V pravidelnom prehľade mobilných aplikácií predstavujeme najzaujímavejšie nové a aktualizované nástroje pre platformy Android, iOS a Windows Phone. Teraz prinášame 9 aplikácií, ktoré využijú najmä manažéri, školáci a ľudia, ktorí sa radi vzdelávajú.

1. Coursera

Ak patríte medzi fanúšikov samoštúdia, Coursera je ideálna voľba. Ide o mobilnú aplikáciu rovnomennej internetovej služby, ktorá ponúka desiatky kurzov. Ich výhodou je, že sú dostupné zadarmo a že ich zastrešujú odborníci z najväčších univerzít na svete. Jednotlivé kurzy sú rozdelené podľa kategórií, čo uľahčuje výber odvetvia, ktoré vás zaujíma.

coursera_3_nowat

Vďaka mobilnej aplikácii môžete pristupovať k učebným materiálom kdekoľvek. Coursera je skvelá alternatíva k sociálnym sieťam alebo bulvárnym portálom – počas cestovania sa môžete aj vzdelávať. Aplikáciu chválime za dizajn a špičkové spracovanie.

Link pre Android
Link pre iOS
Link pre Windows Phone

2. Duolingo

Duolingo je aplikácia, ktorá vás naučí základy viacerých cudzích jazykov. Učenie prebieha zábavnou formou a nutným predpokladom je znalosť aspoň jedného cudzieho jazyka. Pomocou neho sa totiž budete učiť ďalšiu reč. Napríklad pomocou anglických fráz sa budete vzdelávať vo francúzštine.

duolingo_3_nowat

Hoci z vás Duolingo rodeného rečníka neurobí, určité základy vám určite dá. Výrobca tvrdí, že po 34 hodinách samovzdelávania by ste mali získať toľko informácií, koľko vám dá jeden semester na univerzite. Výhodou služby je už spomenutá zábavná forma a prepojenie viacerých platforiem. Môžete študovať po večeroch doma na počítači a „učivo“ si zopakujete v autobuse počas cesty. Jednoducho na telefóne. Duolingo je výborný nástroj a nič lepšie v danej kategórii medzi mobilnými aplikáciami nenájdete.

Link pre Android
Link pre iOS
Link pre Windows Phone

3. Easy Voice Recorder

Z telefónu si jednoduchým spôsobom spravíte šikovný diktafón. Mnohé zariadenia obsahujú predinštalovaný záznamník, resp. nahrávanie zvuku. Pokiaľ vám z nejakého dôvodu systémová aplikácia nevyhovuje, prinášame alternatívu. V prípade systému Android sme vybrali aplikáciu Easy Voice Recorder. Robí presne to, čo by ste od nej očakávali. Robí to však výborne. Môžete si zvoliť kvalitu zvuku (3 nastavenia) a takisto aj formát súboru, resp. vzorkovaciu frekvenciu. Rozhranie aplikácie je jednoduché a účelné. Súčasťou aplikácie je aj prehrávač, ktorý umožní prehrať uložené nahrávky.

recorder_3_nowat

Hoci je aplikácia zadarmo, k dispozícii je aj platená verzia Pro. Tá obsahuje podporu nahrávania pomocou Bluetooth mikrofónu, stereo nahrávanie, softvérové zvýšenie hlasitosti, ale aj užitočné preskočenie tichých pasáží. Dodajme, že v obchode nájdete viacero aplikácií, ktoré fungujú ako diktafón. Easy Voice Recorder patrí k tým najlepším pre systém Android. V prípade systému iOS sme si vystačili s predinštalovanou aplikáciou.

Link pre Android
Link pre Windows Phone

4. Office Lens

Pri pohľade na aktuálny výber aplikácií by sa mohlo zdať, že sme vyberali výhradne aplikácie spoločnosti Microsoft. Nie je tomu tak. Faktom však je, že Microsoft za posledné mesiace pripravil viacero mobilných aplikácií, ktoré fungujú skvelo a majú pomerne slabú konkurenciu. Najmä z hľadiska lepšej podpory viacerých platforiem. Namiesto aplikácie Office Lens sme pôvodne plánovali spomenúť utilitu Evernote Scannable, ktorá funguje takmer rovnako ako nástroj Microsoftu. Problém je ten, že Scannable je dostupný iba pre iPhony. Ak máte tento telefón, aplikáciu odporúčame vyskúšať. V opačnom prípade hľadajte v obchode Office Lens.

officelens_3_nowat

Tento nástroj využíva fotoaparát vášho telefónu k tomu, aby rýchlo digitalizoval poznámky na papieri alebo na tabuli. Aplikácia okrem odfotenia spraví aj automatický „post-processing“, v rámci ktorého upraví fotografiu a natočenie textu tak, aby bolo optimálne. Algoritmus nefunguje vždy bez chyby, avšak výsledok je vo väčšine prípadov veľmi dobrý. Aplikácie Office Lens a Scannable uľahčujú a urýchľujú fotenie dokumentov. K tomuto účelu môžete samozrejme využiť systémovú aplikáciu fotoaparátu, avšak dodatočné úpravy musíte v takomto prípade robiť manuálne.

Link pre Android
Link pre iOS
Link pre Windows Phone

5. OneNote

V aktuálnom výbere aplikácií sme mali komplikovanú situáciu v tom zmysle, že hoci sme zadefinovali základné nástroje, ktoré potrebujú školáci, mali sme problém vybrať zástupcu danej kategórie. Totiž, na trhu je viacero kvalitných aplikácií a často keď vyberieme jednu, píšete nám, či nepoznáme nástroj XYZ. Niekedy sa stane, že ho naozaj nepoznáme, ale vo väčšine prípadov jednoducho musíme vybrať jednu utilitu z množstva kvalitných nástrojov. Nie je tomu inak aj v prípade poznámkových blokov. Tento typ aplikácie nájdete často predinštalovaný ako súčasť operačného systému. iOS má vlastnú aplikáciu, Google má svoj Google Keep, ktorý je podľa Michala Reitera najlepší. Takisto sme používali Evernote a v poslednej dobe sme presedlali na OneNote. Pomohla tomu aj priama integrácia do operačného systému Windows 10. Takže, hoci nasledujúce riadky venujeme aplikácii OneNote, nič nepokazíte, ak vyskúšate hociktorú z vyššie spomenutých utilít. Všetky sú výborné.

onenote_3_nowat

OneNote, resp. aplikácie poznámkového bloku všeobecne, predstavujú výborný spôsob, ako si z hociktorého zariadenia robiť poznámky a mať ich poruke. Kedysi sme pre tento účel používali dokumenty vo Worde alebo txt súbory, avšak tento spôsob sa ukázal byť neefektívny. Spomenuté služby to robia oveľa lepšie.

Základ spočíva v tom, že v OneNote máte jeden poznámkový blok, v rámci ktorého si vytvárate jednotlivé strany (nazvime ich kategórie poznámok) a podstránky (to sú samostatné poznámky). V redakcii máme jednu stranu venovanú všeobecným rýchlym poznámkam, ďalšia stranu tvoria informácie k článkom do magazínu a posledný segment patrí povinnostiam. V OneNote si totiž môžete vytvárať poznámky aj so štvorčekmi, ktoré si po splnení odškrtnete. Nefunguje to tak dobre ako v pripomienkovačoch, avšak pre základné potreby postačuje a používate o aplikáciu menej.

Nie je prekvapením, že OneNote (a Evernote) podporujú aj multimediálne poznámky. Okrem klasického písania na klávesnici môžete písať rukou a k poznámke priložiť aj fotografiu alebo audionahrávku. V prípade OneNote ste limitovaní dĺžkou 3 minúty na jeden zvukový súbor. Aplikáciu poznámkového bloku jednoznačne odporúčame. Je to výborný pomocník nielen pre školákov. Výber nástroja, ktorý vám bude najlepšie vyhovovať, necháme na vás. Odporúčame začať s aplikáciami OneNote a Evernote.

Link pre Android
Link pre iOS
Link pre Windows Phone

6. Škola na dotyk (manažéri preskočia na bod 7 🙂

Aplikácia Škola na dotyk má atraktívny koncept, ktorý si zaslúži pochvalu. Jej cieľom je vytvoriť nástroj, ktorý bude slúžiť ako zoznam užitočných školských aplikácií pre platformu Android. Bohužiaľ, prevedenie má ďaleko k dokonalosti. Vývojári sa o softvér nestarajú a používateľský zážitok tým trpí. V prvom rade, aplikácia vždy spadne, keď zvolíte položku Nainštalované. V druhom rade, Škola na dotyk odkazuje aj na také položky, ktoré už nie sú v obchode Google Play dostupné. Jeden aj druhý nedostatok by bolo možné odstrániť jednoduchým spôsobom. Avšak v oboch prípadoch je potrebná starostlivosť zo strany výrobcu.

skola_3_nowat

Kvôli vyššie spomenutým problémom nemôžeme aplikáciu jednoznačne odporučiť. Avšak aj napriek tomu si zaslúži niekoľko minút z vášho času, pretože odkazuje na viacero atraktívnych aplikácií. Tie sú rozdelené do kategórií podľa predmetov. Spomeňme angličtinu, chémiu, biológiu a ďalšie. Špecifickou kategóriou sú aplikácie na tvorbu obsahu. Škola na dotyk zbiera plusové body aj za to, že odkazuje na slovenskú tvorbu. Keď nič iné, tak vás nasmeruje k ďalším školským pomôckam, ktoré si môžete manuálne vyhľadať v obchode Google Play.

Link pre Android

7. Todoist

Ďalšia z aplikácií, ktorá nie je jediná svojho druhu. Todoist je zástupca tzv. pripomienkovačov, čo sú utility, ktoré vám budú v pravidelných intervaloch pripomínať vaše povinnosti. Ich cieľom je, aby ste splnili všetko, čo máte a na nič nezabudli. Školáci sa vďaka tomuto nástroju nebudú môcť vyhovárať na to, že zabudli na domáce úlohy. Za predpokladu, že si ich poznačili.  Todoist má veľmi jednoduchý dizajn. Stačí si poznačiť pripomienku a následne ju odškrtnúť, keď ju dokončíte. Na rovnakom princípe funguje aj Any.DO, Zoznam úloh alebo Wunderlist. Možností je veľa a odporúčame vyskúšať všetky aplikácie. Účel je vždy rovnaký, avšak dizajn a ďalšie vlastnosti sa líšia.

todoist_3_nowat

Na aplikácii Todoist oceňujeme minimalistické používateľské rozhranie, ktoré vyzerá výborne. Veľmi dobre funguje aj v prípade, že sa rozhodnete používať widget pre Android, ktorý je naozaj užitočný. Aplikácia automaticky synchronizuje dáta, ku ktorým môžete pristupovať naprieč viacerým platformám. Takisto je možné spolupracovať s inými používateľmi a komentovať jednotlivé úlohy. Nemáme pocit, že by Todoist v porovnaní s konkurenciou výrazne vynikal. Aplikácia si nás však získala dizajnom.

Link pre Android
Link pre iOS
Link pre Windows Phone

8. Wikipedia

Táto aplikácia naozaj nepotrebuje dodatočný komentár. Wikipediu pozná každý, kto používa internet. Je však dobré vedieť, že existuje dedikovaná aplikácia pre mobilné zariadenia, ktorá je v mnohých smeroch lepšia, ako prezeranie mobilnej verzie webových stánok.

wikipedia_3_nowat

Okrem krajšieho dizajnu dávame do pozornosti najmä podporu offline režimu. Vybrané stránky si môžete uložiť do telefónu a čítať ich aj bez internetového pripojenia. Táto funkcia je takisto užitočná, ak si potrebujete uložiť témy, ktoré práve potrebujete do školy. Aplikácia je dostupná pre Android a iOS. V prípade systému Windows Phone sú k dispozícii neoficiálne nástroje, ktoré nemusia mať všetky funkcie a výhody oficiálnych aplikácií.

Link pre Android
Link pre iOS
Link pre Windows Phone

9. Word, Excel, PowerPoint (Mobile)

Kancelársky balík nemôže vo vašich mobilných zariadeniach chýbať. Do pozornosti dávame vynovené aplikácie od Microsoftu. Ten svoj balík Microsoft Office rozdelil do troch samostatných aplikácií a poskytuje ho pre operačné systémy iOS, Android a Windows 10. V prípade Windows Phonu, resp. Windows 10 (Mobile) sú tieto nástroje predinštalované. Dátum vydania systému Windows 10 pre smartfóny sme počas prípravy tohto článku ešte nepoznali. Tri samostatné aplikácie zaberajú viac miesta na obrazovke s ikonkami. Na druhej strane, Microsoft týmto spôsobom šetrí priestor vo vašom zariadení. Nainštalujete si iba tie nástroje, ktoré potrebujete.

office_3_nowat

Word, Excel aj PowerPoint s podtitulom Mobile (v prípade niektorých systémov sa uvádza) sú plne kompatibilné so súbormi, ktoré upravujete na vašom počítači. Vďaka cloudovému úložisku OneDrive, prípadne Dropbox, môžete k dokumentom jednoducho pristupovať aj cez mobilné zariadenia. Súbory si nielen pozriete, ale môžete ich aj editovať. Mobilné aplikácie neponúkajú všetky funkcie „stolných“ verzií, avšak sú výborne použiteľné. Obsahujú základné funkcie a dá sa s nimi plnohodnotne pracovať. Aplikácie môžu v prípade niektorých zariadení / operačných systémov vyžadovať predplatné služby Office 365, aby ste získali prístup k vybraným (extra) funkciám. Dodajme, že aplikácie, ktoré spomíname v našom výbere, predstavujú už druhú generáciu mobilnej verzie balíka Office. Oproti prvej verzii sa výrazne zmenil dizajn a aplikácie pôsobia prepracovanejším dojmom. Ich inštaláciu odporúčame.

Na druhej strane, nie každému vyhovuje koncept Microsoftu – tri samostatné aplikácie, resp. nároky na veľkosť úložiska vo vašom telefóne. Preto dávame do pozornosti aj konkurenčnú aplikáciu WPS Office, ktorá je dostupná pre iOS a Android. Tento nástroj funguje ako výborná alternatíva tretej strany a má v sebe zabudovanú aj PDF čítačku. Výhodou nástroja je malá veľkosť aplikácie, prepojenie s množstvom cloudových úložísk (lepšia podpora ako Office od Microsoftu) a viacero zabudovaných nástrojov. WPS Office poslúži aj na editáciu dokumentov, takže niektorým používateľom táto aplikácia bohato poslúži. Odporúčame ju.

Link pre Android
Link pre iOS
Link pre Windows Phone

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit