Ricoh PJ WX4152 je jeden z najunikátnejších projektorov, aké sme testovali. V porovnaní s klasickými projektormi sa odlišuje tým, že je kompaktnejší a určený na premietanie na krátke vzdialenosti. Vďaka tomu sa zíde v situáciách, v ktorých klasické projektory nie sú dobre použiteľné.

Projektor Ricoh PJ WX4152 má rozmery 257 × 221 × 144 mm a hmotnosť iba 3 kg. Môžete ho používať v režime naležato alebo nastojato. V prvom prípade premieta obraz na stôl alebo inú vodorovnú plochu pred vami. V režime nastojato premieta obraz na stenu či inú zvislú plochu, pri ktorej je položený. Projektor dokáže vytvoriť obraz s uhlopriečkou až 80 palcov. V takom prípade by mal byť vzdialený od steny 25 cm. Na vytvorenie 48-palcového obrazu stačí vzdialenosť projektora od steny na úrovni 12 cm. Výrobca to dosiahol použitím dvoch zrkadiel – na jedno malé zrkadielko sa premieta obraz, ten sa od neho odráža na veľké zrkadlo a od neho priamo na stenu resp. inú plochu.

Ricoh PJ WX4152 využíva dvojicu zrkadiel, aby vytvoril na 25 cm ploche 80-palcový obraz

Úvodné nastavenie tohto projektora je trochu iné v porovnaní s konvenčnými projektormi, ktoré umožňujú lepšie prispôsobenie obrazu. V prípade zariadenia Ricoh PJ WX4152 je dôležité správne umiestnenie projektora, jeho natočenie a prípadne aj výška – dvojnásobne, ak budete premietať obraz na vodorovnú plochu. K dispozícii je síce lichobežníková korekcia a upravenie zaostrenia, avšak správne fyzické umiestnenie projektora je základom na kvalitnú a ostrú reprodukciu obrazu. Počas nášho testovania sa napr. stalo, že boli mierne rozmazané okraje obrazu a bolo potrebné posunúť projektor bližšie k stene alebo ho trochu inak natočiť. Niekedy to nebude vadiť, inokedy jednoducho budete musieť posunúť projektor, aby bol obraz optimálny.

Ricoh PJ WX4152 využíva technológiu jedného DLP čipu. Rozlíšenie projektora je 1280 × 800, maximálny jas dosahuje 3500 lúmenov. Projektor dokáže zobraziť 1 miliardu farieb, kontrast je 13-tisíc ku 1. Výrobca udáva životnosť lampy na úrovni 3500 hodín fungovania v štandardnom režime, resp. až 5000 hodín pri použití ekologického režimu. Výmena lampy je pomerne jednoduchá, stačí uvoľniť krytku, vytiahnuť starú lampu a vložiť novú.

Projektor je možné používať v režime nastojato alebo naležato

Zapne sa aj podľa rozvrhu

Súčasťou balenia je diaľkový ovládač na jednoduchšie a pohodlnejšie nastavovanie obrazu. K dispozícii sú aj ovládacie prvky, ktoré sú umiestnené hneď vedľa otvoru s lampou. Tam sa nachádza aj napájacie tlačidlo.

Projektor ponúka režimy Standard (štandardný), Photo, Video, DICOM Sim. Mode a jasný režim. Môžete si nastaviť kontrast, jas, ostrosť obrazu a hodnoty jednotlivých farieb. S maximálnym jasom sme boli počas testovania spokojní, projektor produkoval jasný a dobre viditeľný obraz v štandardne osvetlenej miestnosti počas jarného dňa. Nižšie rozlíšenie však môže byť niekedy menším nedostatkom, v závislosti od veľkosti obrazu a tiež obsahu, ktorý budete premietať. Projektor podporuje aj zobrazenie 3D obsahu.

Ricoh PJ WX4152 obsahuje VGA a HDMI vstupy, video jack a dvojicu audio jackov pre vstup, resp. výstup zvuku. V predaji je aj model PJ WX4152N, ktorý umožňuje káblové alebo bezdrôtové pripojenie do lokálnej siete. Zabudovaný 2 W reproduktor ponúka dostačujúcu kvalitu zvuku. Za zmienku stojí funkcia, ktorá vám umožní zapnúť projektor v konkrétnych dňoch a v čase podľa zadefinovaného rozvrhu. Spotreba projektora je na úrovni 313 W v štandardnom režime a 208 W v prípade ekologického režimu. V režime standby je spotreba minimálna.

Verdikt

Ricoh PJ WX4152 je kompaktný a dobre prenosný projektor. Jeho hlavná pridaná hodnota spočíva v tom, že sa dá použiť prakticky kdekoľvek. Stačí voľná plocha na veľkom stole alebo časť bielej steny a v priebehu pár minút môžete na veľkom obraze zobrazovať prezentácie, fotky, video či dokumenty. Používanie tohto projektora vyžaduje trochu iný prístup, dôležité je najmä jeho umiestnenie. Z hľadiska ostatných parametrov však poteší jasným a veľkým obrazom.

Zapožičal: Ricoh

Cena: 1740 EUR

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit