FUJIFILM predstavila tlačiareň instax Link WIDE, ktorá dokáže tlačiť fotografie nasnímané smartfónom na široko-formátový film.

Širšie fotografie

Predchádzajúca tlačiareň Instax mini Link sa uchytila, pretože je schopná jednoducho vytvárať kvalitné výtlačky obrázkov vo formáte mini (86 × 54 mm) primo zo smartfónu cez príslušnú aplikáciu a Bluetooth pripojenie. Tlačiareň Link WIDE používa tlač fotografií na širší film (86 × 108 mm). Vytlačené fotografie majú zaujímavú form, majú totiž zadnú časť čiernu a plastový rámček okolo fotografie.

Instax Link WideZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Instax Link Wide a vytlačené fotografie

Ľahká a kompaktná

Napriek tomu, že tlačiareň pracuje s filmami vo formáte WIDE, je kompaktná a ľahká. Poháňa ju batéria a tak tlačiť môžete aj v teréne. Nabíja sa pomocou microUSB portu, príslušný káblik je súčasťou dodávky, rovnako ako puzdro na tlačiareň a stojan. Batéria vydrží na 100 výtlačkov a nabíja sa po dobu 120 minút. Dodáva sa vo farbe Ash White a Mocha Grey. Jej hmotnosť je 340 gramov.

Instax Link WideZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Instax Link Wide

Aplikácia s pridanými funkciami

Vynovená aplikácia umožňuje ďalej rozširovať možnosti tlače. Do výtlačku si môžete pridať emotikony a tiež QR kódy, ktoré ukazujú napr. na webovú stránku, obsahujú text, audio súbor alebo mapový podklad. Jeden z režimov tlače je aj upraviteľná šablóna. Súčasťou je 29 šablón, napr. narodeniny, Vianoce, svadba, ktoré sa dajú ďalej upravovať. Takto si vytvoríte štýlovú pohľadnicu.

Cena tlače

Spolu s tlačiarňou prichádzajú na trh aj doplnky – fotoalbum Wide na 20 fotografií a akrylový fotorámik. Prirodzene, do tejto tlačiarne potrebujete špeciálne papiere. Balíček 20 kusov papiera vás vyjde na 19,90 eur. Z toho vyplýva cena tlače jednej fotografie 0,995 eur.

Instax Link WideZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Instax Link Wide

Dojmy z používania

Kvalita tlače je celkom dobrá, treba si zvyknúť na netradičnú formu výtlačkov. Pri tlači si môžete vybrať medzi režimom instax-Rich zameraným na bohatú reprodukciu farieb a instax-natural pre jemný tón vo fotografii. Tlačiť s dá aj z videa, keď si ho v aplikácii rolujete a vyberiete vhodnú snímku. Výtlačky ihneď odolávajú vode aj oderu.

Instax Link WideZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Instax Link Wide a výsledná forma fotografie

15 sekúnd po povele na tlač sa končí prenos dát a príprava tlačiarne, za ďalších 5 sekúnd je fotka vytlačená. Hneď po vytlačení je fotky čisto biela a vplyvom svetla sa exponuje. To trvá asi 53 sekúnd. Po tomto čase má už fotografia ustálenú kvalita a dá sa používať.

Cena: 149 eur

Zapožičal: Fujifilm

Galéria

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.