Na Slovensku je zatiaľ celkom problém s príjmom 4K živého vysielania, ak ho naozaj chcete, spoliehať sa zatiaľ dá na internetové vysielanie ako je napr. Netflix. Na IFA však Samsung prezentoval 8K televízor aj s možnosťou prepočítania pôvodného obrazu na 8K. Ukázal tiež zariadenia pre umelú inteligenciu a mobilné siete piatej generácie (5G).

Samsung na tlačovej konferencii pri príležitosti veľtrhu IFA ukázal technológie AI a IoT s zjednodušenia života používateľov. Ide jasné, že tento výrobca to s umelou inteligenciou (AI) myslí naozaj vážne. Otvoril na to špecializované laboratóriá napr. v britskom Cambridge. Tieto sú zamerané na vývoj používateľsky orientovaného AI, ktorá sa neustále učí. Tieto zariadenia by mali urobiť  život jednoduchší a zohľadňujúci individuálne potreby ľudí.

Predpokladom nastupujúcej éry prepojeného života je tiež pokročilá sieťová infraštruktúra a práve to je parketa pre 5G. Ich premiéru plánuje Samsung ešte v tomto roku v USA a vďaka nej poskytne domácnostiam širokopásmové pripojenie na úrovni gigabitov.

Obraz v rozlíšení 8K

Televízorom, ktorý prináša 8K rozlíšenie je Q900R QLED 8K podporujúci upscaling s využitím umelej inteligencie. Tento sa objaví v štyroch veľkostiach 65″, 75″, 82″ a 85″ a ponúka celý rad vylepšení súvisiacich s prechodom na rozlíšenie 8K vrátane Real 8K Resolution, Q HDR 8K a Quantum Processor 8K vyvinutých na uvedenie obrazu v kvalite 8K do reálneho života.

Technológia Real 8K Resolution dokáže dosiahnuť jas až 4000 nitov, Q HDR 8K s podporou technológie HDR10+ umožňuje dosiahnuť farebné podanie blízke realite. Patentovaná technológia Q900R 8K AI Upscaling dovoľuje zlepšiť kvalitu obrazu i zvuku bez ohľadu na kvalitu pôvodného zdroje alebo formátu.

Samsung tiež ukázal špičkovú obrazovku Micro LED obrazovku The Wall, ktorá je určená na firemné využitie. Vďaka technológii diód samostatne vyžarujúcich svetlo a modulárnemu dizajnu je stena The Wall prispôsobiteľná konkrétnemu priestoru.

Samsung na IFA ukázal áj 49-palcový prírastok do produktovej rady The Frame podporujúcí funkciu Easy Discovery. Tá umožňuje prístup k umeleckým dielam.

Také kvalita zvuku je tiež prioritou, práve preto sú tu soundbary HW-N950 a HW-N850 vyvinuté v spolupráci so spoločnosťou Harmon Kardon. Oba modely podporujú technológie Dolby Atmos a DTS:X a umožňujú vytvoriť realistické zvukové prostredie.

Domáce spotrebiče 

Srdcom domácnosti sa stáva kuchyňa a práve tu zameriava Samsung nové domáce spotrebiče, ktpré na seba berú rolu inteligentných osobných asistentov. Vďaka chladničke Family Hub môžu členova domácnosti komunikovať cez veľkú dotykovú obrazovku. Tiež je možné k nej pripojiť zariadenia výrobcov od tretích strán. Aj tu sa dá používať asistent Bixby, ten však zatiaľ po slovensky stále nevie. Funkcia Meal Planner pomáha s plánovaním stravovaní a odporučí recepty orientované na konkrétnu osobu.

Funkcia Dual Cook Flex pomáha pri varení a umožňuje zohľadniť rôzne požiadavky a preferencie týkajúcí sa stravovacieho režimu. Revolučná pračka Quick Drive dramaticky mení bežný život. Systém Quick Drive dokáže vyprať oblečenie za polovičnú dobu. A Laundry Planner minimalizuje stratu času pri praní bielizne, umožňuje totiž spustiť a zastaviť pranie podľa časových možností.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.

Komentáre sú uzavreté