Kreativita nepozná medze, stačí otvoriť myseľ a tvoriť.

V digitálnej dobe asi siahnete po smartfóne alebo tablete so správnou aplikáciou. Aplikácií, s ktorými môžete popustiť uzdu kreativite a fantázii je viacero, ale každému jedincovi bude vyhovovať iná. My sme pre vás pripravili prehľad tých najlepších, s ktorými vytvoríte rôzne logá, kresby, pozvánky, originálne bannery pre sociálne siete a mnoho iného obsahu.

Canva

Toto je jedna z najlepších aplikácií na tvorbu súkromných alebo reklamných bannerov a fotografií na sociálne siete. Možností je tu skutočne veľa a v ponuke nájdete formát pre každú sociálnu sieť, ktorý môžete prispôsobiť podľa aktuálnych potrieb. Takýmto spôsobom sa vyhnete skresleniu a zbytočnému orezávaniu nepodporovaných formátov fotografií, bannerov a rôznych špecifických príspevkov. Jednoducho si vyberiete, či chcete vytvoriť originálnu titulnú fotografiu na Facebook, príspevok pre Twitter alebo pútavú úvodnú stránku vášho cestovateľského blogu.

K dispozícii máte XY rôznych návrhov v konkrétnych skupinách úplne zadarmo, čo sa môže hodiť pri hľadaní inšpirácie. Podklad nemusíte použiť ako celok, stačí ho otvoriť a previesť do vlastného štýlu a požadovanej podoby. Môžete pridávať/meniť pozadia, rôzne zaujímavé fonty, grafické prvky alebo vlastné logá. Taktiež je možné vytvárať grafické príbehy a pridávať jednotlivé strany tak, aby sa perfektne dopĺňali. Vo veľmi bohatom základe je aplikácia zadarmo, ale ak sa venujete sociálnym sieťam a dizajnu profesionálne, odporúčame platenú verziu za 8 eur mesačne.

Google Play
App Store

Assembly

S touto aplikáciou sa vytvárajú logá, bannery a rôzne iné dizajnové prvky od základu. K dispozícii máte nespočetné množstvo rôznych prepracovaných objektov (farebných nálepiek), a tiež grafických a geometrických prvkov od výmyslu sveta. Tieto prvky je možné kombinovať, duplikovať, meniť ich štýl, farbu, nastavenie tieňov a pod. Ako podklad je možné použiť farebnú plochu alebo fotografiu/obrázok z galérie smartfónu. Taktiež nechýba možnosť stiahnuť pozadie z integrovanej fotobanky, kde sa nachádza množstvo zaujímavých obrázkov. Každý pridaný prvok môžete kedykoľvek dopodrobna editovať. Stačí naň kliknúť, pričom vyskočí prehľadný panel nástrojov. Vytvorený dizajn sa skladá z viacerých častí, ktoré môžete jedným kliknutím zlúčiť do jedného objektu a naopak. Nevýhodou je, že bezplatná verzia je síce bohato vybavená, ale nemôžete pridávať text. To je možné až v platenej verzii, ktorá vám okrem textu otvorí aj ďalšie možnosti a pokročilé prvky pre váš osobitý dizajn.

Výborným doplnkom platenej verzie je možnosť exportovať, napr. logá, do formátu SVG, PNG alebo PDF. V bezplatnej verzii si vašu tvorbu pozriete iba v aplikácii. Benefitom je jednoduché a zrozumiteľné prostredie aplikácie, a tiež položka inšpirácia, kde nájdete množstvo kreatívneho obsahu od iných používateľov tejto aplikácie.

Celý proces tvorby loga aplikácia zaznamenáva, pričom si vo výsledku môžete uložiť rýchlu ukážku (video) vášho postupu. Spomenúť chceme aj funkciu, ktorá vám umožní previesť vašu tvorbu na rôzne oblečenie (tričká, tielka, mikiny a pod.). Obrázok, resp. logo, môže byť na prednej alebo zadnej strane oblečenia, pričom si môžete vybrať farbu textilu a konfekčnú veľkosť. Platba prebieha online a napr. za bavlnené tričko aj s poštovným na Slovensko zaplatíte 30 eur. Cena platenej verzie aplikácie je 5 eur/mesiac alebo 30 eur/rok.

Google Play

Studio

Studio je jednoduchá a prehľadná aplikácia, s veľmi rýchlym procesom kreatívnej tvorby. Základom je odfotiť alebo pridať fotku/obrázok z galérie telefónu ako pozadie. Pozadie je v tomto prípade základom a tým, čo má výsledok vyjadrovať. Následne do fotografie pridávate rôzne predmety, geometrické prvky, zaujímavé fonty alebo rôzne iné objekty, ktoré vytvorili návrhári a iní používatelia.

Všetko, z čoho budete tvoriť váš banner alebo pozvánku si musíte stiahnuť v rôznych bezplatných balíkoch priamo v aplikácii. Balíky sú rozdelené do skupín a kategórií, čiže veľmi rýchlo nájdete presne to, čo potrebujete. Následne sa vám vaše balíky zobrazia pod obrázkom a pridávate z nich jednotlivé prvky, pričom môžete meniť ich veľkosť, farbu, polohu tieňov, a tiež pozíciu. Páči sa nám možnosť zmeny pozície prvku za pomoci špeciálnych tlačidiel, keď dokážete spraviť veľmi presný pohyb. Počas skladania vlastného dizajnu sa tvorí zoznam použitých položiek/prvkov, ktoré môžete jednoducho odstraňovať. Aplikácia Studio ponúka obsiahle možnosti a je zadarmo.

