Chystáte sa neskorú letnú dovolenku? Alebo si len tak plánujete vybehnúť na víkend niekam za hranice? V našom výbere ponúkame 9 aplikácií, ktoré sa vám pri cestovaní môžu hodiť.

1. Booking / Airbnb

booking_nowat

Booking, Hotels.com a Agoda. To sú názvy troch mobilných aplikácií, ktoré najčastejšie využívame, ak hľadáme ubytovanie v zahraničí. Obvykle používame webové verzie týchto služieb, pretože si ubytovanie hľadáme v predstihu.

Ak ste však typ turistu, ktorý cestuje tam, kam ho nohy zavedú, je užitočné mať v mobile aspoň jednu z týchto aplikácií. Pomocou mobilnej aplikácie si totiž pomerne rýchlo skontrolujete dostupnosť hotelov, motelov a hostelov v okolí. Možnosti ubytovania si rýchlo zoradíte podľa ceny alebo vzdialenosti. A verte nám, že takýmto spôsobom sa dá naozaj ušetriť v porovnaní s tým, čo ponúkajú cestovné kancelárie. Ak si rezervujete ubytovanie vo výraznom predstihu, nezabudnite si skontrolovať možnosti zrušenia. V mnohých prípadoch môžete ubytovanie zrušiť bez storno poplatku.

Za zmienku stojí aj služba a aplikácia Airbnb. V tomto prípade si nehľadáte ubytovanie v hoteloch, ale u bežných ľudí, ktorí prenajímajú jednu miestnosť alebo aj celý dom. Takisto si môžete vyhľadávať nocľah podľa ceny a lokality. Ak hľadáte ubytovanie na poslednú chvíľu, pravdepodobne skôr uspejete s aplikáciou Booking, avšak Airbnb tiež niekedy dokáže prekvapiť. Dodajme, že aplikácie pre Windows Phone sú neoficiálne.

Booking pre Android
Booking pre Windows Phone
Booking pre iOS

Airbnb pre Android
Airbnb pre Windows Phone
Airbnb pre iOS

 

2. City Maps 2Go

citymaps_nowat

Ak nepotrebujete plnohodnotnú navigáciu (o nej neskôr), potom si vystačíte aj s aplikáciu City Maps 2Go. Tá je v základnej verzii dostupná bezplatne a hoci obsahuje malé reklamné banery, dá sa veľmi pohodlne používať.

Aplikácia obsahuje mapy mnohých miest. V rámci Slovenska je k dispozícii Bratislava, Banská Bystrica, Košice, Nitra, Prešov, Trenčín, Trnava a Žilina. Mapy je možné používať aj v offline režime, a to je hlavná výhoda aplikácie. Okrem toho sú k dispozícii objekty, ktoré sú rozdelené podľa kategórie (hotely, zábava, jedlo atď.) a obsahujú základné informácie.

City Maps 2Go neumožňuje navigáciu, avšak offline mapy sú výborným pomocníkom, aby ste sa nestratili, prípadne sa rýchlejšie zorientovali. Užitočná je aj funkcia okolitých objektov. Databáza týchto položiek však nie je natoľko bohatá ako napr. v aplikácii TripAdvisor, avšak offline režim v tomto prípade funguje výborne a bezchybne.

Link pre Android
Link pre iOS

3. Fotky Google

fotky_nowat

Službe Fotky Google sa podrobnejšie venujeme v samostatnom článku, kde radíme, ako zálohovať fotografie z letnej dovolenky. Nakoľko ju však považujeme za najlepšiu aktuálne dostupnú aplikáciu svojho druhu, zaradili sme ju aj do nášho výberu.

Mobilná aplikácia je dostupná pre platformy Android a iOS. Fotky Google fungujú v princípe rovnako ako pred rokom či dvoma. Aktuálne sa však dočkali výrazného vylepšenia a dostali samostatnú aplikáciu, ktorá je nezávislá od sociálnej siete Google+.

Táto aplikácia automaticky zálohuje vaše fotografie do cloudu. Tam ich dokáže rozlíšiť podľa osôb, ktoré sa na fotkách nachádzajú, lokalít, kde boli zhotovené alebo vecí, ktoré sa na fotke nachádzajú. V praxi to znamená, že používateľ sa nemusí manuálne starať o to, aby boli fotografie nejakým spôsobom usporiadané a aby bol v kolekcii poriadok. Maximálne si vyznačíte fotky a uložíte si ich do samostatného albumu. Jednoducho si ich však vyhľadáte zadaním dátumu s anglickým názvom mesiaca (napr. June 2014) alebo názvom lokality.

Fotky Google chválime za to, že dokážu automaticky vytvárať príbehy, videá, koláže a aj za to, že priamo pomocou mobilnej aplikácie môžete snímky rýchlo a jednoducho zdieľať s ostatnými ľuďmi. My sme v priebehu 10 sekúnd označili 500 fotiek a vytvorili webový odkaz, ktorý sme poslali známym.

