• Dovolenkári nechali vlani v zahraničí viac peňazí ako v roku 2015. Výnimkou boli len čerpacie stanice, pravdepodobne pre pokles cien ropy.
  • Najčastejšie platili kartami v Česku, Chorvátsku a Rakúsku. Výrazne pritom stúpol počet a objem platieb, resp. výberov hotovosti v Nemecku, pravdepodobne pre letné brigády a sezónne práce.
  • Úrazy či ochorenia sa však nevyhýbajú Slovákom ani na dovolenke. Oddych im vlani znepríjemňovali predovšetkým tráviace problémy, úrazy a bolesti zubov, prípadne uší. Náklady na ich ošetrenie sa pohybovali od desiatok po tisícky eur.
  • Cestovatelia by preto nemali podceniť výber správneho cestovného poistenia a zohľadniť pri ňom to, či idú za oddychom alebo za zárobkom. 

Slováci vlani počas dovoleniek využívali platobné karty oveľa častejšie ako predošlú sezónu. Celkovo si počas leta vybrali z bankomatov o 46% viac hotovosti ako v roku 2015 a nárast objemu platieb kartou bol ešte vyšší, na úrovni 61%.

„Ukazuje sa, že ešte stále existuje priestor na väčšie využívanie platobných kariet. Počet transakcií kartami sa totiž z roka na rok zvýšil až o dve tretiny. Tomuto trendu sa prispôsobujú aj menší obchodníci v dovolenkových destináciách, pre ktorých predstavujú platobné terminály aj konkurenčnú výhodu,“ uviedla na dnešnej tlačovej konferencii riaditeľka Odboru retailového segmentu ČSOB Andrea Lazar.

Používanie kariet je pre dovolenkárov bezpečnejšie, nakoľko so sebou nemusia nosiť väčšiu hotovosť. Zároveň je to aj pohodlný spôsob platby, nakoľko dovolenkár nemusí hľadať zmenárne a overovať si aktuálne kurzy. Nahráva tomu aj fakt, že klienti využívajú karty najčastejšie v Českej republike a v Chorvátsku, teda v krajinách, v ktorých sa neplatí eurom.

Z údajov ČSOB vyplýva, že vlani minuli klienti na zahraničnej dovolenke v priemere 445 eur, teda o 8 % viac ako v roku 2015. Najčastejšie pritom platili v potravinách, supermarketoch, na čerpacích staniciach a mýtnych bránach. Aj keď  celkový objem platieb vo väčšine prevádzok rástol, čerpacie stanice tvorili výnimku. Môže to byť spôsobené práve minuloročným poklesom cien ropy na trhoch.

Sezónne práce v Nemecku

Zaujímavosťou je Nemecko, ktoré nie je typickou dovolenkovou, ani prihraničnou destináciou. Zaradilo sa medzi TOP destinácie, kde klienti platia kartou najčastejšie. Z pohľadu výberov hotovosti z bankomatov bolo na druhom mieste.

Domnievame sa, že sa pod tento nárast mohli podpísať rôzne brigády alebo sezónne práce. Väčšie výbery môžu tiež súvisieť s tým, že v Nemecku môžu obchodníci preferovať jeden typ platobnej karty pred inou,“ dodala Andrea Lazar.

Klienti platia na dovolenke najčastejšie debetnou kartou (68%). Niečo viac ako štvrtina (28%) využila vlani na dovolenke kreditné karty a 4 percentá kombináciu oboch. Platí však, že kreditnými kartami platia v priemere vyššie sumy.

Výber hotovosti debetnou  kartou je lacnejší

„Klient by si mal vopred overiť, či sú platby kartou v zahraničí súčasťou balíka služieb. Tiež to, koľko platí za výber hotovosti z bankomatu a či v krajine nie je banka z rovnakej skupiny ako jeho domáca banka. V tom prípade bývajú výbery spravidla zvýhodnené,“ vysvetľuje Andrea Lazar.

Klienti ČSOB môžu týmto spôsobom ušetriť pri výbere hotovosti z bankomatov KBC Group v Bulharsku, Belgicku, Maďarsku či Česku. Výbery v týchto krajinách sú spoplatnené sumou 20 centov. Klienti s balíkom služieb ČSOB Extra Pohoda majú výbery hotovosti v mene EUR v krajinách SEPA úplne bez poplatku.

Vo všeobecnosti platí, že ak sa dovolenkár nachádza v niektorej z krajín SEPA, za výber hotovosti z bankomatu zaplatí nanajvýš toľko, ako by si vyberal hotovosť z bankomatu inej banky na Slovensku. Mimo tohto územia sa výška poplatku odvíja od objemu vyberanej sumy.

Poistné udalosti predražujú dovolenku

Z údajov ČSOB Poisťovne vyplýva, že dovolenkári si vlani uzatvárali cestovné poistenie najmä pred cestou do Chorvátska, Nemecka a Bulharska. V porovnaní s rokom 2015 vypadlo z TOP 7 najpopulárnejších destinácii Turecko a Egypt. Nahradilo ich Taliansko a Francúzsko. Úrazy či ochorenia sa však nevyhýbajú Slovákom ani na dovolenke. Oddych im znepríjemňovali počas sezóny predovšetkým tráviace problémy, úrazy a bolesti zubov, prípadne uší.

Výška poplatkov, resp. doplatkov v dovolenkovej destinácii môže nemilo prekvapiť. Napríklad náklady spojené s pomocou pri tráviacich ťažkostiach dosiahli v obľúbenom Chorvátsku v priemere 278 eur, v prípade Talianska až 603 eur. Za ošetrenie zlomenej nohy v Bulharsku môže dovolenkár zaplatiť aj viac ako 1000 eur, v Taliansku dokonca dvojnásobne viac,“ priblížil na tlačovej konferencii Peter Ripka, riaditeľ Odboru produktového manažmentu ČSOB Poisťovne.

 

Na dovolenkách v krajinách Európskej únie, v Srbsku, Nórsku, Lichtenštajnsku, Švajčiarsku a na Islande platí Európsky preukaz zdravotného poistenia. „Vďaka nemu má dovolenkár nárok na rovnakú zdravotnú starostlivosť ako domáci, a to isté sa vzťahuje aj na doplatky, ktoré bývajú v iných krajinách spravidla vyššie. Taktiež treba myslieť na to, že preukaz platí iba v štátnych zdravotníckych zariadeniach. V letoviskách sú často práve súkromné zdravotnícke zariadenia, vysvetlil Ripka.

Preto je dobré si aj pri cestách do týchto krajín uzavrieť komerčné cestovné poistenie liečebných nákladov, z ktorého sú potom poistenému uhradené náklady na spoluúčasť aj ošetrenie v súkromnom zdravotníckom zariadení.

Účel cesty je dôležitý

Dovolenkár by si mal pri uzatváraní cestovného poistenia vopred overiť podmienky, na ktoré sa vzťahuje poistné krytie, ako aj výšku poistného plnenia. V prípade, ak plánuje na cestách aj pracovať, respektíve brigádovať, mal by to zohľadniť pri výbere poistenia. To isté platí aj pre študentov, ktorí si chcú v lete v zahraničí zarobiť.

Čo robiť, keď….

Dovolenkári by v prípade náhleho ochorenia, úrazu alebo inej nepríjemnej udalosti mali okamžite kontaktovať asistenčnú službu, ktorá im v danej situácii najlepšie poradí a usmerní ich v ďalších krokoch.  Poistenému napríklad odporučí lekára alebo zdravotnícke zariadenie, na ktoré sa majú obrátiť, resp. čo majú robiť, kým nepríde prvá pomoc, pomôže im s komunikáciou so zdravotníckym personálom a podobne.

ČSOB ponúka klientom v aplikácii ČSOB SmartBanking aj službu  „Cestovný asistent“, vďaka ktorej  majú poruke dôležité kontakty, rady, ako postupovať v prípade poistnej udalosti a aké riziká pokrýva ich cestovné poistenie. Služba je dostupná každému užívateľovi bez nutnosti prihlásenia či internetového pripojenia.

Skontrolujte si balík služieb od banky, možno v ňom máte poistenie

Ak sa chystáte na dovolenku, skontrolujte si, či balík služieb od vašej banky už neobsahuje cestovné poistenie. Napríklad v ČSOB majitelia balíka ČSOB Extra Pohoda v ňom majú zahrnuté aj cestovné poistenie k platobnej karte počas celého roka.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.