Na konferencii ITAPA sme na stánku spoločnosti ICZ Slovakia našli aj zaujímavú výstavku zariadení určených na výkon domáceho väzenia.

Ide o elektronické náramky, ktoré sa dajú nasadiť na ruku alebo nohu a neustále monitorujú pohyb používateľa. Správca systému má potom prehľad o tom, kde sa trestaná osoba pohybuje a či dodržiava predpísaný režim. Náramok sa dá v prípade ohrozenia života dať dole.

Ďalšie zariadenie umožňuje na diaľku kontrolovať, či trestaná osoba dodržuje uložený zákaz požívania alkoholických nápojov. Na výzvu správcu systému potom najprv identifikuje svoju tvár a následne „fúka“ do zariadenia. To vyhodnotí, aká je aktuálna hladina alkoholu v krvi a príslušné údaje odovzdáva ďalej na spracovanie. Nie je teda možné zameniť osobu a dychová skúška sa realizuje na diaľku v pohodlí domov.

Ako fungujú tieto zaujímavé zariadenia uvidíte v našom videu, ktoré sme nakrútili priamo na výstavisku konferencie ITAPA

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.