Sony na veľtrhu CES 2021 usporiadalo tlačovku, na ktorej demonštrovalo spojenie technológie a umenia.

Na virtuálne pódium vystúpil Kenichiro Yoshida, prezident a generálny riaditeľ spoločnosti Sony a predstavil rodinné striebro: PlayStation 5, kamery a fotoaparáty Alpha, nové televízory BRAVIA XR a poukázal aj na auto Sony VISION-S. Predstavil  aj nový dron Airpeak. Následne sme sa virtuálne presunuli do spoločnosti Sony Pictures Entertainment, kde sa tvoria filmy vo virtuálnej produkčnej technológii so zaznamenávaním priestorového obrazu.

Celá prezentácia totiž prebiehala na platforme Sony Square, ktorá umožnila premiestňovať sa medzi Los Angeles, Londýnom a Tokyom a to celkom plynulo.

Virtuálna produkčná technológia so zachytením 3D priestoru

Scéna a samotné umiestnenie miesta určeného na nakrúcanie s technológiou Sony zaznamenávajú ako trojrozmerné cloudové bodové dáta spoločne so samotným videozáznamom a následne sú spracované pomocou technológie „Atom View“. Tým sa dosiahne virtuálna produkcia, ktoré je reprodukovaná ako obraz na veľkom displeji.

Sony Atom View pri natáčaní filmu

Takto na tlačovke Sony vznikla virtuálna plocha s vytvorením verného zvukového zážitku ako v Sony Hall v New Yorku, kde sa odohral aj virtuálny koncert. Sony pritom spolupracuje s americkým telekomunikačným operátorom Verizon, ktorý v USA stojí za rozvojom technológie 5G.

360 Reality Audio

Spoločnosti Sony a Virtual Sonics vyvinuli nový softvér na tvorbu obsahu s názvom 360 Reality Audio Creative Suite. Ten umožňuje hudobníkom ľahšie vytváranie obsahu s verným zvukovým zážitkom. Hudba sa dá takto vytvoriť v celom priestorovom spektre .

Airpeak

Dron Airpeak je vybavený Full Frame zrkadlovým fotoaparátom Sony Alpha a umožňuje dynamické nakrúcanie počas letu. Takto chce Sony prispieť k vývoju dronov.

Dron Airpeak

Dron Airpeak

Podpora tvorby videí pomocou Xperie 5 II

Smartfón Xperia 5 II s podporou 5G zachytáva realitu vďaka fotoaparátu Camera Pro a Cinematography Pro. Umožňuje využívať podobné parametre a nastavenia farieb ako sa fotoaparátmi Alpha. Nastavenie farieb, ktoré bolo inšpirované reprodukciou farieb Master Monitor prevzatej z profesionálnej technológie Sony, prináša zobrazenie s vysokou presnosťou farieb. Komunikácia 5G umožňuje prenos a príjem dát v reálnom čase.

Sony Xperia 5 II

Sony Xperia 5 II. Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Displej na priestorové zobrazenie reality

Displej, ktorý reprodukuje priestorové obrazy v troch rozmeroch umožňuje tvorcom vyjadriť naplno vyjadriť svoje vízie pri prezentácii návrhov produktov a predstavovaní rôznych prevedení farieb či tvarov. Vďaka realistickému podaniu a úrovni podania detailov rozširuje novinka možnosti umeleckého výrazu videa, napríklad pri použití vo výkladoch na displejoch a trojrozmernom značení v obchodoch.

Display Crystal LED

Nový rad displejov Crystal LED je vybavený vysoko výkonným procesorom X1 na dosiahnutie kvalitného obrazu. Vysoko realistický obraz môže byť v rôznych rozloženiach a veľkostiach pre rôzne aplikácie ako sú firemné showroomy, lobby a virtuálne produkcie, ktoré poskytujú ohromujúci obraz.

Sony Display Crystal LED

Inovatívne sledovanie a analytické služby Hawk-Eye v bejzbale

Hawk-Eye predstavuje riešenia na rozhodovanie v športe a teraz ponúka aj služby sledovania a analýzy pri bejzbale. Presné a podrobné dáta získané pomocou technológie vizuálneho spracovania a ďalších techník sa používajú na zapojenie fanúšikov i na rozvoj hráčov. V budúcnosti posilní spoločnosť Sony využívanie týchto športových dát pre zábavu.

Detailná analýza dát pri bejzbale

Televízory BRAVIA XR

Nové televízory  BRAVIA XR sú vybavené kognitívnym procesorom XR, ktorý rozpoznáva záujem diváka, vykonáva krížovú analýzu viacerých kvalitatívnych prvkov obrazu a vytvára obraz, ktorý je prirodzenejší ľudskému vnímaniu. Takisto vylepšuje audio na 5.1.2 kanálov, aby dosiahol priestorový zvuk vertikálne i horizontálne. Vďaka tomu prináša zážitok, ktorý je blízky tomu, ako ľudia vnímajú zvuk a obraz v reálnom živote.

BRAVIA MATER Z9J

Streamovanie 360 Reality Audio so Spatial Sound Technology

Sony spustí do konca tohto roka v spolupráci so streamovacími službami a poprednými hudobnými vydavateľstvami, streamovaciu video službu pre živé vystúpenia, ktorá bude kombinovať priestorový zvuk s výhodami 360 Reality Audio. Poslucháči sa tak budú môcť ponoriť do hudby a získať zážitok, ako by sa nachádzali na rovnakom mieste ako hudobník. Takýto obsah sme počuli priamo na tlačovke, vystúpenie Zary Larsson bolo v 360 Reality Audio.

VISION-S

Vývoj elektromobilu Sony VISION-S sa dostáva do ďalšej fázy. Kým naďalej prebieha zdokonaľovanie vozidla v oblasti bezpečnosti a zabezpečenia, zábavy a adaptability, boli v decembri 2020 v Rakúsku zahájené jeho technické skúšky.

Zdroj: CES 2021

 

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.