Google Lens je súčasťou Fotiek už dlho.

Funkcia pomáha na základe predlohy vizuálne vyhľadávať podobné obrázky. V systéme Android je teraz Google Lens významnejšou súčasťou Fotiek, pretože identifikuje, ktoré obrázky by mohli tento analytický a vyhľadávací nástroj využiť. Lens sa dá aktivovať jednoduchým otvorením fotografie a výberom príslušnej ikony v dolnej lište, v ktorej sa okrem nej nachádzajú aj funkcie zdieľania, úprav a odstránenia.

Google teraz sprístupňuje Lens aj v informačnom hárku, ktorý sa zobrazí po prejdení po obrázku. Pod dátumom a časom sa nachádza nová sekcia „Hľadanie na tejto fotke“. Táto karta zobrazí iba vtedy, keď Google zistí, že by bolo použitie funkcie Lens užitočné. Stane sa tak v prípade, ak obrázok alebo snímka obrazovky obsahuje text. Obrázky sú preto rýchlo analyzované v okamihu, keď vytiahnete hárok. 

K dispozícii je malá miniatúra s výzvou na výber textu na obrázku a Google Lens. Štyri možnosti sú: Kopírovať text, Hľadať, Počúvať a Preložiť. Klepnutím na ľubovoľné miesto okamžite spustíte funkciu Lens. Google Lens je veľmi užitočný nástroj na optické rozpoznávanie znakov (OCR) a dokáže výrazne ušetriť čas pri vyhľadávaní a práci s textom. Veľa používateľov o tejto funkcii nevie, pričom od dnešného dňa sa funkcia stáva dostupnejšou, čo sme si overili aj u nás v redakcii.

Funkcia je zatiaľ dostupná iba pre Android od verzie Fotiek 5.33.

Zdroj: 9to5Google

Prečítajte si aj:

Konkurent Google Máp uznal, že Android Auto je skvelou aplikáciou

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.