Samsung uviedol na Slovensku do predaja svoju novinku zo segmentu strednej triedy.

Galaxy A8 (2018) možno prekvapí o trochu vyššou cenou, avšak v strednej triede nemá prakticky konkurenciu a pre niekoho môže byť dokonca lepšou voľbou ako vlajková loď Galaxy S8. Za predpokladu, že preferujete rovný displej a potrpíte si na selfie fotoaparát.

Galaxy A8 je skvelý kus hardvéru, ktorý chce zaujať celkovou kvalitou a ekosystémom od Samsungu. Aj vďaka tomu výrobca nemusí útočiť v prvom rade cenou, ako to robia niektorí iní výrobcovia. 499 eur je hranica, kde sa láme vyššia stredná trieda so segmentom vlajkových lodí a Galaxy A8 v sebe obsahuje niečo z oboch segmentov.

Galaxy A8 má tenké rámiky okolo displeja a pomer strán 18,5:9. Galaxy S8 však má rámiky ešte o niečo tenšie

S prémiovým Super AMOLED displejom

Na prvý pohľad najvýraznejšou črtou telefónu je 5,6-palcový Super AMOLED displej s rozlíšením 1080 × 2220 px. Pomer strán displeja je 18,5:9, Samsung aj v prípade Galaxy A8 používa označenie Infinity displej. Treba povedať, že rámiky okolo displeja sú menšie v porovnaní s modelom Galaxy A5 (2017), nie sú však až natoľko tenké ako v prípade Galaxy S8. Na rozdiel od vlajkovej lode je displej rovný, čo poteší odporcov zaoblených displejov, ktorí však chcú telefón od Samsungu.

Kvalita displeja je výborná a vo svojej cenovej kategórii nemá Galaxy A8 v tomto smere konkurenciu. Poteší tiež podpora funkcie Always On Display, na vypnutej obrazovke vidíte všetky potrebné informácie, ako je aktuálny čas, dátum, zostávajúca kapacita batérie a notifikácie aplikácií. Je praktické, že Galaxy A8 ponúka okrem toho aj notifikačnú LED diódu. Tá je umiestnená v pravej časti rámika nad displejom. Chválime, že je pomerne veľká a svieti jasne – viacerými farbami. V nastaveniach si môžete zapnúť alebo vypnúť vždy zapnutý displej a aj LED diódu.

LED dióda a Always On displej informujú o notifikáciách aj keď je displej vypnutý

Zo skla a kovu, s odolnosťou voči vode

Galaxy A8 má konštrukciu zo skla a kovu. Chrbát je mierne zaoblený pre lepšiu ergonómiu, telefón sa drží v ruke výborne. Má optimálnu veľkosť. Na zadnej strane nájdete hlavný fotoaparát a snímač odtlačkov prstov, ktorý je po novom umiestnený pod fotoaparátom. Je to lepšie riešenie ako v prípade Galaxy S8, avšak aj teraz sa môže občasne stať, že sa omylom budete dotýkať objektívu. Konštrukcia je odolná voči vode a prachu na úrovni IP68. To tiež nie je v strednej triede štandardom.

Chrbát zo skla sa môže šmýkať, pri používaní telefónu sme však tieto problémy nemali. Šírka telefónu 70,6 mm je optimálna na držanie zariadenia v jednej ruke. Ergonómia je výborná a A8 sme radi používali. Bočné hrany obsahujú napájacie tlačidlo a tlačidlo na reguláciu hlasitosti. Dedikované Bixby tlačidlo Galaxy A8 neponúka, avšak virtuálny asistent Bixby je súčasťou nadstavby Samsung Experience aj v tomto prípade.

Telefón je široký tak-akurát. Dobre sa drží v ruke a všimnite si aj snímač odtlačkov pod fotoaparátom

Nechýba 3,5 mm jack a USB-C konektor s podporou rýchleho nabíjania. Reproduktor je umiestnený nad napájacím tlačidlom, takže si ho nebudete zakrývať rukou pri držaní telefónu. Má menší výkon ako vlajkové lode, čo je počuť, avšak reprodukovaný zvuk je dostatočne hlasný a zároveň čistý a jasný.

Galaxy A8 bude v predaji v Single SIM verzii u operátorov Telekom a Orange. Vo voľnom predaji a v O2 si môžete kúpiť Dual SIM verziu, ktorá obsahuje sloty na dve nano SIM karty a taktiež samostatný slot pre microSD kartu. Užitočné.

Dual SIM verzia ponúka dva sloty na nano SIM karty a samostatný slot na microSD kartu

Recenzia je rozdelená do troch častí:

1. strana: Dizajn a konštrukcia
2. strana: Hardvérová výbava a fotoaparát
3. strana: Verdikt a technické parametre

1 2 3

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit