Microsoft má bezplatnú službu PhotoDNA na boj proti detskej pornografii.

Ide o cloudovú službu, ktorá má pomáhať bezpečnostným agentúram na boj proti zločinu. Pomáha identifikovať nelegálne obrázky vrátane tých, kde je znázornené zneužívanie detí. Svoju silu uplatní aj proti masívnym obrázkovým galériám.

PhotoDNA bol uvedený v roku 2009 a Microsoft a ho vyvinul v spolupráci s Darthmouth College. Od vtedy bola služba použitá vo viac ako 70-tich firmách a organizáciách vrátane Facebooku a Twitteru. Vyžaduje si však nemalú mieru času, financií a odborných znalostí na to, aby sa tento systém spustil a plnil svoju úlohu.

Nová verzia PhotoDNA sa dá sprevádzkovať oveľa jednoduchšie a to cez platformu Microsoft Azure a podniky ju po registrácii môžu používať zadarmo.

Podľa Microsoftu je z 1,8 miliardy obrázkov nahratých na internet asi 720 000 nelegálnych. Softvér umožňuje odhalenie aj tých obrázkov, ktoré boli zmenené. Napríklad na inú veľkosť alebo majú pridanú značku prípadne vodoznak.

Túto službu prijal aj Flipboard a chatovacia služba Kik. Služba s 200 miliónmi používateľov využíva PhotoDNA na analýzu profilových fotiek, aby sa dali odstrániť a používateľov nahlási orgánom činným v trestnom konaní. Nový algoritmu je podľa Microsoftu 1000× rýchlejší, ako pôvodná verzia.

Viac o službe PhotoDNA.

flowchart_photodna_Print_nowat

Zdroj: The Next Web

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.