BlackBerry prichádza po modeli KEYone s o niečo lacnejším a tradičnejším smartfónom.

KEYone ponúkol hardvérovú klávesnicu, Motion obsahuje iba 5,5-palcový dotykový displej a svojím spracovaním nevzbudzuje toľko zvedavých pohľadov.

Bez ohľadu na to, BlackBerry si zaslúži pochvalu, pretože vyrobilo telefón, ktorý sme počas testovania radi používali, a to aj napriek tomu, že výbavou spadá do segmentu strednej triedy. V prípade tejto značky sme si však zvykli, že výrobca kladie väčší dôraz na praktickosť a kvalitu spracovania ako na výkon, ktorý je prínosom hlavne pri hrách alebo využití umelej inteligencie.

Motion je pomerne masívny telefón. S rozmermi 155,7 × 75,4 × 8,1 mm sa v ruke nestratí. Jeho hmotnosť je 167 gramov a bočné, resp. horná a dolná hrana zaujmú svojím atypickým spracovaním. Chválime pogumovanú zadnú časť, ktorá je príjemná na dotyk a postará sa o to, aby sa vám telefón nešmýkal v ruke. V dobe sklených a kovových telefónov je osviežujúce držať v ruke aj telefón s pogumovaným chrbtom, ako je to v prípade BlackBerry Motion.

Prínosom BlackBerry telefónov je praktická nadstavba s užitočnými funkciami

Pravá bočná hrana telefónu obsahuje tlačidlá pre reguláciu hlasitosti, napájacie tlačidlo a kontextové tlačidlo. To si budete pravdepodobne spočiatku mýliť s napájacím tlačidlom, obe sú však odlíšené hladkým, resp. vzorovaným povrchom a môžete im priradiť rôzne funkcie v rôznych situáciách – ak ste v aute, počas schôdzky atď.

Model telefónuBlackBerry Motion
Operačný systémAndroid 7.1.1
Formát SIM kartynano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]4 / 32
ProcesorSnapdragon 625, osemjadro, 2,0 GHz
Displej, počet fariebLCD, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]5,5 / 1080 × 1920
Slot na pamäťovú kartuáno
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.2, bgnac, áno, áno, áno
Hlavný fotoaparát / video12 Mpx, f/2,0, 4K, 30 fps
Predný fotoaparát / video8 Mpx, f/2,2, Full HD, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 4000 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]156 × 75 × 8,1 / 167
KonektorUSB-C
ZapožičalBlackBerry
Cena [EUR s DPH]369,9
Benchmarky
AnTuTu Benchmark – Total score56987
PCMark for Android – Performance4920
3DMark Sling Shot Extreme – Total391
Graphic320
Physics1737
Hodnotenie
Dizajn a konštrukcia4/5
Hardvérová výbava3/5
Rýchlosť4/5
Výdrž5/5

5,5-palcový displej využíva IPS panel a má rozlíšenie 1920 × 1080 px. Jeho kvalita je dobrá a takisto aj maximálne pozorovacie uhly. Telefón poháňa procesor Snapdragon 625, má 4 GB RAM a 32 GB úložisko. Škoda, že BlackBerry nepoužilo novšiu generáciu procesora, Snapdragon 630 nájdete napr. v Moto X4. Tiež by sa hodilo 64 GB úložisko, avšak ako sme už spomenuli, BlackBerry sa zameriava na používateľov, ktorí sa na telefóne nebudú hrať a pre potreby multimédií im poskytuje microSD slot. Ten je v spoločnej šachte s nano SIM kartou. Sami si musíte zvážiť, či je pre vás veľkosť úložiska obmedzujúca.

Telefón využíva Android 7.1.1., v dobe testovania sme dostali aktualizáciu so zabezpečením k novembru 2017. Prekvapila nás softvérová BlackBerry klávesnica, ktorá umožňuje naozaj pohodlné a rýchle písanie. Podobne ako iné klávesnice vám navrhuje slová, avšak ich vkladanie je intuitívnejšie – návrhy sa totiž zobrazujú nad konkrétnym písmenom a pokiaľ ho chcete vložiť, stačí urobiť pohybové gesto smerom hore. Jediná subjektívna pripomienka smeruje k faktu, že sa nedá zmeniť QWERTY rozloženie. Je to škoda.

Motion štandardne obsahuje aj ďalší softvér od BlackBerry. Nechýba Hub, ktorý je centrom všetkej komunikácie, či už ide o emaily, SMS správy alebo sociálne siete. DTEK je šikovná aplikácia, ktorá vás upozorní na zabezpečenie telefónu. A k dispozícii je aj privátna časť telefónu, kam si môžete ukladať citlivé informácie. Výborné je, že priamo z fotoaparátu môžete fotiť do privátneho priečinka. Namiesto spúšte priložíte prst k snímaču odtlačkov prstov. Fotoaparát ponúka slušnú kvalitu.

BlackBerry Motion tiež poteší odolnosť IP67, USB-C konektorom s podporou rýchleho nabíjania Quick Charge 3.0 a najmä 4000 mAh batériou, ktorá v kombinácii s energeticky efektívnym Snapdragonom 625 sľubuje poriadne dlhú výdrž. V rámci nášho náročného testovania telefón vydržal 1,5 až 2 dni.

Hodnotenie
+ Kvalita konštrukcie,
+Pogumovaný chrbát,
+ Softvérová klávesnica,
+ IP67,
+ BlackBerry aplikácie,
+ Výborná výdrž
– Horší pomer cena / výkon

Cena: 469,90 EUR
Zapožičal: BlackBerry

Verdikt

BlackBerry Motion je v podstate typický telefón od BlackBerry. Nesnaží sa kopírovať aktuálne trendy, nechce ohúriť pomerom cena/výkon. Namiesto toho ide o spoľahlivé zariadenie, ktoré sa výborne používa, príjemne drží a má skvelú výdrž batérie a softvér od BlackBerry.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 12/2017, ako súčasť testu telefónov, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit