Samsung sa rozhodol zmeniť to, že televízor sledujeme len 4 hodiny počas bežného dňa a 20 hodín nám v podstate prekáža. The Frame TV je totiž televízor, ktorý sa dokáže zmeniť na umelecký obraz. A niečo pritom ušetrí aj na elektrickej energii.

Zobrazenie klasického vysielanie na The Frame TV

Zobrazenie klasického vysielanie na The Frame TV, Zdroj: TOUCHIT

V zásade je The Frame výborný televízor na sledovanie televízneho vysielania. Má vlastnosti ako najlepšie QLED televízory, obraz je dosť dobrý aj zo širších uhlov. Využiť môžete systém Smart TV, teda aplikácie ako je napr. YouTube, Netflix, HBO Go a pod. Je to QLED televízor s rozlíšením 4K, 100 % pokrytím farebného priestoru a vysokou úrovňou kontrastu.

Najzaujímavejšia je práve časť s umeleckým obrazom. Pritom prepnete napr. pomocou diaľkového ovládania televízor do tohto režimu a zobrazia sa umelecké obrazy. Zadarmo je na výber len niekoľko obrazov, ale keď si zaplatíte, dostanete sa ku skutočným skvostom. Samsung nedávno nadviazal partnerstvo so štátnym múzeom Ermitáž v Petrohrade. Do mája 2020 predstaví integrovaný Obchod s umením 52 nových umeleckých diel. Poplatok je 5,99 eura mesačne (prvý mesiac je zadarmo) a takto si už dnes vyberiete spomedzi 1200 diel známych maliarov a fotografov (Cézanne, Rubens, Monet, Van Gogh).

Takto si vyberáte umelecké diela v obchode s umením

Takto si vyberáte umelecké diela v obchode s umením, Zdroj: TOUCHIT

Zobrazenie umeleckého diela je veľmi verné. Nastaviť si môžete farebné ladenie obrazu alebo farbu pozadia. V tomto režime sa sníma vonkajšie osvetlenie a svietivosť televízora sa upravuje tak, aby to pôsobilo verne. Pri úplnej tme televízor zhasne celkom. Tiež je tu snímač pohybu, pokiaľ sa v miestnosti nikto nenachádza, vypne sa tiež.

My sme v redakcii testovali 43-palcové vyhotovenie, ešte existuje 49-, 55- a 65-palcové vyhotovenie. Pri prevádzke v režime televízor bola elektrická spotreba 75 W, v režime umeleckého obrazu bola spotreba v šere 33 W. Pri vypnutí displeja klesla na 0,3 W.

Televízor The Frame sa dá nainštalovať rôznymi spôsobmi, napr. do držiaka v štýle maliarskeho stojana, alebo je možné ho pripevniť priamo na stenu. Výhodou je „neviditeľné“ pripojenie pomocou connect boxu.

The Frame na maliarskom stojane a s umeleckým dielom

The Frame na maliarskom stojane a s umeleckým dielom, Zdroj: Samsung

Televízor v balení prichádza bez rámu, ale v akcii do konca roka dostanete ku každému Frame televízoru jeden rám podľa vlastného výberu zadarmo. Rám sa pripája k televízoru veľmi jednoducho pomocou magnetov.

Rám televízora si môžete presne prispôsobiť obývačke

Rám televízora si môžete presne prispôsobiť obývačke, Zdroj: Samsung

Verdikt

Samsung The Frame TV je špecialita pre ľudí, ktorí majú radi umenie alebo chcú mať doma niečo fakt nevídané. My sme si pomocou neho našli cestu k umeniu a ocenili sme jednoduchosť pripevnenia rámov.

Ceny: 43-palcové vyhotovenie 999 €, 49“ – 1199 €, 55“ – 1399 €, 65“ – 1799 €. Doplnkový rám 129 €

Zapožičal: Samsung

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.