Tak, nový COVID automat smeruje v tejto chvíli na Vládu SR, aby ho schválila. Ak sa tak stane, pravdepodobne už od pondelka bude platiť v niektorých okresoch Slovenska celkom nová realita.

Prevádzkovatelia sa musia rozhodnúť, do akého protokolu zariadenia svoju prevádzku a podľa toho sa menia ich pravidlá. Boli sme priamo na Ministerstve zdravotníctva SR, aby sme tento stav pre vás zistili a priznávame, že je to dosť komplikované. Slovensko takto kombinuje britský a rakúsky model a vytvára niečo unikátne. Veríme, že to bude fungovať.

Protokoly prevádzok

Protokoly sú tri: 1 – prístup len pre kompletne zaočkovaných ľudí, 2. – OTP (očkovaní, testovaní, prekonaná choroba), 3. bez špeciálnej kontroly. Ako sme sa dozvedeli, jednotlivé protokoly sa môžu počas dňa aj meniť. Prevádzkovateľ však musí zaistiť, aby určite nedošlo k zmiešaniu skupín. Podľa doterajších predstáv by mali byť jednotlivé prevádzky informovať o tom, aký protokol majú práve zavedený a to napr. vývesnou tabuľkou.

Samozrejme sme sa pýtali na to, ako to budú prevádzkovatelia svojichj návštevníkov kontrolovať. Vyzerá na aplikáciu, ktorá sa zatiaľ pripravuje v NCZI. Určite by mala byť zadarmo a mala by sa dať ľahko stiahnuť. Zatiaľ sa premýšľa nad bezplatnou aplikáciou od Ministerstva zdravotnictví České republiky s tým, že v NCZI by sa upravilo spárovanie priamo s COVID passom. Ide o aplikáciu čTečka – kontrola certifikátu COVID.

Len pripomíname, že Slovensko IT má už pripravenú aplikáciu Over Pass. Túto spoločnosť sme kontaktovali a zistili, že sú pripravení nasadiť ju aj pre prevádzkovateľov a to v krátkom čase. Tak uvidíme, čo sa naozaj vo finále vyberie. Slovensko IT aktuálne mení webovú aplikáciu Covid Automat na nové pravidlá.

Menej farieb

Na COVID mape Slovenska sa zníži počet kategórií, ktoré môžu mať jednotlivé okresy. Z pôvodných 7 bude teraz 5 pásiem. Zároveň sa zavedie pojem rastová a poklesová fáza. Ak teda začína narastať počet infikovaných ľudí v danom okrese, je to rastová fáza a vtedy treba zaviesť prísne opatrenia veľmi rýchlo ale s tým, že je tu vidina skorého uvoľnenia opatrení. V takomto prípade podľa doterajšej praxe sú opatrenia veľmi účinné a výsledok je skorý pokles nakazených. Poklesová fáza potom môže byť opäť veľmi rýchla. Oveľa rýchlejšia, ako sme male doteraz.

Jednoduchší systém

Cenní sú hlavne zaočkovaní v rizikovej skupine nad 50 rokov

Ak je v niektorom okrese zaočkovanosť ľudí nad 50 rokov vyššia ako 55 %, okres bude odmenený. Za každých 10 % nad tento limit sa okres posunie na Covid mape o jeden stupeň smerom k lepším okresom. Konkrétne teda ak má okres zaočkovanosť nad 67 % pre ľudí nad 50 rokov, posunie sa o 1 stupeň k zelenej farbe. Toto je výhodné pre najlepšie okresy na Slovensku ako je Bratislava alebo Dunajská Streda, ktoré sa nikdy podľa tejto stratégie nemôžu stať čiernym okresom.

Prehľad zaočkovaných na 50 rokov v jednotlivých okresoch Slovenska
Prehľad zaočkovaných na 50 rokov v jednotlivých okresoch Slovenska

Čo hrozí prevádzam, ktoré opatrenia nebudú dodržiavať?

Ako sme sa dozvedeli, hrozí im sankcia, V hre je napr. 10 dní zatvorenej prevádzky, pokiaľ sa v prevádzke označenej protokolom Zaočkovaní nájdu aj nezaočkovaní jedinci. Rovnako hrozí peňažná pokuta aj týmto ľuďom, ktorí opatrenia nedodržiavajú. Toto je zatiaľ len predstava, dôležité je, ako bude formulovaná konkrétna vyhláška od Hlavného hygienika.

Možnosti prevádzok v závislosti od protokolu a farby okresu
Možnosti prevádzok v závislosti od protokolu a farby okresu

Článok ešte doplníme podľa toho, ako sa situácie zmení pod dnešnej Vláde, ktorá zasadne o 17 hodine na Úrade vlády a dovolenkujúci členovia vlády sa pripoja online.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.