je ale pravda, že nízke až stredné tóny reprodukuje lepšie. Ak sa teda bavíme o reproduktore, nie je určite najhorší a takisto ho nevidím ako zásadnú prekážku pre výber tohto telefónu z potenciálneho nákupu.

Foto / video

Vystúpené fotoaparáty majú ostrejšie lemovanie a trochu udržia zariadenie na hladkom povrchu. To však nebude to najzaujímavejšie v tejto sekcii. Jednou zo zaujímavostí je možnosť plynule meniť objektívy počas nakrúcania videa.

Samotné fotenie je rýchle, prepínanie režimov je trochu pomalšie. Nedá sa medzi nimi rolovať tak, ako pri iných telefónoch. Je tu špeciálny režim na portréty. Sám za seba radšej využívam automatiku a ťuknutie na displej na zaostrenie objektu.

Zaostrovanie aj celková rýchlosť snímania je rýchla a na výber je aj špeciálny CINE 4K režim. Pri nakrúcaní videa oceníte optickú stabilizáciu hlavného fotoaparátu.

Plusy

  • Spôsob spracovania, držanie v ruke
  • Prepínač režimov na hrane telefónu
  • Duálna selfie kamera
  • Rýchlosť systému a použitie OxygenOS

Mínusy

  • Nemá vodeodolnosť
  • Klzký na hladkých povrchoch

Cena: 519 EUR

Zapožičal: OnePlus

POCO F2 Pro

Nádherný dizajn a špičkový výkon za cenu, akú inde nenájdete.

Model telefónuPOCO F2 Pro
Operačný systémAndroid 10, zabezpečenie 1. 7. 2020
Podpora 5G sietíáno
Formát SIM kartyDual Nano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]6 / 128
Procesor [max. frekvencia]Snapdragon 865, 8-jadrový, až 2,84 GHz
Displej, počet farieb, HDRAMOLED, 16 miliónov, HDR10+
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]6,67 / 1080 × 2400
Bluetooth, Wi-Fi, NFC, microSD, audio jack5.1, ABGNac6, áno, nie, áno
Hlavný fotoaparát, max. rozlíšenie, počet64 Mpx, f/1,9, 4×
Predný fotoaparát, max. rozlíšenie20 Mpx
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 4700 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]163 × 75 × 9 / 219
Vodeodolnosťnemá
Bezdrôtové nabíjanienemá
KonektorUSB-C, 30 W
BenchmarkyVýsledky
AnTuTu Benchmark – Total score575814
PCMark for Android – Work 2.010110
3DMark Sling Shot Extreme – Total7228

Je to Poco, nie Xiaomi, hoci táto značka je jeho výrobcom. Je to niečo podobné ako Huawei a Honor. Isté vlastnosti sú rovnaké, niektoré len podobné a niektoré výhradne pre danú značku.

Už beztak sa hovorí o Xiaomi, že sú to cenovo dostupné telefóny s maximálnou výbavou. No Poco ide ešte ďalej. Vlastný spôsob dizajnu, no zároveň podobné prostredie MIUI a cloudové úložisko Xiaomi. Podľa mňa špičková kombinácia, ak idete na také parametre ako silné pozadie známej a stabilnej značky.

Rozhranie je prispôsobené, aj preto sa nazýva MIUI (Pre POCO), ale vychádza z MIUI. Je naozaj vynikajúco spracované. Skutočne jasne a dobre čitateľné a pochopiteľné na ovládanie. Vďaka AMOLED displeju je tu množstvo efektov, ako môže vyzerať pohotovostná obrazovka.

Je tu veľa názorných ukážok, ako bude funkcia vyzerať alebo, ktorá funkcia sa mení danou voľbou. Až by som povedal, že toto je smartfón pre tých, čo prvýkrát začínajú so smartfónom. Napríklad aj taký detail, ako znázornenie kapacity batérie cez farebný prúžok úplne hore na displeji. Nijako nezavadzia, vyzerá to dobre a ušetríte jedno políčko v stavovom riadku. Stále však zostávajú klasické možnosti, ako na iných Androidoch.

Displej podporuje síce iba štandardných 60 Hz, no v tomto problém nevidím. Je síce pekné mať 90 alebo 120 Hz, no toto nepovažujem za parameter, ktorý by u mňa výraznou mierou zavážil pri kúpe nového telefónu.

Telefón má nádherne spracované telo a najmä symetriu prvkov. Štyri fotoaparáty sú v kruhovom leme a ešte aj tie symetricky usporiadané. Nech už ste videli hocijaké umiestnenie fotoaparátov, tak toto len málokde. Najviac sa tomu približuje Nokia 9 PureView.

Absolútne zábavnou hračkou je vysúvacia selfie kamera. Áno, Poco spolu s iPhonom sú jediné dva telefóny bez výrezu v displeji. Pri vysúvaní sú podsvietené boky a po vysunutí jemne zhasnú. Už aj preto je vysúvanie tohto fotoaparátu také zábavné (prepínanie medzi hlavnou a selfie kamerou). Softvér to ale rýchlo zistí a upozorní vás na to, že príliš časti vysúvate mechanizmus, teda ak to robíte po sebe, tak ako som to skúšal v teste ja.

Nechýba detekcia pádu, vtedy sa selfie fotoaparát automaticky zasunie dovnútra. Vedľa mechanizmu predného fotoaparátu má na hornej hrane infračervenú diódu. Na tejto hrane je audio konektor, na spodnej port USB-C. Reproduktor je aj v tomto prípade mono a je na spodnej hrane. Správa sa ako väčšina reproduktorov tohto typu a v tejto triede zariadení.

Basy minimálne, príliš veľa výšok. Takže na filmy a hovorené slovo a pri držaní v ruke si ho snažíte nezakryť dlaňou. To vo vertikálnej aj horizontálnej polohe.

Na to, že má 4700 mAh batériu a teda nie najväčšiu kapacitu v teste, je to suverénne najťažší telefón. Ak som pri Xiaomi tvrdil, že jeho 208 gramov je poznať, tak tunajších 219 gramov neprehliadnete. Vaše zápästie ani karpálny tunel.

Výrobca používa systém skvapalneného chladenia. Tak či onak, telefón sa nijak výrazne neprehrieval, ani pri rýchlom nabíjaní. A to je jedno z najrýchlejších v teste. Potrebujete na to pribalenú nabíjačku, ktorá má výkon až 33 W. Oficiálne ale výrobca udáva podporu pre 30 W nabíjanie.

Foto / video

Zostava štyroch objektívov je vyvážená. Je tu klasický so 64 Mpx rozlíšením, 13 Mpx ultraširoký a 5 Mpx telemakro objektív. Hoci pri fotení tu priamo makro režim nie je. Fotiť makro ale môžete, no musíte si premerať vzdialenosť, od ktorej je objektív schopný zaostriť. Nie je tu ani režim portrét.

Avšak ten až tak nemusí chýbať. Fotoaparát vďaka 2 Mpx hĺbkovému snímaču rozpozná scénu. Ak je s tým nejaký problém, stačí ťuknúť na objekt v popredí a aplikuje sa správny algoritmus rozostrenia. Fotenie je rýchle, tak ako aj prepínanie medzi režimami fotenia.

Tiež aj nočné fotky sú fotené zhruba s časom 2 sekúnd na zachytenie scény. Najpomalší, no najkvalitnejší zážitok dáva Huawei P30. Nočná fotka mu trvá medzi 6-8 sekúnd, podľa toho, čo fotíte.

Niekoho poteší aj 8K video, ktorého záznam môže mať v jednej nahrávke 6 minút. Tiež aj postupné približovanie scény s analógovým posuvníkom.

Plusy

  • Symetricky spracovaná zadná strana
  • Výborné fotky
  • Efektný selfie fotoaparát
  • Prehľadné a jasne pochopiteľné rozhranie
  • Vysoký výkon a vynikajúca cena

Mínusy

  • 219 gramov je naozaj dosť
  • Bez vodeodolnosti

Cena: 549 EUR

Zapožičal: mi-store.sk

Xiaomi Mi Note 10

Subjektívne za mňa najkrajší telefón v teste.

Model telefónuXiaomi Mi Note 10
Operačný systémAndroid 10, zabezpečenie 1. 6. 2020
Podpora 5G sietínie
Formát SIM kartyDual Nano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]6 / 128
Procesor [max. frekvencia]Snapdragon 730G, 8-jadrový, až 2,2 GHz
Displej, počet farieb, HDRAMOLED, 16 miliónov, HDR10
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]6,47 / 1080 × 2340
Bluetooth, Wi-Fi, NFC, microSD, audio jack5.0, ABGNac, áno, áno, áno
Hlavný fotoaparát, max. rozlíšenie, počet108 Mpx, f/1,7, 5×
Predný fotoaparát, max. rozlíšenie32 Mpx, f/2.0
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 5260 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]158 × 74 × 9,7 / 208
Vodeodolnosťnemá
Bezdrôtové nabíjanienemá
KonektorUSB-C, 30 W
BenchmarkyVýsledky
AnTuTu Benchmark – Total score271961
PCMark for Android – Work 2.07593
3DMark Sling Shot Extreme – Total2474