Google Play

SketchBook

Ako už názov napovedá, SketchBook je aplikácia, ktorú budete využívať v prvom rade na kreslenie. Je navrhnutá pre kreatívnych profesionálov, nadšencov, umelcov či jednoducho pre každého, kto si len tak rád kreslí. Aplikácia má jednoduché a prehľadné rozhranie, ktoré budete najčastejšie využívať na zmenu typu štetca, pera či ceruzy a na zmenu farby. K dispozícii je 170 rôznych typov a SketchBook ponúka veľkú mieru prispôsobenia. Kresliť môžete pomocou prsta alebo v kombinácii so stylusom.

Aplikácia ponúka okrem jednoduchého kreslenia aj viacero praktických nástrojov, ktoré umožnia dosiahnuť vyššiu kvalitu výsledného obrázka. Funkcia symetria umožní vytvoriť dokonale symetrické čiary a prediktívne kreslenie uľahčí kresbu okrúhlych, štvorcových či trojuholníkových objektov. SketchBook poteší aj podporou vrstiev, takže výsledný obrázok môže pozostávať z viacerých samostatných vrstiev. Každú z nich môžete upravovať samostatne a nezávisle, čo uľahčuje úpravu citlivých častí obrázka. V tomto smere poteší aj automatické ukladanie a neobmedzený počet krokov späť pre návrat k predchádzajúcim zmenám.

Do aplikácie môžete importovať obrázok alebo si v prípade záujmu kúpiť prémiové funkcie za malý jednorazový poplatok. Väčšine používateľov však bude bohato stačiť aj základná verzia zadarmo.

Google Play
App Store

ibis Paint X

ibis Paint X je ďalšia aplikácia zameraná na kreslenie. Jej spracovanie je trochu ťažkopádnejšie v porovnaní so SketchBookom, avšak nahrádza to funkcionalitou a prehľadnejšou voľbou nástrojov. Aplikácia obsahuje veľké množstvo rôznych pier, ceruziek a digitálnych pečiatok, medzi ktorými sa dá jednoducho prepínať. Použitie niektorých z nich vyžaduje sledovanie krátkej reklamy. Na aplikácii však oceňujeme jednoduché a rýchle menenie hrúbky hrotu a aktívnej farby, ako aj rýchle prepínanie medzi kreslením a gumovaním.

Pridanú hodnotu predstavujú pokročilé nástroje ako rozmazanie kresby a čiar, rozdelenie obrazu do viacerých častí, nastavenie rámu atď. Pomocou týchto funkcií je možné dosiahnuť úplne iný výsledný pocit z kresby. Tiež sú k dispozícii nástroje Magic Wand a laso, ktoré sú dobré známe z editorov fotiek. ibis Paint X tiež umožňuje pridať do obrázkov text.

Podobne ako SketchBook, aj táto aplikácia umožňuje importovať existujúci obrázok a využívať viacero samostatných vrstiev.

Google Play
App Store

FlipaClip

Toto je ideálny nástroj pre všetkých tvorcov, ktorí by chceli rozanimovať svoje kresby. Po prvom spustení si stačí vybrať z ponuky pozadí alebo importovať svoj vlastný obrázok či fotku a následne môžete začať kresliť. Aplikácia ponúka štandardne rozmanitú kolekciu virtuálnych ceruziek a štetcov, pričom si môžete meniť ich hrúbku a farbu. Prepínanie medzi kreslením a gumovaním je rýchle a intuitívne, k dispozícii je tiež vkladanie textu a laso.

Hlavný prínos aplikácie spočíva v rozanimovaní vašej tvorby a v tomto smere je FlipaClip nápomocné riešenie. Každú snímku si môžete skopírovať a vložiť do ďalšej snímky, čo uľahčuje mazanie jednotlivých častí a ich kreslenie nanovo so zmenami, ktoré majú vyjadrovať pohyb. FlipaClip tiež ponúka pomôcky ako pravítko a podporu viacerých vrstiev. Možnosť vrátiť sa späť a odvolať tak zmeny je samozrejmosťou.

Výslednú animáciu môžete pomocou aplikácie vyrenderovať vo formáte videa, ktoré je možné zdieľať na sociálnych sieťach či YouTube. Aplikácia si do videa automaticky vloží vodoznak, jeho odstránenie je možné za jednorazový poplatok.

Google Play
App Store

Sketch

Aplikáciu Sketch vytvorila spoločnosť Sony, ktorá ju ponúka ako predinštalovanú aplikáciu v telefónoch Xperia. Je však dostupná aj pre ostatné zariadenia a je natoľko dobrá, že patrí medzi najobľúbenejšie nástroje na kreslenie v Obchode Play. Sketch ponúka viaceré funkcie ako SketchBook od Autodesku – mnohé štetce, možnosť meniť farbu a hrúbku hrotu. Aplikácia však umožňuje meniť pozadie, pridávať text, zachovať symetriu alebo natočiť plátno.

V porovnaní s konkurenciou sa nám však páči funkcia nálepky, ktorá umožňuje urobiť fotografie zábavnejšími a atraktívnejšími. Stačí do aplikácie importovať fotografiu a použiť nálepky. Sketch obsahuje okrem základných nálepiek veľkú knižnicu ďalších. Niektoré sú dostupné zadarmo, iné za malý poplatok. Nálepky môžete používať aj pri kreslení, dajú sa vložiť do skíc. Rovnako môžete vkladať text. Aplikácia Sketch je vďaka týmto funkciám a jednoduchému ovládaniu možnože o niečo dostupnejšia bežnému používateľovi ako konkurencia. Dostupné nástroje však ocenia náročnejší umelci a aj používatelia, ktorí sa chcú kreslením alebo spestrením fotografie na chvíľu zabaviť.

App Store

Na článku spolupracoval Miroslav Illéš.

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit

Komentáre sú uzavreté