Svetový deň zdravia, vyhlásený Svetovou zdravotníckou organizáciou, pripadol tento rok na nedeľu.

V tento deň sú všetky aktivity odbornej i laickej verejnosti sústredené na každoročne vyhlasovanú tému, ktorej bude Svetový deň zdravia venovaný. Téma, ktorá sa každý rok mení, upozorňuje na určité aspekty zdravia, ktorým treba venovať aktuálne zvýšenú pozornosť.

Napríklad v roku 2018 bola témou Svetového dňa zdravia “Prevencia nadváhy a obezity“. Myslíme si, že nie je na škodu, opätovne na túto problematiku upozorniť, pretože sa týka čoraz väčšej časti populácie a vo veľkej miere aj detí.

Nadváha a obezita – je nadmerné ukladanie tuku v tele, ktoré vzniká ako následok energetickej nerovnováhy medzi príjmom a výdajom energie. Je spojená so zníženým pocitom telesnej a duševnej pohody ale aj ďalšími vážnymi následkami, ktoré môžu v konečnom dôsledku znamenať aj smrť. Pre určenie stupňa nadváhy a obezity sa najčastejšie používa hmotnostný index BMI (Body Mass Index) = hmotnosť v kg/výška v m2.

Keďže sa nám jar rozbieha a aj dni sa predlžujú, nie je na škodu si vybehnúť na čerstvý vzduch a trochu si dať “do tela”. Pre to, aby námaha bola o niečo príjemnejšia, pozrite si prehľad aplikácií, ktoré vám pomôžu zlepšiť nielen fyzickú kondíciu, ale v konečnom dôsledku budú osožné aj pre dobrý psychický stav.

MyFitnessPal vás nasmeruje na cestu za vysnívanou postavou

MyFitnessPal je služba, ktorá pomáha nielen pri chudnutí. Vďaka počítaniu kalórií a správnom vedení vás dokáže nasmerovať na cestu za vysnívanou postavou. Funguje ako nutričný poradca a tréner.

Či už chcete schudnúť, nejaké to “kilečko” pribrať, upraviť fungovanie tela a zmeniť svoje (zlo)zvyky, tak aplikácia MyFitnessPal je tu pre vás. 

Pri aplikácii My Fitness Pal nepotrebujete samostatné kalorické tabuľky. Všetko podstatné aplikácia obsahuje a popri tom vám preráta denný príjem všetkých živín. Nezabudlo sa ani na príjem tekutín.

Keďže aplikácie pre smartfóny máte stále so sebou, budú vám neustále pripomínať váš progres pri plnení cieľa a ukazovať aj váš momentálny stav. Jednoducho, akoby ste mali osobného trénera stále pri sebe. Aplikácia ponúka stovky cvičení a podporuje takisto ďalších viac ako 50 aplikácií a zariadení tretích strán na zaznamenávanie cvičenia. Pripojiť si tak môžete aplikácie ako napríklad Garmin Connect, Strava, Runtastic, Fitbit a mnoho ďalších.

Dostupné pre: iOS, Android

Cena: Zadarmo (Premium verzia 49,99 € / rok)

Endomondo pre každú športovú aktivitu

Endomondo sa od klasických aplikácií pre športovcov výrazne odlišuje. Jej hlavným cieľom totiž nie je len obyčajné zaznamenávanie vašich aktivít pomocou GPS. Aplikácia je navrhnutá ako osobný tréner, ktorý vás má v prvom rade motivovať a je ju možné prepojiť s My Fitness Pal a ako celok získate neskutočne silný nástroj pre ľahšie dosiahnutie vytýčených cieľov.

Medzi jeho zaujímavé funkcie patrí napríklad aj zvukové povzbudzovanie a informovanie o priebehu tréningu. Navyše aplikácia nie je zameraná výhradne len na cyklistiku a beh. Okrem toho dokáže zozbierať štatistiky o ďalších, približne 40 iných športoch.

Premium verzia vám umožní odomknúť tréningové plány, získate podrobnejší prehľad o svojom tréningu a zistíte koľko času trávite v jednotlivých zónach tepovej frekvencie (s voliteľným hrudným pásom). Každý Premium používateľ získa prostredie bez reklám a možnosti personalizácie prostredia a audio trénera.

Dostupné pre: iOS, Android

Cena: Zadarmo (dostupná je aj platená verzia s tréningovými plánmi)

Bike Computer – Cyklopočítač do smartfónu

Aktivitám na dvoch kolesách podľahlo už čoraz viac ľudí a práve pre všetkých športuchtivých prinášame tip na šikovnú aplikáciu. Bike Computer skutočne poskytuje to, čo sľubuje jej názov.

Ak používate svoj telefón pri športe ako počítač, táto aplikácia vám poskytne takmer všetky údaje, ktoré budete potrebovať.

Je kompatibilná so systémom Strava a v prípade núdze dokáže zavolať na telefónne číslo, ktoré si sami vopred zvolíte. Vývojári ako veľké plus udávajú aj fakt, že Bike Computer funguje o 12 % energeticky efektívnejšie ako akákoľvek iná aplikácia, ktorá sleduje pohyb a trasu.

Na základe toho cyklisti môžu o niečo predĺžiť životnosť svojich batérií.

Dostupné pre: iOS, Android

Cena: Zadarmo (dostupná je aj platená verzia)

Prečítajte si aj:

5 vychytávok, ktoré ocenia všetci cyklisti

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.