Novinka je opäť zaujímavá – lákavou cenou, skutočne krásnym dizajnom….a štyrmi fotoaparátmi.

Najnovší model z dielne Honoru bol predstavený priamo v TV Óčko v Prahe. Prinášame prvé informácie o novom modeli Honor 9 Lite. Smartfón máme v redakcii už 14 dní a testujeme ho. Sledujte nás, prinesieme vám reálne skúsenosti z jeho používania.

15.2.2018 – Do článku sme pridali video z predstavenia tohto smartfónu.

Predaj Honor 9 Lite na Slovensku začína dnes, 9. februára 2018, za cenu 249 EUR. Telefón bude možné zakúpiť u predajcov Alza.sk, NAY, Datart, TPD, Okay, Mall.sk, hej.sk, Planeo a tiež u operátora O2 SK.

Alex Wangxi, country manažér pre ČR a SR predstavuje Honor 9 Lite. Verzia v striebornej farbe

Zrkadielko zrkadielko…

Honor 9 Lite je model, ktorý má na trhu dopĺňať lacnejšiu alternatívu k predstavenému Honor 9. Kým Honor 9 stojí aktuálne 399 EUR, verzia Lite sa bude predávať za cenu 249 EUR. Ekvivalentne ide o smartfón s polovičným výkonom, avšak prináša rozmernejší displej s uhlopriečkou 5,65 palca. Pomer 18:9 a extra tenké rámiky robia to, že rozmerovo je takmer identický s modelom Honor 9, ktorý má 5,15“ displej. Oba vo verzii Full HD.

Aj v tomto prípade pokračuje značka so sklenenou verziou zadného krytu, ktorý vytvára efektné odlesky. Výrobca použil 12-vrstvové sklo, ktoré je o 25% lesklejšie ako predchádzajúca generácia viacvrstvového skla v Honor 9. Zrkadlový efekt zaujme každého, kto potrebuje do kabelky zrkadlo alebo má neodolateľnú chuť neustále čistiť zadný kryt. Smartfón aktuálne testujeme v redakcii. Čo sa týka praktického používania aj na Lite verziu si treba dávať pozor. Je to totiž „cestovateľ“ a bude sa šmýkať všade, kde sa mu len trochu bude dať.

Tvarová podobnosť je tu s Huawei P10 viac ako s Honor 9. Displej s uhlopriečkou 5,65“ má rozlíšenie 1080 × 2160 px práve kvôli pomeru strán 18:9. Z našich skúseností je to stále telefón, ktorý môžeme odporúčať aj do menších rúk. Každý, kto chce veľkú úžitkovú plochu a telefón, ktorý sa bude dobre držať, využije práve verziu Lite. Jeho tvarovanie sa nám páčilo viac dokonca aj v porovnaní s vybavenejším modelom Honor 9.

Farba zafírovo modrá je unikátna a vystihuje značku Honor. Kým bol dosiahnutý tento odtieň, výrobca vyskúšal 1000 prototypov. Podľa Alexa Wangxiho, country manažéra pre Českú a Slovenskú republiku, je zafírovo modrý odtieň ten, ktorý vidíte, keď sa pozriete na Maldivách na plytké more. Neboli ste tam? Tak potom je to farba mora, ktorú môžete vidieť pri šnorchlovaní.

Črevá a výbava

Procesor Kirin 659 (4 × 2,36 GHz, 4 × 1,7 GHz) je zameraný na kombináciu výkonu a čo najnižšej spotreby. Ak by sme išli cestou surového porovnania oboch modelov, tak Lite verzia je takmer presne 2× menej výkonná ako jej veľký brat. Aspoň podľa AnTuTu Benchmark s bodovým hodnotením 67 549 vs. 136 670 bodov. Rozdiely v PCMark for Android nie sú tak priepastné, čo je dobrá správa pre každého, kto by chcel túto verziu. 5 170 bodov v prospech 9 Lite vs. 6 195 bodov v prospech Honor 9.

Znamená to, že smartfón sa bude dať dobre používať ako pracovný aj multimediálny či hráčsky kúsok. Samozrejme pri veľmi náročnejšom využití môžete pocítiť, že je tu 3 GB RAM namiesto 4 GB RAM. Úložisko s kapacitou 32 GB sa bude dať rozšíriť až o 256 GB.

Fotoaparáty a siete

Silnou stránkou budú dva fotoaparáty na prednej a dva na zadnej strane. V oboch prípadoch ide o kombináciu hlavného a pomocného v konfigurácii snímača 13 + 2 Mpx. Maximálne rozlíšenie je 4160 × 3120 px. Druhá šošovka je na detekciu hĺbky obrazu. Vďaka nim sa budú dať urobiť efektné fotky s rozostrením pozadia alebo popredia. Podobne ako pri iných smartfónoch, aj tu sa môžete rozhodnúť neskôr, na ktorú časť fotografie zaostríte. Ako fotí, vyskúšame v redakcii v praxi.

Telefón prichádza na trh s najnovším Android 8 Oreo s nadstavbou EMUI 8.0 a bezpečnostnými aktualizáciami z 1. januára 2018. Nevýhodou môže byť pomalšie nabíjanie. Batéria s kapacitou 3000 mAh potrebuje 2,5 hodiny na jej kompletné nabitie. Podporuje Wi-Fi B/G/N s frekvenčným pásmom 2,4 GHz a Bluetooth 4.2. Zatiaľ nemáme informácie, či s budúcimi aktualizáciami bude aktualizovaná aj verzia Bluetooth na verziu 5.0.

V rozhovore nám Alex Wangxi nám potvrdil, že produkty Honor budú aj naďalej dostupné v našej krajine. Tešiť sa môžeme nielen na nové smartfóny ale aj na inteligentné náramky a ďalšie príslušenstvo.

Rovnako tak uvádza, že modrá farba, typická pre Honor, je najpredávanejšia farba tejto značky. MicroUSB port má vraj preto, lebo je to zatiaľ najrozšírenejší port a nabíjačku k nemu nájdete všade a jednoduchšie ako k telefónom s USB-C konektorom.

Na článku spolupracoval Miroslav Illéš.

Prečítajte si aj:

Bude Honor 9 najlesklejší telefón všetkých čias?

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.