Znevažovanie druhých, útoky a vyhrážanie – toto nie je sloboda prejavu, ako si mnohí myslia.

Áno znevažovanie je taktiež nazývať kohokoľvek dezolátom, to len ako poznámka pod čiarou k téme vzájomného rešpektu a akceptovaniu.

Facebook zrušil skupinu NEZAOČKOVANÍ, na ktorú upozornila aj Polícia SR, ktorá sa venuje hoaxom a podvodom. Krok, ktorý spravila zabráni šíreniu neprávd, výmyslov a poloprávd. To posledné je horšie ako výmysel, nakoľko sa tomu ľahšie verí.

Zamiešajte tri dezinformácie a jednu polopravdu, to je recept na šírenie deformovaných informácií, ktoré majú zvláštnu príchuť, vydávajúcu sa za chuť pravdy. Informáciu o zablokovaní priniesla priamo polícia na svojej facebookovej stránke.

Vyjadrenie Polície SR:

AJ VĎAKA NÁM FACEBOOK PRAVDEPODOBNE ZRUŠIL DEZINFORMAČNÚ SKUPINU “NEZAOČKOVANÍ”

Policajný zbor upozornil prostredníctvom špecializovaných kanálov spoločnosť Facebook na skupinu “NEZAOČKOVANÍ”, ktorá mala viac ako 35 000 členov. Upozornenie sa týkalo jej obsahu, ktorý bol nielen dezinformačný, ale aj agresívny a podnecujúci násilie.

V skupine sa objavovalo denne aj viac ako 100 statusov rôznych osôb. Informácie boli často klamlivé a zavádzajúce. Už z názvu vyplýva, že sa dotýkali tém ako očkovanie, koronavírus, a tiež porušovania mimoriadnych opatrení. Prispievateľom neboli cudzie agresívne a vulgárne prejavy. Z týchto dôvodov predstavovala skupina bezpečnostné riziko.

Podľa aktuálnych indícií je skupina zablokovaná. Keďže ešte nemáme spätnú väzbu od spoločnosti Facebook, nemôžeme Vám priniesť oficiálne stanovisko, či je jej vypnutie trvalé alebo dočasné.

Policajný zbor naďalej monitoruje sociálne siete a bude robiť všetko pre to, aby najexponovanejšie skupiny, stránky a profily boli zablokované.

O čo ide?

Skupina, ktorá mala vyše 35 000 členov tvorila podhubie na podnecovanie násilia a agresivity. Je vhodné na takéto weby upozorňovať. Môžeme sa na to pozrieť z roviny slobody prejavu a názoru a vlastne ďalších parametrov, vyberte si sami.

Faktom ale stále zostáva, že Facebook je súkromná firma a má právo rušiť stránky a blokovať profily, ktoré nie sú v súlade s jej podmienkami používania. Stačí si pozrieť vyjadrenia pod príspevkom od polície a je vám jasné, že nateraz blokovaná skupina vo veľkom porušovala hneď niekoľko podmienok používania sociálnej siete Facebook.

Takisto je vhodné korigovať obsah jej siete, aby nevznikali nedorozumenia a nešírili sa vymyslené príbehy a hoaxy. Mnoho používateľov sa bude sťažovať na krok Facebooku, možno prístup polície, avšak je tu jedno ale. Šíriť neoverené informácie nikomu nepomôže a takto sa vytvára polarizovanie spoločnosti. Pre upresnenie a ešte cielenejšie vyjadrenie. My sme tí, kto vytvorí polaritu. Toto bohužiaľ mnoho používateľov netuší a ide o akýsi dôsledok podprahového myslenia.

Výsledok býva zrušenie stránok, skupín alebo účtov vybraných používateľov. Všetko v súlade s pravidlami firmy, ktorej platformu používame, teda Facebooku. K tomu nemožno nič namietať. Nakoniec, ako aj polícia uvádza, zatiaľ nie je jasné, či bude stránka blokovaná dočasne alebo trvalo.

Kto teda môže za zablokovanie stránky? Klamstvá alebo nenávistné príspevky a nedodržiavanie slušnej komunikácie? Pokojne by stačil druhý dôvod a s vírusovým ochorením by to nemuselo mať nič spoločné. Ako sekundárny účinok sa pridávajú výmysly a neoverené informácie neraz tvrdo narážajúce na doterajšie medicínske znalosti.

Boli ste v tejto skupine?

Nepodložené informácie, ktoré slúžia na podnecovanie násilia a nevhodných prejavov je potrebné blokovať. Podobne by sa dalo blokovať podstatne viac stránok, ako bola táto. Facebook ako spoločnosť berie do úvahy viacero faktorov a stránky neblokuje ihneď. Akonáhle používatelia alebo stránka samotná porušuje podmienky, má veľkú šancu dostať sa na zoznam zablokovaných.

Vlastný názor

Nielen na Facebooku ale s obsahom na internete celkovo je to podobne ako v reálnom živote. Internet sa už dávno prelína s bežným životom a ťažko hovoriť o tom, že ide o niečo oddelené, nesúvisiace. Základom by mohlo byť vzájomné porozumenie a diskusia bez vyhrotenia alebo vynucovanie či „iba“ podnecovanie nenávisti voči druhej skupine. Táto skupina znevažovala inú skupinu obyvateľstva a tak by ju mohol Facebook pokojne zablokovať aj bez podnetu polície.

Zdroj: FB Polícia SR

Prečítajte si aj:

Chcú nás začipovať? A môže za to Pfizer a 5G? Tu sú naše odpovede

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.