Spoločnosti bol nedávno udelený patent na zaujímavú technológiu.

Apple si prihlášku na tento patent podal už dávnejšie. Zaoberá sa akustickým zobrazovacím systémom, ktorý by sa používal na mapovanie obrazu s vysokým rozlíšením. Takýmto spôsobom môžu byť mapované napríklad aj odtlačky prstov.

Patent opisuje, že akustický konvertor by mohol premieňať elektrické signály na mechanickú energiu alebo naopak. Mechanickou vlnou by bol prst umiestnený na displeji, ktorý by sa potom premenil na elektrický signál. Tieto signály by sa premieňali na obraz odtlačku prsta použitého na autentifikáciu.

Patent nesie v tejto oblasti významné vylepšenia a opisuje, že technológia by bola schopná vidieť okrem odtlačku prsta aj ďalšie časti tela, ako napríklad dlaň, ucho, líce alebo tvár. Patent ďalej opisuje, že technológia by dokonca mohla čítať vitálne hodnoty človeka, ako je tepová frekvencia srdca a dýchanie.

V každom prípade je nasadenie a využívanie technológie z patentu na skenovanie odtlačkov prstov pomerne otázna. Patent bol podaný už pomerne dávno (pred koncom roka 2016) a odvtedy spoločnosť prešla už dlhú cestu. Veľa dôvodov nahradiť alebo doplniť Face ID o ďalšiu metódu overovania je pravdepodobne úplne zbytočná.

Je možné, že Apple zamýšľal dať skener odtlačkov do displeja v čase, keď sa vyvíjal iPhone X. Apple sa nakoniec rozhodol ísť bezpečnou cestou Face ID, ktorému musel “vymyslieť” výrez v displeji. Pri pohľade späť, bol tento krok určite správny.

Aj keď Touch ID stále žije v rôznych MacBook, Face ID zostáva preferovanou metódou autentifikácie pre najnovšie iPady a iPhony.

Zdroj: GSMArena

Prečítajte si aj:

Fotografický súboj titanov: Google Pixel 3 XL vs. Apple iPhone XR + iPhone XS Max

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.