Ak teda nemáte vyslovenú averziu voči Googlu, resp. nie ste paranoidný zo zneužívania dát, túto aplikáciu otestujte. Predstavuje najjednoduchší a najlepší spôsob, ako si rýchlo zálohovať fotky z dovolenky a vytvárať efektívne prezentácie (príbehy, videá), ktoré môžete hneď zdieľať s priateľmi. O nič sa nestaráte, všetko sa deje automaticky. V najhoršom prípade si len musíte zvoliť, čo chcete.

Link pre Android
Link pre iOS

4. Google

google_nowat

Akokoľvek sa môže zdať zaradenie tejto aplikácie zbytočné, chceme ňou poukázať na dve dôležité veci. Prvou je fakt, že službu Google Now môžete využívať aj na iOS zariadeniach, a to práve pomocou tejto aplikácie. Druhý dôvod je ten, že Google Now funguje naozaj výborne, keď ste na dovolenke v zahraničí. Aspoň v našom prípade to tak fungovalo.

Služba nás informovala o aktuálnom počasí doma aj v mieste našej cesty. Automaticky ponúkla kalkulačku kurzu mien a zobrazila aj základné frázy v cudzom jazyku. Užitočná bola aj informácia o čase doma, ak sme sa nachádzali v inom časovom pásme. A takisto nechýbali zaujímavé objekty okolo nás. V niektorých prípadoch nás služba informovala aj o poriadkoch MHD.

Google Now nás takisto dokázal upozorniť na naše lety. Karty s dátumom a časom odletov sa zobrazovali automaticky, ako aj rezervačné číslo, ktoré sme potrebovali zadať na letisku v rámci nahlasovania sa. Inak povedané, Google Now nám poskytol všetky základné informácie, ktoré sme potrebovali. Za zmienku stojí, že je potrebné, aby ste sa z času na čas prihlásili na internet. To by však pomocou hotelovej Wi-Fi nemal byť problém. A informácie o letoch sa zobrazia s dostatočným predstihom, ešte keď sa doma balíte. Je však pravdepodobné, že potvrdenie letu musíte mať v schránke v rámci služby Gmail.

Link pre Android
Link pre iOS

5. HERE / Sygic

mapy_nowat

O aplikáciách HERE a Sygic sme písali nedávno, tak iba krátka rekapitulácia. HERE môžete používať bezplatne v offline režime aj s navigáciou. Sygic ponúka v bezplatnej verzii prístup k databáze máp, ktoré si môžete stiahnuť a používať aj bez pripojenia do internetu. Plnohodnotnú navigáciu však môžete využívať bez platenia iba v rámci časovo obmedzenej trial verzie.

Obe aplikácie odporúčame ako pomocníka, s ktorým sa nestratíte. Ak na dovolenke budete mať prístup k internetu a netrápi vás objem prenesených dát, samozrejme si vystačíte s Mapami Google alebo aplikáciou Waze.

Dodajme, že hoci HERE neobsahuje slovenskú lokalizáciu textu, aplikácia dokáže navigovať po slovensky. Obsahuje aj databázu MHD, ktorá dokonca funguje aj v rámci Bratislavy. V tomto meste však nie je úplne bezchybná.

Je potešujúce, že obe navigácie dokážu zobraziť inštrukcie aj pre chodcov, nielen pre vodičov. Takisto poznajú známe objekty aj podľa mena. Stačí zadať napr. Aupark, nie je potrebné písať celú adresu. A ak sa vám HERE alebo Sygic nepáči, vyskúšajte ešte tretiu alternatívu. Aplikácia MAPS.ME je dostupná pre iOS a Android a ponúka offline mapy s navigáciou a POI objektmi. Zadarmo.

Here pre Android
Here pre iOS
Here pre Windows Phone

Sygic pre Android
Sygic pre iOS
Sygic pre Windows Phone

6. Prekladač Google

prekladac_nowat

Mobilná verzia služby Prekladač Google je pravdepodobne najlepší nástroj vo svojej kategórii. Zvolili sme ho najmä kvôli tomu, že umožňuje preklad v režime offline pre veľké množstvo jazykov. V ponuke je ich viac ako 90. Pred dovolenkou si však nezabudnite príslušné jazyky stiahnuť a uložiť v zariadení.

Okrem štandardných fráz a viet je možné využiť prekladanie textu na obrázku alebo fotke. Túto funkciu podporuje iba pár „veľkých“ jazykov. Aj napriek tomu ide o užitočnú funkciu, ktorá má svoj zmysel. Je fajn, že vybrané frázy si môžete uložiť medzi obľúbené a synchronizovať ich medzi zariadeniami.

Prekladač Google funguje výborne a patrí do kategórie aplikácií, ktoré sa oplatí mať uložené v telefóne. Najmä ak neovládate aspoň jeden z najviac používaných cudzích jazykov.

