Ak si v súčasnosti plánujete kúpiť jedno z najvýkonnejších a najrýchlejších áut na svete, tak to bude pravdepodobne elektromobil.

Áno, mení sa doba i autá, ktoré už nehučia, pričom doslova lietajú. Aj keď zostáva pravdou, že bez zvuku tých plnotučných spaľovacích motorov je to tak trošku sterilné. Každopádne to nemení nič na tom, že ak máte radi extrémny výkon a zrýchlenie bez akejkoľvek latencie, tak „električka“ bude pre vás to „pravé orechové“. YouTube kanál DragTimes zrealizoval test alebo skôr šprinty troch super výkonných a relatívne dostupných elektromobilov, ktoré majú v súčte takmer 3000 koní. Na štartovací rošt sa vedľa seba postavili tieto tri kúsky – Porsche Taycan Turbo S, Lucid Air a Tesla Model S Plaid. Tieto autá sú doslova žralokmi v sektore sériových elektromobilov a bezproblémov vám dokážu navodiť buď obrovský úsmev na tvári alebo nevoľnosť.

Lucid
Lucid

Ktorý z vyššie uvedených elektromobilov je kráľom zrýchlenia, máte tip? Ak nie, tak si pozrite video na konci článku, ktoré vás veľmi rýchlo dostane do obrazu. Aby sme vám tipovanie trošku uľahčili, tak vám prezradíme niekoľko dôležitých technických údajov o autách, ktoré uvidíte vo videu.

Začneme exotickejším autom, ktorým je nepochybne Lucid Air v edícii Performance Dream Edition s dvoma elektromotormi a max. výkonom 1111 koní (817 kW)! Tento model má poháňané obe nápravy a hmotnosť 2420 kilogramov. Druhým, trošku menej exotickým autom je Tesla model S Plaid s troma elektromotormi a max. výkonom 1020 koní (750 kW). Tesla model S Plaid má hmotnosť 2215 kilogramov a zároveň ide o najlacnejšie auto v rámci tohoto testu. Do tretice tu máme nemecké Porsche Taycan Turbo S s obdobnou hmotnosťou ako Lucid Air, no podstatne nižším výkonom na úrovni 750 koní (552 kW). Porsche Taycan Turbo S má dva elektromotory a zároveň ide o najdrahšie auto z tejto trojice.

Test zrýchlenia bol vykonávaný v rámci viacerých kôl, pričom veríme, že na základe vyššie uvedených údajov asi tušíte, ktoré auto na tom bolo najlepšie.

Zdroj: Motor1.com

Prečítajte si aj:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE