Do Izraela sme išli pozrieť predovšetkým startupy a bolo ich naozaj veľa. Izrael je totiž krajina, ktorá reálne podporuje vznik startupov, nie je to politická činnosť vykonávaná hlavne pred voľbami. V optimálnom prípade naozaj zaujímavej myšlienky môže dosiahnuť účasť štátu na rozvoji startupu až 90 % investície. Stačí potom mať vlastných napríklad 100 000 eur a s podporou štátu operujete s miliónom, čo je už pre startup zaujímavé. Ročný rozpočet vlády na túto podporu je 100 miliónov šekelov (asi 25 miliónov eur). Pokiaľ sa startup nepodarí, nie je to koniec sveta. „Neúspech“ je akceptovaný a je to súčasťou života. Pokiaľ zo startupu vznikne naozaj úspešná a zisková firma, je to úspech pre všetkých. Štát si vyberie podiel na daniach a podieľa sa na zisku firmy.

Tel Aviv je dnes IT metropola s úplne inou atmosférou ako je to v hlavnom meste Jeruzaleme

Tel Aviv je dnes IT metropola s úplne inou atmosférou ako je to v hlavnom meste Jeruzaleme

Práve preto patrí Izrael na popredné miesta v oblasti startupov, pričom jednoznačným centrom je Tel Aviv. Hlavným svetovým centrom startupov je americké Silicon Valley, nasleduje New York City, Los Angeles, Boston a Tel Aviv. Z európskych miest je na tom najlepšie Londýn a Berlín, pozíciu Bratislavy štatistiky neuvádzajú. Z pohľadu štátov najviac startupov vzniká vo Fínsku, Švajčiarsku a v Izraeli. Pripomeňme, že Izrael má asi 8 miliónov obyvateľov, kozmopolitný Tel Aviv má asi 750 000 ľudí. V Izraeli pritom ročne vzniká asi 5000 startupov a okrem podpory od štátu je za tým aj povinná vojenská služba pre mužov a ženy. Táto služba sa pritom odohráva často v oblasti počítačovej bezpečnosti a IT technológií všeobecne a naučí mladých (zhruba 18-ročných) ľudí disciplíne. Vojenská služba sa v tomto štáte berie smrteľne vážne a niet sa ani čomu diviť. Vojaci sú v tejto krajine na každom kroku. Izrael je tiež otvorený pre emigrantov a za tunajšími startupmi stoja často Rusi a obyvatelia bývalého Sovietskeho zväzu. Ako huby po daždi rastú co-working centrá, kde sa startupy združujú okolo takých velikánov ako je Apple, Microsoft, Facebook alebo Cisco. Vyvíjajú pritom produkty a služby presne šité týmto spoločnostiam na telo a ak majú šťastie, ich služby gigant odkúpi.

Takto sú na tom mestá, ktoré prajú startupom. Bratislava tu, žiaľ, nie je

Takto sú na tom mestá, ktoré prajú startupom. Bratislava tu, žiaľ, nie je

Snom ľudí, ktorí si zakladajú startup v Izraeli, je byť bohatý, odísť žiť do USA a zmeniť svet. Vekovo sú to rôznorodí ľudia. Startup si založia ľudia aj vo veku 16 rokov, ale typický vekový priemer je 34. Obyčajne pritom startupisti mali už predtým nejakú prácu.

Startupy pritom vznikajú v Izraeli vždy, aj v dobe, keď je politická situácia nepriaznivá a k slovu sa dostávajú radikálne skupiny. V čase, keď sme navštívili Izrael tu bolo výrazné napätie medzi Židmi a Arabmi a ako sme sa dozvedeli, nijako to neovplyvnilo vznik aj takých startupov, na ktorých sa podieľali obe skupiny.

Západ slnka nad Tel Avivom patrí k jednej z tamojších atrakcií!

Západ slnka nad Tel Avivom patrí k jednej z tamojších atrakcií!

