Ide o metódu vykresľovania 3D počítačovej grafiky.

Na desktopových GPU sa objavila už pred niekoľkými rokmi. V súčasnosti ju nájdeme aj pri najnovších generáciách konzol. Dobrou správou je, že čoskoro sa objaví aj v smartfónoch Samsung Galaxy. S touto informáciou prišiel samotný Samsung.

Grafický procesor pripravovanej čipovej sady Exynos 2200 je založený na architektúre RDNA 2 od AMD a zachová si podporu funkcie ray tracing z desktopov a prenosných počítačov.

Samsung AMD Ray tracingZdroj: Samsung

Ako funguje ray tracing?

Ide o fyzikálne presnú simuláciu odrazu svetla od objektov, takže v porovnaní s tradičnou metódou osvetlenia 3D modelov vytvára oveľa realistickejšie odrazy. Samozrejme je realistickejšie vykreslované aj osvetlenie a tiene. Ray tracing je však výpočtovo náročný, takže použitie tejto metódy v hrách si vyžaduje hardvérovú podporu na dosiahnutie vysokého výkonu v reálnom čase.

Nové GPU bude podporovať aj funkciu Variable Rate Shading, ktorá umožňuje vykresľovať niektoré objekty (napr. postava) s vyššou kvalitou ako zvyšok scény (tá bude vykresľovaná v štvrtinovom rozlíšení).

Ray tracing, Variable shadingZdroj: GSMArena
Ray tracing simuluje, ako sa správa skutočné svetlo / Variable Rate Shading vynakladá menej úsilia na menej dôležité oblasti

Očakáva sa, že GPU Exynos 2200 bude až o 30 % rýchlejší ako súčasný vlajkový model GPU Mali, čím by mal poskytovať o niečo vyšší výkon ako pripravovaný grafický procesor Mali-G710. Konečný výkon bude závisieť od taktovacej frekvencie finálneho produktu.

RDNA 2 sa používa v grafických kartách Radeon RX 6000, konzolách PlayStation 5 a Xbox série S/X. 
Architektúra RDNA bola prvýkrát predstavená na veľtrhu E3 2019 a odvtedy sa neustále vyvíja, aby stála na čele novej generácie vysokovýkonných hier.

Zdroj: GSMArena

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.