Link pre Android
Link pre iOS

7. TripAdvisor

tripadvisor_nowat

TripAdvisor je ultimátna studnica vedomostí. Databáza tejto služby pozostáva z názorov ostatných používateľov a nakoľko ju využívajú milióny ľudí, výsledkom je pomerne presné hodnotenie hotelov, reštaurácií, ale aj rôznych atrakcií, zábavných parkov alebo monumentov a kultúrnych pamiatok v okolí, ktoré sa oplatí vidieť.

TripAdvisor môžete využívať aj prostredníctvom webového prehliadača, avšak na dovolenke máte so sebou obvykle iba telefón. Aplikácia ponúka offline režim, ten však na základe našich skúseností nefunguje bezchybne. Verzia pre Android si síce uložila údaje nami zadaného mesta, avšak nedokázala k nim pristupovať bez internetového pripojenia. V niektorých prípadoch offline režim fungoval bez problémov.

iOS verzia neumožňuje uloženie celého mesta, ale iba vybraných reštaurácií, atrakcií atď. To je fajn, ak máte jasnú predstavu o tom, čo chcete na dovolenke robiť. Čaro TripAdvisoru sa však prejavuje najmä v situáciách, keď sa ocitnete uprostred cudzieho mesta a neviete, kam sa ísť pozrieť a kam sa ísť naobedovať. V takomto prípade je aplikácia výborným pomocníkom, pretože dokáže určiť polohu používateľa a zobraziť okolité atrakcie a reštaurácie aj s hodnotením ostatných používateľov. Veľmi jednoducho si tak oddelíte „zrno od pliev“.

TripAdvisor je asi tá najlepšia komunitná cestovná aplikácia. Má výborný a prehľadný dizajn, poskytuje užitočné informácie a k dispozícii sú aj mapy miest, vďaka ktorým sa jednoducho dostanete na potrebné miesto.

Vzhľadom k už spomenutému režimu offline, ktorý by si zaslúžil vylepšiť, však k aplikácii odporúčame aj mobilný internet. Aby vám naozaj pomohla s výberom v situáciách, keď neviete, čo ďalej. Hoci je aplikácia dostupná aj pre platformu Windows, vzťahuje sa to len na tablety. Ak máte Windows Phone, zatiaľ máte smolu. Snáď sa to zmení s uvedením systému Windows 10.

Link pre Android
Link pre iOS
Link pre Windows Phone

8. Vypadni.sk

vypadni_nowat

Vypadni.sk je vynikajúca aplikácia, ak plánujete dovolenkovať na Slovensku. Ide o databázu zaujímavých miest z celého Slovenska, ktoré sú rozdelené do viacerých kategórií – ubytovanie, pamiatky, jaskyne, príroda, hrady, múzeá, kostoly, parky atď.

Aplikáciu dlhodobo považujeme za najkomplexnejší turistický projekt v rámci Slovenska a chválime, že ju autori medzičasom sprístupnili aj pre platformy iOS a Windows Phone. Dodajme, že už dávnejšie existovala verzia pre Android.

Okrem bohatej databázy chválime najmä funkciu Okolo mňa. Tá je dostupná v položke Kategórie a zobrazuje všetko vo vašom okolí. Objekty si v prípade potreby môžete nechať zobraziť aj na mape, čo je ďalšia užitočná pomôcka.

Chválime, že každý objekt obsahuje podrobné informácie. Priamo z aplikácie môžete získať GPS súradnice, ktoré sa po zvolení akcie Naviguj automaticky importujú do aplikácie tretích strán, ako je Sygic, HERE alebo Google Mapy. Objekty si môžete uložiť medzi obľúbené, prípadne zobraziť ich pozíciu na mape priamo v aplikácii vypadni.sk.

Výborné je, že vypadni.sk taktiež informuje o tom, či je vybraný objekt (napr. kaštieľ) prístupný verejnosti. K dispozícii sú aj kontaktné údaje. Ocenili by sme otváracie hodiny, túto informáciu priamo v aplikácii nenájdete. Vyhľadávanie nechýba, avšak nie vždy funguje spoľahlivo. V tom zmysle, že je veľmi citlivé na frázu, ktorú zadávate.

Vypadni.sk však jednoznačne odporúčame. Najlepší mobilný spoločník, ak plánujete dovolenkovať spoznávaním Slovenska.

Link pre Android
Link pre iOS
Link pre Windows Phone

9. XE Currency

xe_nowat

Táto aplikácia slúži na prevod mien. Nejde o nástroj, ktorý by ste vyslovene museli mať nainštalovaný vo svojom telefóne, pretože kurzy vám automaticky prepočíta služba Google Now. Kurz mien je takisto častou súčasťou aplikácií mobilného bankovníctva. Ak však túto funkciu vaša banka vo svojej aplikácii neponúka, vyskúšajte XE Currency.

Aplikáciu odporúčame najmä kvôli jej iOS verzii, ktorá je výborná. V prípade platformy Android sa sem-tam objavujú problémy, na čo upozorňujú aj používatelia. Spomeňme preto aj nástroj Easy Currency Converter, ktorý je na Androide lepšie hodnotený.

Link pre Android
Link pre iOS
Link pre Windows Phone

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit