Segment osobného audia a prenosnej hudby zažíva v posledných rokoch rozmach. Výrobcovia obmieňajú svoje produktové línie a ich počet neustále narastá.

Reproduktory sú na trhu v rôznej forme. Čo všetko je na trhu dostupné a aké majú funkcie, sa dozviete v tomto článku.

V rámci reproduktorov si môžete kúpiť malý, ktorý sa vám zmestí do dlane, potom sú tu o niečo väčšie s dĺžkou približne 20 cm alebo mega reproduktor. Tie už majú rozmery zhruba 50 cm a sú vhodné na ozvučenie väčších miestností a voľného priestranstva, napríklad na opekačku alebo k bazénu.

Cenovo sa pohybujete od 30 eur po niekoľko stoviek eur. Kúpite ešte lacnejšie, no vždy je to o tom, čo od reproduktora očakávate. Aj preto má zmysel si priplatiť a nezačínať na tej úplne najnižšej cene.

Spoznáte to nielen na funkčnej výbave, ale aj na kvalite zvuku a spôsobe ovládania. Multimediálne reproduktory sa odlišujú od ostatných tým, že majú výbavu navyše a najmä majú vlastný zdroj napájania. No a následne je to spleť ďalších rozšírení ako možnosť s nimi telefonovať, inicializovať párovanie cez Bluetooth, používať svetelné efekty alebo mať v reproduktore FM rádio.

Akú veľkosť zvoliť?

Na počúvanie hudby alebo ako lepšie ozvučenie notebooku a vysokú možnosť prenášania so sebou je lepšie zvoliť niečo menšie, ako napríklad JBL Go alebo Sony SRS-1.

Je to základ a najmä sa pozeráte na to, že máte radi zvuk z reproduktora. K tomu je ale základná podmienka, že chcete niečo, čo naozaj budete brávať so sebou a každý väčší rozmer túto šancu znižuje. Stredne veľké reproduktory sú vhodné ako ozvučenie izby, notebooku alebo počítača.

Niektoré podporujú aj párovanie dvoch a viacerých do seba a máte tak možnosť vysielať hudbu z mobilu do piatich reproduktorov naraz alebo si vytvoriť stereo režim so samostatným reproduktorom na kanál. Pri niektorých je treba aplikáciu, zväčša sa ale dajú reproduktory takto párovať nezávisle na zariadení.

Tu máte na výber medzi veľkými, no stále pomerne skladnými reproduktormi. Hodia sa na ozvučenie konferenčnej miestnosti vo firme. Ich výhodou je, že spravidla majú odolnosť voči vode. Výrobca počíta s tým, že ich budete používať nielen vo vnútri, ale aj napríklad na opekačke.

Medzi úplne najväčšie reproduktory môžeme zaradiť Sony SRS-XP700, JBL PartyBox 1000 alebo napríklad Panasonic SC-TMAX50.

Takto stavané reproduktory sa dajú prenášať, no už ide o zhruba 15 kg zariadenie. Prenesenie je teda možné, rovnako tak aj fungovanie na batériu. Výrobcovia ponúkajú rôznu výbavu a tak pri niektorých nájdete vstup na mikrofón.

Svetelné efekty

Toto je ešte stále neprebádaná oblasť a LED svetlá prípadne stroboskopické výbojky má len niekoľko málo výrobcov. Keď vás zaujíma aj táto forma rozšírenia reproduktora, je tu JBL Pulse. Toto je reproduktor s najlepším podsvietením, aké môžete vidieť. Má v sebe preddefinované efekty, možnosť napojiť ho na aplikáciu v smartfóne a vlastné efekty si vytvárať.

Nasleduje Sony, výrobca, ktorý prišiel s vlastnou predstavou o tom, ako si predstavuje reproduktor so svetelnými efektami. V závislosti na type reproduktora pridal k bežným LED svetlám aj stroboskopické.

LAMAX Sentinel2

Reproduktor vhodný ako ozvučenie notebooku a menšej miestnosti. Skladný, dá sa prenášať a má výkon až 20 W. Odolá ponoreniu do vody a podporuje Bluetooth 5.0. Na jedno nabitie vydrží 24 hodín a cez funkciu TWS sa dajú zapojiť dva reproduktory dokopy. Nabíja sa cez USB-C.

Cena: 49,90 eur

LAMAX Sentinel2Zdroj: Lamax
LAMAX Sentinel2

Sony SRS-XB13

Príklad malého reproduktora, ktorý je ideálny na časté prenášanie. Jeho hudobný výkon bude vhodný aj ako mono ozvučenie základných reproduktorov notebooku alebo smartfónu. Nezaberie veľa miesta na stole, dá sa však použiť aj v prírode. Odolá ponoreniu do kvapaliny. Podporuje zvukové rozšírenie Extra Bass a na jedno nabitie vydrží prehrávať hudbu 16 hodín. Za zmienku stojí aj podpora Fast Pair. Stačí ho zapnúť a smartfón ho sám nájde a ponúkne spárovanie.

Cena: 59,99 eur

Sony SRS-XB13Zdroj: Sony
Sony SRS-XB13

Sony SRS-XB33

Reproduktor so svetelnými efektmi a stroboskopickými žiaričmi. Odolný aj voči slanej vode! Na jedno nabitie vydrží hrať až 24 hodín, so zapnutými svetlami 14 hodín. Takisto podporuje funkciu Extra Bass a dva meniče smerujúce dopredu sú doplnené o pasívne žiariče po bokoch. Výrobca ho vylepšil o zvukový režim Živý zvuk. S podporovaným reproduktorom Sony sa dá pripojiť k ďalším a vytvoriť tak prepojenie až 100 bezdrôtových reproduktorov. Svetelné efekty sa dajú meniť cez aplikáciu.

Cena: 154 eur

Sony SRS-XB33Zdroj: Sony
Sony SRS-XB33

Niceboy RAZE 3 Guru

Miniatúrny model vhodný na prenášanie a s 360° zvukom. Už z jeho tvaru je zrejmé, že nezáleží na tom, ako ho postavíte. Prežije pád do vody a prepojiť ho môžete cez Bluetooth aj audio kábel. Na to, že je menších rozmerov, má výkon 24 W. Kto má rád hlboké basy, má tu tlačidlo Magic Button, ktorý pridá super basy. Na jedno nabitie vydrí až 10 hodín. Dá sa používať aj na telefonovanie a v prípade potreby aj ako powerbanka.

Cena: 38,90 eur

Niceboy RAZE 3 GuruZdroj: Niceboy
Niceboy RAZE 3 Guru, Zdroj: Niceboy

Niceboy RAZE 4 Origin

Vhodný na doma aj na von. K štandardnej výbave reproduktora pridal výrobca FM rádio. Prežije ponorenie do kvapaliny a na jedno nabitie zvládne prehrávať hudbu 20 hodín. Samozrejmosťou je už nabíjanie cez USB-C a pripojenie cez Bluetooth 5.0. Má slot na microSD kartu a prepojenie cez AUX kábel. Rozšírený stereo zážitok sa dá spraviť cez pripojenie dvoch reproduktorov.

Cena: 45,90 eur

Niceboy Raze 4 OriginZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Niceboy RAZE 4 Origin

JBL PartyBox 310

Toto si dáte aj do menšej telocvične alebo na party na chate. Dva výškové meniče a dva basové s LED efektami vytvoria zaručene tú správnu atmosféru. K reproduktoru sa pripojíte cez Bluetooth, no použiť môžete aj vlastný USB kľúč. Vydrží do 18 hodín prehrávania, no so zapnutými efektami a vyššou hlasitosťou sa čas mierne skráti. PartyBox je ďalší z tých, ktoré podporujú zapojenie do seba systémom TWS. Cena: 499 eur.

JBL PartyBox 310Zdroj: JBL
JBL PartyBox 310

JBL Pulse 4

Prepracovaný reproduktor s 360° zvukom. Napriek tomu, že jeho takmer celá plocha je pokrytá LED panelom, je odolný voči ponoreniu do kvapaliny. Cez funkciu PartyBoost ho môžete prepojiť s inými kompatibilnými reproduktormi. K dispozícii sú preddefinované efekty, prispôsobiť si ich môžete pomocou mobilnej aplikácie. V zapojení medzi inými reproduktormi sa efekty synchronizujú. Vhodné aj ako náladová lampa na jemné efekty bez hudby.

Cena: 199 eur.

JBL Pulse 4Zdroj: JBL
JBL Pulse 4

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.