Ako celok vyzerá veľmi pekne, má zahnutý displej a v tomto smere sa podobá na motorolu edge. Nie je až tak zahnutý, ale prejavuje sa na ňom efekt lomu svetla. V balení máte aj obal, čo rozhodne odporúčame použiť. Telefón ak je najkrajší spomedzi testovaných, tak je zároveň aj najšmykľavejší. Treba si dať pozor, inak sa pri nabíjaní bude šmýkať na hladkých povrchoch. Na stehno pri sedení ho neodporúčam ani pokladať. Toľko k dizajnu a toho, ako telefón pôsobí.

Výrobca použil kvapôčkový výrez, nie je nijako rušivý a je umiestnený klasicky uprostred displeja. Poteší prítomnosť audio konektora, tiež aj podpory 30 W nabíjania. Predsa len batéria s kapacitou 5260 mAh je poriadne veľká. Takže rýchlosť nabíjania je tak akurát a počas testovania som nemal problém s tým, že by som nestíhal telefón nabíjať.

Popravde, ak som vedel, že ho nabijem o hodinu-dve, ani som ho nenabíjal inou, často pomalšou nabíjačkou. Okrem celkovej technickej výbavy je extra veľká batéria skutočný prínos. Telefón sa dá používať intenzívne a vydrží celý deň, bez problému ale aj dva dni pri bežnom používaní.

No, v každom prípade, silnú batériu budete cítiť. Hmotnosť cez 208 gramov je už poznať. Mňa z telefónu občas bolelo zápästie. Audio konektor na spodnej hrane je výborný výmysel a je to praktickejšie ako na hornej ako napríklad v prípade modelu Poco F2 Pro.

Zahnutý AMOLED displej nemá úplne úzke rámiky a netreba sa obávať, že si niečo omylom stlačíte časťou dlane. Toto je vyriešené. Snímač odtlačkov je pod displejom a funguje výborne. Rovnako dobre funguje aj odomykanie tvárou. Displej je vynikajúci a dobre čitateľný aj na slnku.

Rozhranie MIUI je prepracované do detailu, no možno až príliš. Rozhodne patrí medzi najpokročilejšie rozhrania, kde sa môžete dostatočne vyhrať s tým, ako sa má správať. Dôležité prvky máte vždy po ruke. Za seba dlho kritizujem reklamy v rozhraní.

Aj toto bude mať vplyv na lepšie ceny Xiaomi telefónov. Paradoxom ale je, že nástroj na zabezpečenie ich obsahuje tiež. Po inštalácii vždy skontroluje súbory na prípadné riziko. Zároveň vo výsledku kontroly zobrazuje reklamy. Reklamný trh je veľký a zjavne prerastá niektorých výrobcov.

Systém ako taký má naozaj všemožné nastavenia. Aj detailisti si tu nájdu svoje a nastavia všetko tak, ako potrebujú. Ja som ocenil, podobne ako pri zariadeniach od Samsungu, vlastné cloudové služby. Cloud od Xiaomi takisto zálohuje fotky a aplikácie a to aj s presným rozvrhnutím, ako ste ich mali.

Telefón sa nezahrieval, zapotiť sa vedel pri Asphalt 9, no aj to nie je nič kritické. Také bežné teplo. Na to, že je kvôli batérii hrubší, sa dobre používa a drží v ruke. Dobre sa aj zdvíha zo stola. Tým, že má zaoblený displej a zároveň zaoblenú spodnú časť, ľahko ho uchopíte. Na používanie na stole to nebude. Kvôli trom vystúpeným objektívom sa bude kolísať pri každom ťuknutí na displej.

Zvuk je priemerný, treba ho nastaviť cez zvukové rozšírenia. Na filmy žiadny problém, toto má telefón zvládnuté. Hudba je na tom horšie a mnoho tónov zanikne. Toto je viac-menej bežná prax, nič, čím by trpel iba Note od Xiaomi.

Mnohých poteší aj infraport na hornej hrane.

Foto / video

Vidno, že výrobca chápe úlohu dnešných smartfónov. Musia mať všeličo, no určite musia vedieť fotiť a to Xiaomi dokáže. Mňa potešila jednak prítomnosť 108 Mpx snímač, no zároveň aj typy objektívov. Máte tak súpravu fotoaparátov na všestranné použitie.

Tele objektív s 2× optickým zoomom (drahší Mi Note 10 Pro má 5× optický zoom), portrétový objektív, macro a štandardný a ultraširokouhlý so záberom 117°. fotenie s týmto telefónom je príjemný zážitok. Tiež aj to, že pri definovaní zoomu / ultraširokých fotiek je na jazdci, ktorým sa tieto režimy menia aj prístup k makro fotkám. Prepínanie režimov by však mohlo byť rýchlejšie.

Plusy

  • Nádherný dizajn a spracovanie
  • Vysoký výkon ako vo vyššej triede CPU
  • Kvalita denných fotografií
  • Výdrž batérie
  • 108 Mpx snímač na detailné fotografie

Mínusy

  • Vyššia hmotnosť
  • Reklamy v bezpečnostnom nástroji

Cena: 478 EUR

Zapožičal: Datacomp

Verdikt pre vás

Hodnotenie, ktorý obsahuje najpodstatnejšie veci a najlepšie vlastnosti. Hodnotí telefóny tak, ako sú s cieľom uľahčiť vám výber či istú náklonnosť.

Apple iPhone SE 2020 je šikovný malý telefón. Je to výhra pre tých, čo mali staré „eséčko“. Dobre fotí a aj keď je to základný telefón, získavate aktuálny výkon a zariadenie s dlhou životnosťou a podporou od výrobcu. Pri priamom porovnaní so svetom Androida a tejto cenovej skupine mu ale veľa vecí chýba.

Huawei P30 je výborný smartfón. Dalo by sa povedať legenda a špičkový fotomobil. Len málo výrobcov by mohlo postaviť roky starý model ako konkurenciu, ktorá navyše hravo prevalcuje nové modely. Nuž ale faktom je, že v pôvodnej cene stál 699 EUR a to je o 150 EUR viac ako naša cenová hranica. Je rýchly, má Android 10 a ešte raz – fotí najlepšie zo všetkých telefónov v tomto teste.

motorola edge je bez debaty zaujímavý kúsok. Má nové rozhranie so zlepšenými možnosťami. K dispozícii máte ešte mierne vybavenejšiu verziu Edge+. Mne sa subjektívne pozdávala viacej táto. Ušetríte a získate super rýchly telefón, ktorý má všetko, čo reálne potrebujete. A s overenou podporou motoroly, takže kupujete mobil, o ktorý sa výrobca bude starať.

OnePlus Nord je zaujímavý telefón svojimi možnosťami, super výbavou a cenou. Možno, že nevystrelí v určitej oblasti, no poskytuje vyladený základ a dobre použiteľný telefón. Po Huawei P30 sa mi tento najlepšie držal v ruke a používal. Prepínač režim na boku zariadenia je ozaj vynikajúca vec.

POCO F2 Pro zaujme absolútne najlepším pomerom výbava a cena. Jeho symetricky navrhnuté telo je praktické a telefón sa vďaka tomu dobre používa napríklad aj na stole. Vo veľkej mierne vyťažíte z toho, že defacto patrí do ekosystému Xiaomi. Akurát, že s úpravami, ktoré robia systém ešte prehľadnejší. Najťažší v teste.

Xiaomi Mi Note 10 je jednoznačne najkrajší telefón v teste. Je aj špičkovo vyhotovený a je to naozaj dalo by sa povedať klenot. Má všetko podstatné, veľmi dobre fotí, je rýchly a naozaj sa dobre používa. No ako väčšina telefónov je klzký. Je zároveň aj druhý najťažší v teste. Ako jediný podporuje super detailné fotky s rozlíšením 108 Mpx.

Verdikt pre mňa

Toto je verdikt, ktorým by mohol pomôcť nerozhodnejším používateľom a obsahuje moje veľmi subjektívne stanovisko. Testoval som ohromný počet smartfónov a mám svoje návyky. Vodeodolnosť je fajn, ale vedel by som bez nej prežiť. Takisto nepotrebujem bezdrôtové nabíjanie.

Keby som si mal kúpiť jeden z týchto modelov, vybral by som si Xiaomi Mi Note 10. Je nádherný a dobre sa drží v ruke. Na to, že je klzký by som nadával ďalej, rovnako ako pri teste, ale prinajhoršom by som ho dal do tmavého priehľadného obalu, ktorý je súčasťou balenia.

Má rýchle nabíjanie, 108 Mpx snímač, fotí dobre, hoci nie tak dobre ako Huawei P30. To ako sa používa, ako sa drží v ruke, je svižný, má Xiaomi cloud a zálohy kompletne celého systému (okrem nastavení aplikácií) je pre mňa podstatná funkcia.

Fotografie: Ondrej Macko

Prečítajte si aj:

Najlepšie smartfóny do 300 eur (Leto 2020)

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.