Ktorý nástroj umelej inteligencie, alebo prístup ktorej firmy v oblasti umelej inteligencie sa vám najviac páči a prečo? Odpovedajú naši redaktori.

ONDREJ

Vyskúšal som viacero nástrojov, ktoré využívajú umelú inteligenciu. Napr. ChatGPT mi zatiaľ naplánoval dovolenku na Madeire a som zvedavý, či vybral dobre. Začal som viac používať prehliadač Edge od Microsoftu namiesto Chrome a skúšal ich integráciu umelej inteligencie. No neviem, je ešte trochu skoro. Pri predstavení telefónu radu Galaxy S24 v americkom Silicon Valley som videl spojenie technológie Google a GalaxyAI. A toto sa mi zatiaľ páčilo najviac – konkrétne som si pritom objednával večeru v kórejskej reštaurácii v ich domácom jazyku, pričom som hovoril po anglicky. Pri správnom nastavení to fungovalo skvelo. Už teda len ten slovenský jazykový balíček nám chýba.

ROMAN

V redakcii pravidelne pripravujeme okrem iného obsahu aj reelska na sociálne siete. Ich nevýhoda v porovnaní s tradičnými videami spočíva v tom, že musia obsahovať textové titulky. Je to dané tým, ako používatelia konzumujú obsah – YouTube video si pozrú so zvukom, avšak reelska na sociálnych sieťach často pozerajú bez zvuku.

Príprava titulkov je pre mňa najhoršia časť robenia reelska. Treba ich napísať a umiestniť do správneho času. Hľadal som preto nejakú aplikáciu, ktorá na tento účel využíva umelú inteligenciu. Vyskúšal som ich niekoľko a môžem odporučiť nástroj Captions, ktorý na moje prekvapenie výborne zvláda aj slovenčinu.

FERO

V súčasnosti najviac oceňujem snahu niektorých projektov zachovať v oblasti rôznych systémov AI slobodu, najmä v súvislosti s generovaním grafického obsahu. Systémy ktoré sú v tejto oblasti momentálne špičkou, Midjourney a DALL·E 3, sú totiž zaťažené čoraz väčšími umelými obmedzeniami. Majú zakázané generovať obrázky známych osobností, spoločensky netaktné či nevhodné situácie a historické udalosti a takisto aj erotický obsah. Ide to však proti samotnej podstate toho, čo tieto nástroje reprezentujú.

Neviem si príliš predstaviť budúcnosť, v ktorej by všetky mechanizmy boli smiešne obmedzené prudérnosťou alebo striktným autorským právom. Obzvlášť je to frustrujúce v prípade, ak sa snažíte generovať niečo celkom iné, než si cenzorský systém myslí, že generujete a zakáže vám to z princípu. V tomto ma veľmi teší existencia Stable Diffusion, ktorý síce nie je na úplnej špičke, avšak môžete ho úspešne používať podľa svojich predstáv a zadarmo. Pokiaľ ho nezvládnete sprevádzkovať na svojom vlastnom počítači a generovať s ním svojpomocne, odporučiť sa dá napríklad web www.tensor.art, ktorý ho používa a umožní vám zdarma generovať desiatky obrázkov denne.

MIŠO

Na to pravé AI ešte len čakáme. Minimálne v Európskej únii s potrebou GDPR, ktoré musia AI firmy splniť. Existuje viacero projektov, o ktorých si prečítate v tomto čísle časopisu. Ak by som mal vyzdvihnúť jednu vec, tak ChatGPT. Funguje dobre aj vo verzii zadarmo, no platená je na novej úrovni a je previazaná s ďalšími nástrojmi, napríklad na kreslenie.

Ako druhý nástroj by som vybral kresliaci nástroj Leonardo. Viac ako počet nástrojov sa ich ešte musíme naučiť využívať, prípadne kombinovať. Už teraz dobre funguje vytváranie úloh, odpovedí a riešení „z ničoho“. Odfotíte úlohu z angličtiny a uploadnete do plateného ChatGPT. Nepýta sa, nezdržuje a o pár sekúnd vám do obrázka doplní správne slová do viet namiesto vybodkovaných častí. Pecka.

PEŤO

Umelá inteligencia sa v týchto dňoch čoraz agresívnejšie tlačí do popredia. Hoci väčšina ľudí si pri AI predstavuje generovanie častokrát nevkusných obrázkov alebo videí, tak je tu oblasť, v ktorej jej uplatnenie skôr či neskôr ocenia všetci. Umelá inteligencia v zdravotníctve totižto ponúka množstvo výhod a benefitov nielen pre pacientov, ale aj pre lekárov. Zlepšuje diagnostiku pomocou algoritmov, ktoré dokážu rozpoznať vzory v medicínskych dátach, a zároveň pomáha lekárom včasne a detailnejšie diagnostikovať rôzne vážne choroby.

AI tiež poskytuje osobnejšiu liečbu, ktorá je prispôsobená individuálnym genetickým profilom pacientov. Aplikovanie umelej inteligencie do medicínskych procesov a následná automatizácia úloh taktiež znižuje chyby a zvyšuje efektivitu, čo prispieva ku kvalitnejšej rekonvalescencii pacientov po komplikovaných zákrokoch. Presne týmto spôsobom umelá inteligencia dokáže prispieť k lepšej dostupnosti a vyššej kvalite zdravotnej starostlivosti pre všetkých. V tejto oblasti jednu z významných úlohu zohráva aj spoločnosť Google so svojím veľkým jazykovým modelom Med-PaLM 1 a 2.

KATKA

Ak mám vyzdvihnúť jeden nástroj, ktorý sa stal mojou pravou rukou a je spojený práve s AI, je to ChatGPT. Možno táto voľba bude znieť nudne, no ponúka mi všetko, čo potrebujem a hlavne – je zadarmo. Ako študentka som experimentovala s rôznymi nástrojmi a hľadala také, čo dokážu moju prácu čo najviac uľahčiť, pričom ChatGPT využívam namiesto bežného jazykového korektora, prekladača textu z rôznych jazykov a tiež aj ako nástroj, ktorý mi pomôže s hľadaním hlavnej myšlienky v textoch.

A presne toto zvyčajne potrebujem, keď nemám na svoju prácu toľko času, ako by som si predstavovala. Po boku ChatGPT určite stojí za spomenutie aj nástroj ChatPDF, ktorý však prichádza s niekoľkými obmedzeniami. Navyše, ChatGPT som mala poruke aj keď som písala svoju bakalársku prácu a zostanem mu za to vďačná.

TOMÁŠ

ChatGPT vychválili už moji kolegovia. Ja by som sa pozastavil pri nástroji Copilot Designer od Microsoftu. Vie si ho vyskúšať naozaj každý a dokáže podľa zadania vygenerovať rôzne obrázky. Tie nájdu uplatnenie napríklad v školských prácach, ale aj ako ilustračné zábery v článkoch.

Samozrejme, vždy je nevyhnutné ich používať s istou mierou, aby sme si nevytvárali len samú ilúziu, avšak ilúzia nie je na svete nič nové. Už keď si pozriete hocijaký lepší film, z veľkej časti v ňom nájdete scény, ktoré sú doprogramované a reálne tak nikdy nevyzerali. S Copilot Designer sa môžete pohrať a vytvoriť si svoju kreáciu. Nájdete ho jednoducho, keď do vyhľadávača zadáte Copilot Designer.

Prečítajte si aj: