Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Šálka čierneho alebo zeleného čaju je pre niektorých z nás tak bežnou rutinou, že jej už ani neprikladáme väčší význam. Pri svojej nenápadnej povahe pritom čaj dokáže s naším zdravím divy, za ktoré by sme mu nemali prestávať byť vďační. Ide predsa o čisto prírodný nápoj – neobsahuje žiadne tuky, kalórie alebo uhličitany, zato v sebe skrýva stovky blahodarných látok. Viete čím presne pri svojej čajovej pauze telu prospievate?

Zaliali ste si svoj obľúbený čaj a po prvých dúškoch sa cítite zase sami sebou? Nie náhodou sa po čaji cítime vždy tak svieži. Vďaka efektívnemu kofeínu, nazývanému aj teín, vie čaj povzbudiť myseľ na niekoľko dlhých hodín, teda na podstatne dlhšiu dobu ako káva a jej kofeín s rýchlym nástupom a rovnako rýchlym odznievaním. Na rozdiel od kávy navyše čaj telo nedehydratuje, práve naopak. Obzvlášť čierny čaj vie telo zavodniť aj pri tráviacich ťažkostiach a zvracaní, čo vie zrejme každý, kto kedy po čiernom čaji pre upokojenie žalúdka siahol.

Okrem okamžitých účinkov, ktoré znateľne pociťujeme krátko po prvých dúškoch, na nás čaj pozitívne pôsobí aj „skryto“, a to hlavne ak sa jeho popíjaniu oddávame pravidelne. Telu totiž čajom dodávame takmer zázračné antioxidanty, ktoré z organizmu odstraňujú nebezpečné voľné radikály, zbavujú nás toxínov a odvádzajú z tela ťažké kovy. Každodenným hrnčekom kvalitného čaju tiež chránime svoje bunky pred predčasným starnutím a tiež podporujeme prevenciu vzniku rakoviny.

Hoci sa v súvislosti s antioxidantmi najčastejšie hovorí o zelenom čaji, ani priaznivci jeho čierneho náprotivku nie sú o tieto známe látky ochudobnení. Čierny čaj je povestný aj tým, že pomáha v boji s vysokým cholesterolom a má výborný vplyv na cievy, teda ide o dobrú prevenciu mozgovej príhody alebo infarktu. Vďaka jemnejšiemu zelenému čaju telo lepšie spaľuje tuky a vďaka tenkej vrstve fluóru, ktorý zanecháva na zuboch, zamedzuje vzniku zubného kazu. Menej známy je fakt, že zelený čaj bráni rednutiu kostí, čo je dôležité predovšetkým pre dámy nad 50 rokov, ktorým osteoporóza a následné zlomeniny hrozia najviac.

Pripraviť si denne čierny aj zelený čaj sa po zdravotnej stránke naozaj oplatí. Vďaka TEEKANNE si navyše môžete zakaždým vybrať kvalitný a chuťovo bohatý čaj zo širokej ponuky zelených aj čiernych čajov najrôznejších druhov a príchutí, a svoj ozdravný čajový rituál si tak zakaždým užiť naplno.

Značky: