Hľadáte antivírus zadarmo? Jeden už máte v systéme, no máte na výber z ďalších alternatív.

V tomto článku sme upozorňovali na antivírus BitDefender. Výrobca po vyhláseniach, ako s ním končí nakoniec prehodnotil svoje plány. Program je aj naďalej dostupný vo verzii zadarmo a tak ho môžete používať. Je bežné, že antivírusové firmy, v poslednom čase charakteristickejšie označované ako bezpečnostné firmy, ponúkajú programy, za ktoré netreba platiť.

Zvyčajne ide o základný antivírusový program bez ďalších špecializovaných funkcií ako je priama ochrana internet bankingu alebo firewallu či anti-spamového filtra. Celá ochrana je zameraná na vyhľadávanie škodlivých kódov v reálnom čase. Na rozdiel od nástrojov na odstraňovanie spywaru a iného typu kódov, majú proaktívnu ochranu. Na tomto princípe sa prakticky nič nezmenilo.

Výrobcom bezpečnostných programov treba ale uznať kredit za to, že nenechávajú vo verzii zadarmo len „holé“ antivírusy. Vždy dostávate aj niečo navyše, čo v minulosti nebolo štandardnom. Či už ide o stráženie voči špecifickým hrozbám z prehliadača alebo zameranie na súbory sťahované z webu. To je koniec-koncov dobrá správa pre používateľov. S antivírusom zadarmo prežijete.

Okrem toho, je tu otázka, či potrebujete antivírus zadarmo. Silnú ochranu máte aj vo Windows 10 a Windows 11. Microsoft Defender je teraz dostupný aj pre Android. Tu by sme chceli upozorniť na to, že bezpečnostné riešenia, ktoré sú platené, prinášajú ďalšie funkcie. Môžete si to predstaviť na príklade dverí so závorami. Aj dvere samotné vás ochránia, no môžete k nim mať ešte závoru, prípadne si môžete nainštalovať kameru alebo napríklad strážneho psa.

Stále platí, že aj antivírus, ktorý je zadarmo, kontroluje systém nepretržite. To je rozdiel oproti nástrojom vhodných na skontrolovanie systému. Stretnúť sa môžete vo forme prenosných verzií a programov, ktoré sú určené napríklad na vyhľadávanie konkrétnych hrozieb. Tento typ programu ale nezabráni vstupu škodlivého kódu do vášho počítača. Iba sa ho snažia dodatočne odstrániť.

Používate Windows 7? Pozrite si, ktoré bezpečnostné programy budú tento systém podporovať.

Bez ďalších funkcií

Antivírusové programy celkovo sa rozdeľujú do niekoľkých kategórií a je to vidieť na ponuke rôznych značiek týchto programov. V základe hovoríme o antivíruse samostatnom, následne o tzv. internet security riešení a nakoniec o ultra, smart alebo total security. V závislosti na tom, ako si svoje bezpečnostné riešenie s maximálnou výbavou pomenuje výrobca.

Ich porovnanie nájdete na webe u každého výrobcu. Stretnúť sa môžete aj s tým, že antivírus ako taký nemá za úlohu odstrániť len škodlivé kódy ale obsahuje ďalšie mechanizmy navyše. Napríklad ochranu proti rootkitom, skenovanie registrov, boot sektora atď.

Mnohé funkcie boli v minulosti len za príplatok resp. v cene vybavenejšej edície. Teraz sa presunuli aj do antivírusu. Kategória „free antivirus“ má spravidla ešte menej funkcii ako antivírus, ktorý si platíte. Hoci to stále nie je výbavou vyššie riešenie.

Windows Zabezpečenie

Antivírusový program a firewall, ktorý je v systéme, sa označuje ako Windows Zabezpečenie alebo Windows Security v anglickej mutácii. Môžete používať aj tento program.

Inštaláciou iného programu sa deaktivuje a na ochranu proti škodlivým kódom sa bude používať práve vami nainštalované riešenie. Ak bude obsahovať aj firewall, bude sa používať aj tento modul. Inak zostane firewall integrovaný vo Windows Zabezpečenie aktívny aj naďalej.

windows zabezpecenie hlavne oknoZdroj: TOUCHIT
S týmto programom si vystačíte, na pokročilejšie funkcie treba komerčný antivírus

Riešenia zadarmo

Antivírus zadarmo existuje a nie je to skúšobná verzia na 30 dní. Môžete ho aj naďalej používať v takejto verzii, treba sa len zmieriť so zobrazovaním ponuky na prechod k platenej alternatíve. Podľa programu sa buď bude hlásenie zobrazovať neustále vo forme samostatného pruhu v programe alebo ako občasné pripomenutie.

Programy sa dajú používať aj v tejto verzii a nie je tam žiadny háčik. Tu je ich zoznam:

avira antivirus free
Avira Free Antivirus, zdroj: Avira

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.