Do Izraela sme pritom pricestovali na pozvanie firmy Deutsche Telekom (DT). Táto firma tu má zriadené centrum T-Labs, hoci ako telekomunikačný operátor tu nepodniká. Cieľom T-Labs je vytvoriť a rozvíjať vzťahy s firmami a pripraviť pôdu pre partnerstvá. Primárnym určením tejto skupiny teda nie je generovať okamžitý zisk. Už teraz sa v rámci skupiny DT ponúkajú viaceré služby, ktoré boli s partnermi dohodnuté práve v Izraeli. Boli sme aj priamo v T-Labs a je to tradičný kancelársky priestor s počítačmi a komunikačnou technikou. (Telekom.jpg – Kancelária Deutsche Telekom je na 27. poschodí jedného z biznis centier v Tel Avive)

Vo vnútri sme našli niekoľko kancelárií. Hoci bolo po 19. hodine, stále tu ľudia pracovali

Vo vnútri sme našli niekoľko kancelárií. Hoci bolo po 19. hodine, stále tu ľudia pracovali

Prvým startupom, ktorý sa nám predstavil, bola firma Magisto. Jej produkt dokáže z fotiek pripraviť videopríbeh doplnený audiosprievodom a aj titulkami. Vychádza sa pritom z toho, že fotiek má bežný používateľ veľa, oveľa menej má však videí a práve tie sú veľmi sledované na YouTube alebo na Facebooku. Firma má 55 zamestnancov, sídli v Tel Avive. Aplikácia Magisto sa dá používať celkom dobre aj zadarmo. Používateľ pritom nahrá fotografie do cloudu a získa finálne video ako link. Platený model umožňuje vytvoriť dlhšie videá a stiahnuť videá do mobilu ako súbor. Zdrojom príjmov firmy sú sponzori a partnerské vzťahy. Ako sme sa dozvedeli, dá sa tým celkom dobre  uživiť, v súčasnosti má Magisto takmer 100 miliónov používateľov. Do budúcnosti firma plánuje aj aplikáciu, ktorá by nevyžadovala vôbec spoluprácu s cloudom.

Toto sú partneri Magisto. Medzi nimi je aj DT, ale aj Coca Cola, NBC alebo Sony

Toto sú partneri Magisto. Medzi nimi je aj DT, ale aj Coca Cola, NBC alebo Sony

Ďalším startupom bola firma KIDOZ. Jej produkt je známy aj na Slovensku, práve cez Telekom. Tá pripravila špeciálny detský tablet s aplikáciou od KIDOZ. Je určený pre deti pod 10 rokov, umožňuje riadené používanie tabletu deťmi. Tie majú prístup na sociálne siete, ale aj sledovanie videí. Aplikácia KIDOZ úzko spolupracuje s Androidom a deti nemajú možnosť dostať sa mimo tohto prostredia. Rodičia majú potom možnosti nastavenia toho, čo budú môcť deti s tabletom robiť. Slovensko je druhou krajinou v Európe, v ktorej sa takto vybavený tablet bude predávať.

Takto vyzerá tablet s detským prostredím

Takto vyzerá tablet s detským prostredím

Zaujímavý bol startup Neurosteer, ktorý je zameraný na liečenie epilepsie a migrény. Pozostáva z meracích prístrojov, ktoré sa pripájajú na hlavu človeka a softvér vyhodnocuje stav mozgu. Navštívili sme aj veľkú IT firmu, ktorá vznikla pôvodne ako startup. Je to Check Point, svojím zameraním dosť podobná na náš Eset. Je to firma pôsobiaca v oblasti počítačovej bezpečnosti, pomáha používateľom, ktorí sú napadnutí vydieračmi. Firma dnes generuje obrovský zisk a sídli v samostatnej budove v centre Tel Avivu.

Takto vyzerá budova niekdajšieho startupu, firmy CheckPoint. Z bezpečnosti sa dá celkom vyžiť

Takto vyzerá budova niekdajšieho startupu, firmy CheckPoint. Z bezpečnosti sa dá celkom vyžiť

Našu návštevu sme zakončili v zastúpení firmy Google v Tel Avive. Campus, ktorý tu má firma zriadený, prestavuje akýsi dáždnik pre startupy. Ktokoľvek (po registrácii) môže do tohto priestoru prísť a pracovať tu, má tu elektrinu, klimatizáciu, internet, kávu a je to aj priestor na stretnutie s inými startupmi a zástupcami veľkých IT spoločností. Každý deň je nejaký typ stretnutia a nápady tu vznikajú ako huby po daždi. (Google.jpg – Pohľad z okna Google Campusu na Tel Aviv)

Pohľad z okna Google Campusu na Tel Aviv

Pohľad z okna Google Campusu na Tel Aviv

Celkovo naša návšteva ukázala, že Izrael je oprávnene rodiskom viacerých IT spoločností. Je tu vybudované zázemie, firmy tu fungujú za podpory štátu, ľudia pracujú z presvedčenia. V zamestnaní do neskorej noci, cez víkendy (v Izraeli v piatok a v sobotu) si však užívajú.

Nevyhnutné náklady na cestu hradila spoločnosť Slovak Telekom

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.