Cestovanie s notebookom vyžaduje trochu iné zvyklosti ako jeho používanie doma alebo v kancelárii. Nebudeme vás unavovať „radami“, ako si treba dať pozor na svoje heslá a ako veľmi silné majú byť. Klasické odporúčania na silné heslá môžu byť vyžadované vo vládnych sektoroch či v súkromnej sfére, pri potrebe extrémne vysokého zabezpečenia. A potom príde niekto, kto hackne rovno celú databázu.

Vhodný kompromis

Ruku na srdce, kto používa také silné heslo, ako odporúčajú rôzne aplikácie a bezpečnostné autority? Základom je vyhnúť sa slovníkovému útoku, a tak je jasné, že nebudete používať bežné slová ani ich spolu spájať.

Neexistuje totiž kombinácia maximálneho zabezpečenia a jednoduchosti. O tom, aký široký bude váš stred, záleží len na vás. To, že by ste mali mať antivírus a firewall, či všetko v jednom v balíku typu internet security,  asi netreba spomínať. Ukážeme vám v praxi, ako vyzerá používanie niektorých funkcií v bezpečnostnom programe ESET Smart Security 8. Ten vás totiž upozorní aj na zmenu siete a poskytne odporúčané nastavenia.

Príprava pred cestou

V prípade, že ste z nejakého dôvodu nemali v notebooku heslo, je vhodné ho nastaviť aspoň pred cestou (Ovládací panel\Používateľské kontá a bezpečnosť rodiny\Používateľské kontá). Je to z dôvodu, aby ste na hotelovej izbe alebo v kaviarni mali možnosť počítač rýchlo zamknúť (napríklad klávesovou skratkou Win + L).

Zmena hesla cez Ovládací panel

Zmena hesla cez Ovládací panel

Druhým bodom pred dlhšou cestou mimo bežných zvyklostí, je vytvoriť si zálohu dát. Áno mali by ste ju robiť pravidelne, no špeciálna záloha pomenovaná napríklad Zaloha_pred_dovolenkou vám pomôže lepšie sa zorientovať, ak fyzicky prídete o zariadenie alebo dáta. Obnova bude potom menej frustrujúca a vy sa ľahko vrátite k stavu pred dovolenkou. Jedným zo spôsobov zálohy môže byť skopírovanie dát na externý disk a duplikovanie na niektorú cloudovú službu. Vo všetkých prípadoch využite komprimované archívy, napríklad RAR. Ten umožňuje rozdeliť súbory, napríklad po 100 MB a zašifrovať aj názvy súborov. Nielen, že sa nebude dať k súborom dostať, ale ostatní neuvidia ani obsah vašej adresárovej štruktúry. Tá je inak bežne vidieť a všetky súbory majú v zobrazovaných názvoch pridanú hviezdičku. Tým ich rozlíšite od nezabezpečených súborov.

Ak môžete, dáta v notebooku si zašifrujte. To bude možné len pre používateľov, ktorí majú tomu zodpovedajúcu verziu systému Windows alebo majú podnikovú verziu notebooku a tie majú dosdatočné utility na zabezpečenie dát na disku.

Nezabudnite si vytvoriť zabezpečenie uzamykania smartfónu a tabletu. Ak vás otravuje PIN, použite aspoň vzor. V ideálnom prípade, zašifrujte obsah pamäti v nastaveniach telefónu. No potom už budete musieť natrvalo použiť niektorý z uvedených spôsobov odomykania, až kým nezresetujete zariadenie do výrobných nastavení. Používatelia zariadení s Android 5 majú šifrovanie dát vnútornej pamäte automatické.

Bezpečnostné riešenie si nainštalujte aj do vášho telefónu. Použiť môžete napríklad ESET Mobile Security.

Šiestym krokom je inštalácia VPN aplikácie. Použiť môžete napríklad CyberGhost VPN (www.cyberghostvpn.com), ktorý je zadarmo s limitovanou rýchlosťou spojenia a obmedzeným počtom krajín. V zásade nejde o nijak dôležité limity. Vďaka tomuto riešeniu si vytvoríte medzi vami a cieľovým serverom šifrovaný tunel. Nikto teda nebude vidieť, čo na internete robíte. Ak teda máme na mysli napríklad hotelovú alebo inú verejnú sieť.

Na letisku

Na letisku môžete využiť Wi-Fi sieť, ktorá je nezabezpečená, verejná, dostupná komukoľvek. O tom ste ale na stránke, ktorá vám umožní pripojenie, informovaní. Nechceme vás strašiť, pokojne môžete túto sieť využívať na kontrolu emailov, používanie Facebooku alebo iné, vám známe služby. S veľkou pravdepodobnosťou budú používať šifrované spojenie. O tom sa môžete presvedčiť aj vo vašom prehliadači na počítači alebo smartfóne.

Takto poznáte, či je web zabezpečený

Takto poznáte, či je web zabezpečený

 

V letnom dvojčísle touchIT povieme aj fakty a vyvrátime mýty o bezpečnosti na dovolenke a poradíme ďalší soft na stiahnutie pre ochranu vašich zariadení. Navyše čitatelia a predplatitelia magazínu touchIT si našli v letnom dvojčísle opäť link na stiahnutie plnej verie ESET Smart Security s platnosťou licencie až do 10. 9. 2015.

 

obalka_2015_3_nowatDokončenie tohto článku nájdete v letnom dvojčísle touchIT. 
Časopis je dostupný v novinových stánkoch za 1,99 eura.
Najvhodnejšou cestou pre dotyk s technológiami je rovno si ho predplatiť.

Objednajte si ročné predplatné magazínu touchIT za 16,50 eura teraz.

Ďalšie zaujímavé články z letného dvojčísla sme vybrali nižšie v tomto článku.

Kompletný obsah letného dvojčísla touchIT:

obsah_nowat

Pozrite si výber ďalších zaujímavých článkov z letného dvojčísla touchIT:

Dovolenkové aplikácie

summer_holiday-wallpaper-1920x1440_nowatV pravidelnom prehľade mobilných aplikácií predstavujeme najzaujímavejšie nové a aktualizované nástroje pre platformy Android, iOS a Windows Phone, ktoré nás v posledných týždňoch zaujali. V aktuálnom vydaní sme sa zamerali na aplikácie, ktoré by vám nemali na dovolenke chýbať.

Rastie skutočná konkurencia Google vyhľadávaču?

Titulka_nowatInternetový vyhľadávač spoločnosti Google má dnes vo svete takmer neotrasiteľnú pozíciu. Na jeho domácom trhu v USA však situácia vôbec nie je taká jednoznačná a jeho najväčšia konkurencia v posledných rokoch stále naberá na význame. Je možné, že ho v budúcnosti zosadí z trónu?

Mobilné bankové aplikácie

titulka_nowatO mobilné bankovníctvo priamo v mobile majú záujem hlavne mladí ľudia. Podľa prieskumu touchIT, patria k najčastejším operáciám kontrola zostatku na účte a realizácia platieb. U každej banky tak rastie požiadavka, aby pripravila veľmi dobrú mobilnú aplikáciu, a to minimálne pre platformu iOS a Android. Aplikácia má byť hlavne bezpečná, banke sa nemôže stať, aby niekto prišiel o peniaze.

Notebooky na prácu aj multimediálne zameranie
Veľký letný test notebookov sme pripravili v štýle univerzálnosti. Svoje si tu nájdu používatelia hľadajúci ultrabook, prenosný notebook, ale aj multimediálny notebook na prácu prevažne doma alebo v kancelárii.

Zachraňujeme zmazané fotky
Fotografie sú peknou spomienkou na rôzne životné udalosti. To je ich príjemná vlastnosť. Tá menej príjemná je, že sa rady strácajú. A to vonkoncom nie iba počas letného obdobia alebo v čase dovoleniek. Vymažete si ich náhodou alebo omylom. Ako teda obnoviť zmazané fotografie?

Computex 2015 – v znamení inovácie a mobility
Zúčastniť sa výstavy Computex na Taiwane je celkom poučné. Jednak sa stretnete s úplne inou kultúrou, celkom netradičným jedlom a IT produkty vidíte v inom svetle. Ázijský trh je totiž úplne iný ako ten európsky. Úspešné produkty musia byť farebné, výber musí byť dostatočne široký a výrobcovia musia prísť s vlastnosťami, ktoré zaujmú na prvý pohľad.

Toto je však iba malý výber z množstva obsahu magazínu touchIT, ktorý na vás čaká v stánkoch so 104 stranami za 1,99 eur. Nezabúdajte, že najlepšou cestou k vášmu magazínu je predplatné, ktoré si môžete objednať tu a zároveň nás tak podporíte. Ďakujeme 🙂

 

 

 

 

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.